Nieuws

Gratis en betrouwbare antivirusprogramma’s voor je computer

07 maart 2023

Welke antivirus gebruik je om virussen op je computer te voorkomen? Microsoft zelf installeert standaard Windows Defender, maar er zijn betere gratis opties om een goed beschermde computer te hebben. Dit zijn de beste gratis antivirussen voor Windows én Mac.

Hoe kan je virussen op je computer voorkomen? Door hem goed te beschermen met een goede antivirus. In onze vergelijker kun je een programma kiezen dat het beste bij je behoeften past, of het nu gratis of betalend is.

 Vergelijk antivirusprogramma's

Windows Defender, Microsofts basisverdediging

Microsoft lanceerde in 2006 Windows Defender, een zeer bescheiden gratis antivirus voor Windows XP en Windows Vista die in de loop der tijd is verbeterd en verfijnd.

Tegenwoordig is Windows Defender het beveiligingsprogramma dat standaard is geïnstalleerd in Windows 10 en 11. Je hoeft het dus niet te installeren. En het wordt automatisch gedeactiveerd wanneer je een andere antivirus installeert en automatisch opnieuw geactiveerd wanneer je het verwijdert of wanneer het verouderd raakt. Op deze manier wil Microsoft ervoor zorgen dat je computer altijd minimaal beschermd is.

Steeds beter, maar geen anti-phishing

In de loop der jaren zijn de prestaties van Defender verbeterd.

 • In onze tests van het afgelopen jaar blokkeerde Defender 100% van de malwarewebsites, 99,95% van de malware die naar de computer werd gekopieerd en alle ransomware waaraan het werd blootgesteld, zelfs beter dan gemiddeld. Let wel: dit betekent niet dat Defender 100% waterdicht is, maar dat is geen enkele antivirus. Vertrouw dus niet blindelings op je antivirus en blijf altijd zelf alert voor links en bijlagen.
 • De antivirus belast de pc ook minder dan vroeger. Hoewel Defender nog steeds het traagst is in het kopiëren van bestanden van de ene map naar de andere en in het installeren van nieuwe programma's, heeft het de tijd die nodig is om een bestand van het internet te downloaden verbeterd en blijkt het programma zeer goed in alle andere taken.
 • Je hoeft het programma niet te installeren.

Maar Defender heeft ook zwakke punten:

 • Nog steeds geen anti-phishing-bescherming
 • Geeft nog steeds veel vals positieven: Defender detecteert betrouwbare bestanden en websites als malware. Hierdoor riskeert de gebruiker het oordeel van de antivirus niet meer te vertrouwen en dus ook relevante waarschuwingen te negeren.
 • Slechte detectie van malware bestemd voor andere besturingssystemen: de detectie van malware die gericht is op Mac-computers is middelmatig en Defender detecteert nauwelijks malware voor Android, met het gevaar dat malware van het ene apparaat naar het andere wordt doorgegeven.
 • Defender beschermt ook niet zo goed tegen onbekende bedreigingen in vergelijking met veel andere antivirusprogramma's. 

De beste gratis antivirusprogramma’s

Wil je een antivirus die ook goed tegen phishing beschermd? Of ben je op zoek naar een antivirus voor je Mac? Onze tests wijzen het keer op keer uit: een goede en betrouwbare antivirus hoeft geen geld te kosten.

Voor Windows-gebruikers raden we momenteel Bitdefender Antivirus Free aan.

Heb je een Mac? Dan is AVG Antivirus Free voor MacOS op dit moment een uitstekende keuze.

Bitdefender Antivirus Free, de beste gratis antivirus voor Windows • Uitstekende bescherming tegen malafide websites en phishing. Malware wordt goed tegengehouden. De antivirus kan ook goed het gedrag van onbekende malware herkennen (heuristische bescherming).
 • Weinig storende advertenties, zeker in vergelijking met andere gratis antivirussen zoals Avast, Avira of AVG.
 • Gebruiksvriendelijk met een goede grafische interface.
 • Biedt een gelijkaardige bescherming als de betalende versie, Bitdefender Internet Security maar komt met minder functionaliteiten. Zo biedt deze versie bijvoorbeeld geen beveiligde omgeving om online te bankieren
 • De belasting van de computer kan wel beter. Volgens onze tests gebruikt Bitdfender Antivirus Free 500 MB RAM, terwijl de gemiddelde virusscanner 300 MB gebruikt.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Antivirus free.

Je kunt het programma hier downloaden.

AVG Antivirus Free, de beste gratis antivirus voor MacOS

Denk je als Mac-gebruiker dat je geen antivirus nodig hebt? Fout. Tijdens onze labotests vinden we weliswaar veel minder malafide software voor macOS dan voor Windows, maar toch zijn er gevaren. Zo ben je kwetsbaar als je dubieuze programma’s buiten de officiële app store installeert of veiligheidswaarschuwingen negeert, en kun je evengoed het slachtoffer van phishing worden.

 • Deftig programma dat je alle kernopties biedt die je nodig hebt.
 • Makkelijk te installeren en te verwijderen.
 • De hulpfunctie kan daarentegen veel beter.
 • Toont meer (en soms opdringerige) advertenties dan vorig jaar. Maar het blijft dan ook een gratis programma.

Lees hier alle testresultaten van AVG Antivirus Free voor macOS.

Je kunt het programma hier downloaden.

87 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis
84 Goede
kwaliteit
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis
68 Goede
kwaliteit
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis