Nieuws

Hoe verander ik van antivirus?

04 maart 2022

Gezien de oorlog in Oekraïne heeft Test Aankoop, samen met de andere partners binnen Euroconsumers, beslist om de antivirussoftware van de Russische provider Kaspersky niet langer te beoordelen.

Momenteel is er geen indicatie dat Kaspersky-beveiligingssoftware minder betrouwbaar is geworden sinds Rusland in oorlog is met Oekraïne.

Maar als je morele of vertrouwensproblemen hebt met Russische antivirussoftware die diep geworteld zit in je besturingssysteem, weet dan dat je valabele alternatieven vindt in onze test. Er zijn ook heel doeltreffende gratis alternatieven.

Vergelijk antivirusprogramma's

Kaspersky verwijderen

Als je reeds geïnstalleerde software van Kaspersky wilt verwijderen, dan moet je de volgende stappen volgen.

Windows 10 et 11

 • Klik met de rechtermuisknop op het Kaspersky-icoon rechts onderaan het scherm van je desktop en klik op Exit. Als het icoon verborgen is, klik dan op Verborgen pictogrammen weergeven.
 • Klik op Start > Instellingen > Apps > Apps en onderdelen.
 • Selecteer de applicatie van Kaspersky en klik op Verwijder (Uninstall).
 • Als het programma wordt beschermd door een paswoord, geef dan het paswoord in. Klik op Ja (Yes).
 • Bewaar de informatie die je wilt bijhouden als je het in de toekomst opnieuw wilt installeren (instellingen en licentiegegevens). Het is geen probleem om nu iets te bewaren. Klik op Volgende (Next).
 • Klik op Verwijder (Remove).
 • Klik op Ja (Yes) om de computer opnieuw op te starten.
 • Kijk na of het standaard antivirusprogramma opnieuw is geactiveerd: ga naar Start, typ “Windows beveiliging” in en druk op Enter. Check of alle elementen in het groen staan.

Maak je geen zorgen, zodra je Kaspersky verwijdert, neemt Windows Defender het automatisch over. Die biedt voldoende bescherming, zolang je maar waakzaam blijft voor de verschillende soorten cyberdreigingen, vooral phishing. Raadpleeg voor meer informatie ons volledige dossier over phishing.

macOS

 • Klik in de Kaspersky applicatie op Help > Support > Uninstall. Kies voor Uninstall.
 • Wanneer gevraagd, voer je gebruikersnaam en wachtwoord van je Mac in.
 • Het programma Kaspersky is nu gedesinstalleerd. Ga ter vervollediging naar je downloads. Zoek het Kaspersky.dmg bestand op dat je hebt gebruikt voor de installatie en verwijder het. Ledig vervolgens de prullenmand.

Vind de beste antivirus voor jou

Wil je een betere bescherming dan Windows Defender en zoek je een ander antivirusprogramma? Onze koopwijzer van antivirussoftware kan je helpen een keuze te maken. 

We kunnen alvast onze Beste Koop aanraden: de gratis versie van Avast. Je kan het programma downloaden vanaf deze webpagina. Zoals vaker bij gratis programma's, zal de software je mogelijk regelmatig voorstellen om over te stappen naar de betalende versie. Die verzoeken mag je negeren.

Vergelijk antivirusprogramma's