Nieuws

Waar of niet waar? 10 mythes over antivirussoftware

16 januari 2023
antivirus software

Bitdefender, McAfee, Norton, Kaspersky... Wat is de beste antivirussoftware om je computer te beschermen? Zijn gratis antivirusprogramma's goed genoeg? In dit artikel lees je het antwoord op al je prangende vragen over antivirussoftware. 

Een goede antivirussoftware kiezen is belangrijk om jezelf te beschermen tegen alle gevaren van het internet. Wij hebben daarom 30 verschillende antivirusprogramma's getest: 20 voor Windows en 10 voor Mac. Tien van de geteste programma's zijn gratis antivirussoftware. Weet je niet zeker welk antivirusprogramma het beste is? Hieronder vertellen wij je de waarheid over 10 mythes rondom antivirussoftware. Dan kun jij de beste keuze maken voor het veiligste programma voor je computer.

10 mythes over antivirussoftware

Wat zijn de beste antivirussoftware 2023?

logiciel antivirus

10 mythes over antivirussoftware

1. Het beste antivirus ben jijzelf

antivirus

Waar. De beste bescherming tegen virussen op je computer ben jij. De beste antivirussoftware is software die het risico van aanvallen of hacken van je computersysteem aanzienlijk vermindert. Helaas is geen enkele beveiligingssoftware onfeilbaar, zelfs als je hiervoor hebt betaald. Blijf daarom altijd waakzaam door de volgende maatregelen te nemen om je netwerk te beschermen: download alleen betrouwbare bestanden, wees voorzichtig met de links waarop je klikt (phishing), houd systematisch al je software up-to-date, enz.

2. Ik heb geen antivirus nodig als ik voorzichtig ben

antivirus

Niet waar. Je hebt sowieso een antivirusprogramma nodig. Of je nu voorzichtig bent of niet, je staat altijd bloot aan bedreigingen, of je nu Windows of macOS gebruikt. Zo kan een website geïnfecteerd zijn zonder dat je het weet of kunnen de programma's die je gebruikt virussen of kwetsbaarheden bevatten. Voor Windows is het uiterst belangrijk om antivirussoftware te gebruiken. Voor GNU/Linux gebruikers is het niet nodig om een antivirus te installeren. Maar wees ervan bewust dat, net als bij macOS, de risico's nooit nul zijn.

3. Microsoft Defender is voldoende om mijn PC te beschermen

antivirus

Waar. Microsoft Defender is voldoende om je PC te beschermen. Het is al voor je geïnstalleerd, reclamevrij en gemakkelijk te gebruiken. Het heeft echter geen ingebouwd anti-phishing systeem, dus zal je moeten vertrouwen op de mogelijkheden van je browser. Een van de grootste nadelen van Defender is het aantal valse alarmen dat wordt afgegeven voor niet-geïnfecteerde websites. Het risico is dat te veel valse waarschuwingen ertoe kunnen leiden dat gebruikers de waarschuwingen negeren. Een ander nadeel van Defender is dat het niet zo goed beschermt als veel andere antivirusprogramma's tegen onbekende bedreigingen.

4. Mijn antivirusprogramma heeft altijd gelijk

antivirus

Niet waar. Soms kan je antivirussoftware vals alarm geven. Wij vinden het belangrijk dat dit zo min mogelijk gebeurt. Als de gebruiker te vaak valse waarschuwingen krijgt, kan hij de meldingen gaan negeren, ook als deze wél terecht zijn.

5. Betaalde antivirussoftware is beter

antivirus

Niet waar. Sommige gratis antivirussoftware presteert beter dan de betaalde versie van diezelfde ontwikkelaar. Zo presteert de gratis antivirussoftware van Avast qua beveiliging even goed als de betaalde versie. Met gratis antivirussoftware (behalve Microsoft Defender) krijg je echter regelmatig advertenties te zien. Ontdek welke gratis antivirusprogramma's de minste advertenties hebben.

6. Antivirusprogramma´s vertragen mijn computer

antivirusantivirus

Waar en niet waar. Op de meeste laptops heeft antivirussoftware tegenwoordig weinig effect op de prestaties van je pc. Maar er bestaan uiteraard verschillen tussen antivirussoftware en computers. Bekijk de testresultaten van antivirussen en de belasting voor je computer.

7. Ik gebruik best meerdere antivirusprogramma's tegelijk

antivirus

Niet waar. Voor real-time beveiliging van je pc kun je het beste slechts één antivirusprogramma tegelijk gebruiken. Twee antivirusprogramma's die tegelijkertijd actief zijn, kunnen conflicten veroorzaken. Voor een scan kun je proberen verschillende antivirusprogramma's na elkaar te installeren en te gebruiken, hoewel dit praktische problemen kan opleveren. Zegt je antivirussoftware dat een bestand OK is, maar vertrouw je het toch niet? Dan kun je het document op deze website controleren: virustotal.com.

8. Ik heb geen antivirus nodig voor mijn Mac 

antivirusantivirus

Waar en niet waar. Computers van Apple zijn al uitgerust met een ingebouwd antivirusprogramma. Dit kan voldoende zijn, maar alleen als je applicaties uit de App Store of vertrouwde software installeert én je pogingen tot phishing ziet aankomen. Een antivirus van een derde partij biedt daarom betere bescherming tegen malware en phishing.

9. Mijn abonnement op betaalde antivirus wordt automatisch verlengd

antivirus

Waarschijnlijk waar. Bijna alle betaalde antivirussoftwares hebben een abonnement dat automatisch wordt verlengd. Bij sommige antivirusprogramma´s kun je zelf kiezen of het automatisch wordt verlengd wanneer je het programma koopt. Het is beter om deze functie uit te schakelen en elk jaar zelf een nieuwe licentie aan te schaffen of te onderhandelen over een aanbod met de aanbieder van je antivirussoftware.

10. Ik heb een creditcard nodig voor gratis antivirussoftware

antivirus

Niet waar. Er moet hier onderscheid gemaakt worden tussen een proefversie en een gratis versie van een antivirusprogramma. Voor een gratis versie heb je geen creditcardgegevens nodig. Gratis versies zijn vaak moeilijk te vinden op de website van de software, maar in onze softwarevergelijking kun je deze makkelijk terugvinden.

De meeste betaalde versies worden geleverd met een gratis proefversie. Bij sommige programma´s (bv. Norton) moet je je betalingsgegevens invoeren, bij andere programma´s (bv. Malwarebytes) niet. Proefversies zijn een goede manier om een second opinion te krijgen als je denkt dat je computer geïnfecteerd is.

Wat zijn de beste antivirussoftware 2023?

86 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  49,99
85 Topkwaliteit
Beste
Koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis
82 Topkwaliteit
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis