Hoe wij testen

Hoe testen wij firewall- en antivirussoftware?

19 mei 2017
Firewall- en antivirussoftware

Wij hebben bijna 20 firewall- en antivirussoftware voor u getest. Dit is hoe wij deze programma’s testen.

Onze selectie bestaat uit de belangrijkste beveiligingssoftware voor Windows, alsook enkele gratis antivirusprogramma’s. Ter vergelijking hebben we ook de basisbescherming van Windows 10 geanalyseerd.

Gedurende twee maanden verzamelen we virusstalen die aanwezig zijn op het internet die alle mogelijke types van kwaadaardige software bevatten en identificeren we frauduleuze of kwaadaardige websites.

Bescherming tegen virussen

Voor elke antivirusfilter evalueren we het vermogen om kwaadaardige programma’s op te sporen: 

  • Eerst evalueren we standaardacties die door de verschillende programmaparameters worden ondernomen zodra een virus gedetecteerd wordt. We gaan na of de standaard geïnstalleerde configuratie de gebruiker goed beschermd.
  • Vervolgens stellen we de computer bloot aan duizenden verschillende virussen en starten we het programma op om de computer te scannen. Vervolgens bekijken we hoeveel virussen er zijn opgespoord en hoe de software deze blokkeert of verwijdert. 
  • Daarna zetten we een test op in reële omstandigheden waar het programma automatisch het virus moet opmerken. We surfen op kwaadaardige sites en controleren of de virussen worden gedetecteerd. Zo sluiten we ook op onze computer een usb-sleutel aan die besmet is met onbekende virussen.
  • Ten slotte bekijken we hoe de programma’s reageren op nieuwe virussen die nog onbekend zijn door de softwarefabrikanten (heuristieke benadering) en meten we ook hoe snel de databank wordt geüpdatet. 

Bescherming op het internet

We quoteren ook de bescherming op het internet. Daarvoor surfen we doelbewust op duizenden sites die een virus bevatten of phishing-sites zijn. Zo analyseren we of het antivirusprogramma deze sites blokkeert.

Netwerkbescherming

Wat de netwerkbescherming betreft, evalueren we de rol van de firewall tussen de computer en de externe wereld. Zo controleren we of de firewall efficiënt optreed tegen zowel binnenkomende als uitgaande informatie.

Belasting van de computer

We gaan ook na in welke mate het antivirusprogramma de computer belast. Concreet meten we of de programma’s de computer vertragen en hoeveel ruimte ze benutten op de harde schijf.  

Gebruiksgemak

Ten slotte, en niet het minst belangrijke, hebben we het gebruiksgemak getest:

  • Wij evalueren de eenvoud van de installatie (duidelijkheid van de stappen en registratieproces) en de-installatie.
  • Wij beoordelen de structuur van de hoofdnavigatie, de duidelijkheid van de pictogrammen en de toegankelijkheid van de voornaamste functies.
  • We testen de functionaliteit van de online en offline hulpfunctie.
  • We testen de eenvoud om firewallparameters in te stellen en de helderheid van meldingen tijdens virusaanvallen op de computer of wanneer onbekende programma’s zijn geïnstalleerd.
  • We beoordelen de eenvoud om handmatige scans uit tevoeren en de programmering van automatische scans alsook de duidelijkheid van meldingen tijdens een scan wanneer er een virus wordt opgespoord.

Jaar na jaar andere resultaten

Elk jaar scoren firewall- of antivirusprogramma’s anders op vlak van bovenstaande criteria. Zo behalen ze jaar na jaar verschillende scores op onze test. 
Zo behaalde bijvoorbeeld een bepaald antivirusprogramma in 2014 bijna de laagste score op onze test. In 2015 kwam het op plaats twee terecht, om vervolgens in de middenmoot te belanden in 2016.