Nieuws

De beste antivirus voor Windows

23 februari 2023

Heb je een antivirusprogramma nodig voor je Windows-computer, maar weet je niet welke software te kiezen? Geen nood, onze experts raden een paar programma’s aan op basis van hun grondige tests.

Om goed beschermd te zijn tegen virussen, malware, phishing of andere dreigingen heeft je computer een antivirusprogramma nodig. Wat doet een antivirus precies? En welke programma’s bevelen we aan voor Windows-gebruikers?

De belangrijkste functies van een antivirus

Als een ongewenste indringer erin slaagt om binnen te dringen of als er een virus op je (externe) harde schijf staat, dan schiet het antivirusprogramma in actie.

Real-time bescherming

Een antivirus kan reageren op jouw verzoek, hij kan automatisch op bepaalde tijdstippen een scan uitvoeren of – beter nog – hij kan je computer “in real time” beschermen.

Scanner

Om je bestanden te beschermen, gaat de antivirussoftware verdachte bestanden vergelijken met een lijst van virusdefinities. Is er een overeenkomst, dan zal de software het bestand proberen te verwijderen of het in quarantaine plaatsen. Hiervoor is het erg belangrijk dat de virusdefinities altijd up-to-date zijn.

De meeste antivirussoftwareprogramma's voeren ook een zogenaamde heuristische analyse uit. Ze gaan indringers die zich gedragen als gekende virussen of die een gelijkaardige broncode hebben, als verdacht beschouwen.

Bescherming tegen phishing

Bescherming tegen phishing is een belangrijk onderdeel van een antivirussoftware. 15 van de 18 door ons geteste antivirussen voor Windows komen met een uitstekende antiphishingfunctie.

Sommige van deze antivirussoftware vereisen een browserplug-in om je correct te beveiligen. Het is belangrijk om te controleren of de plug-in beschikbaar is voor de browser die jij wilt gebruiken en deze te installeren. Bovendien biedt de browser zelf enige bescherming tegen phishing. Uit de testresultaten bleek dat Firefox en Edge beter waren dan Chrome en Opera, maar niet zo goed als de best presterende antivirus.

Het is belangrijk op te merken dat geen enkele antivirussoftware in staat was om alle phishinglinks te blokkeren. De beste blokkeerde 93,5% van de pogingen. Wil je jezelf beter wapenen tegen phishing, lees dan zeker ons uitgebreide dossier.

Firewall

Veel antiviruspakketten beschikken ook over een eigen firewall. Alles wat je computer wil binnen komen én alles wat vanuit je toestel vertrekt, passeert langs de firewall.

Volgens onze experts biedt de firewall van antiviruspakketten niet echt een meerwaarde ten opzichte van de ingebouwde firewall van Windows.

Top 4 antivirusprogramma’s voor Windows

Onze experts bevelen momenteel volgende programma's aan voor Windows-gebruikers.

1. Bitdefender Internet Security

Prijs: € 49,99/jaar voor 1 toestel (excl. promo)

Sterke punten

 • Uitstekende bescherming tegen virussen en malafide websites
 • Uitstekende heuristische bescherming
 • Anti-spamfunctie
 • Weinig vals positieven

Zwakke punten

 • Belasting pc: trager bij kopiëren en herhaaldelijk openen van bestanden, bij het opstarten/afsluiten van de pc, belasting RAM

Dit programma biedt over de hele lijn een uitstekende bescherming. De antivirus beschermt je goed tegen malafide websites.

Verder heeft Bitdefender Internet Security ook een anti-spamfunctie. Deze analyseert je inkomende mails en bepaalt of ze betrouwbaar zijn of niet.

Bitdefender doet het wat slechter dan de meeste andere geteste antivirusprogramma’s op het vlak van de belasting van de computer: het programma leidt tot een relatief tragere opstart en afsluittijden, gebruikt het meeste RAM-geheugen en is trager bij het kopiëren en het herhaaldelijk openen van bestanden. Wel een belangrijke kanttekening op dit vlak: op een redelijk recente laptop zal je weinig van deze vertragingen merken.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Internet Security. Je kunt het programma hier downloaden.

 

2. G Data Internet Security

logo G Data antivirus

Prijs: € 39,95/jaar voor 1 toestel (excl. promo)

Sterke punten

 • Uitstekende heuristische bescherming
 • Gebruiksvriendelijk

Zwakke punten

 • Neemt veel plaats in
 • Vertraagt downloaden van bestanden

Ook deze antivirus kunnen we aanraden voor Windows. Het biedt een uitstekende heuristische bescherming (herkent uitstekend het gedrag van onbekende malware) en bij het scannen van een geïnfecteerde USB-stick.

Het programma is gebruiksvriendelijk, al zou het installatieproces duidelijker en simpeler kunnen.

Een nadeel? G Data Internet Security neemt de meeste plaats in (3,5 GB) van alle geteste antivirusprogramma’s. Vertraagt het downloaden van bestanden ook het meest. Al zal je hiervan op een recente laptop niet al te veel merken.

Lees hier alle testresultaten van G Data Internet Security. Je kunt het programma op deze pagina downloaden.

 

3. Eset Internet Security

Prijs: vanaf € 51,65/jaar voor 1 toestel

Sterke punten

 • Uitstekende bescherming
 • Gebruiksvriendelijk

Zwakke punten

 • Antiphishing kan beter

Deze software scoort op bijna al onze veiligheidstests uitstekend. Het is een goed werkend en gebruiksvriendelijk programma met een eenvoudige interface.

Eset Internet Security pakt malware efficiënt aan en biedt een goede bescherming bij het scannen van een geïnfecteerde USB-stick. Om een USB-stick doeltreffend te scannen heeft het programma wel toegang nodig tot zijn database en vereist daarvoor een internetverbinding. Bij de offline-test van een USB-stick scoort dit programma bij de beteren.

Eset Internet Security toont geen noemenswaardige reclame. Wanneer je het programma aankoopt staat automatisch vernieuwen standaard geactiveerd, maar je kan dit makkelijk uitschakelen.

De bescherming tegen phishing is goed, al zijn er betere oplossingen op de markt zoals F-Secure SAFE of Bitdefender.

Ter vergelijking met de andere twee beste programma’s voor Windows, is Eset Internet Security net iets goedkoper wanneer je maar 1 licentie koopt, maar duurder wanneer je er 3 wil.

Bekijk hier alle testresultaten van Eset Internet Security. Je kunt het programma hier downloaden.

 

4. Bitdefender Antivirus Free voor Windows

Prijs: Gratis

Sterke punten

 • Gratis
 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitstekende bescherming tegen phishing
 • Weinig storende advertenties

Zwakke punten

 • Belasting computer

Bitdefender Antivirus Free biedt een gelijkaardige bescherming als de betalende versie, Bitdefender Internet Security, maar komt met minder functionaliteiten. Zo biedt deze versie bijvoorbeeld geen beveiligde omgeving om online te bankieren.

Het programma is gebruiksvriendelijk met een goede grafische interface.

Zowel de bescherming tegen malafide websites als phishing is uitstekend. Malware wordt goed tegengehouden. De antivirus kan ook goed het gedrag van onbekende malware herkennen (heuristische bescherming).

Het programma toont weinig storende advertenties, zeker in vergelijking met andere gratis antivirussen zoals Avast, Avira of AVG.

De belasting voor de computer kan wel beter. Volgens onze tests gebruikt Bitdefender Antivirus Free 500 MB RAM, terwijl de gemiddelde virusscanner 300 MB gebruikt.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Antivirus free. Je kunt het programma hier downloaden.

87 Topkwaliteit
Beste van
de test
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  49,99
87 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis
69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis