Dossier

Nepmails: vijf tekenen die een belletje doen rinkelen

28 maart 2019
fishing

28 maart 2019
We kunnen het niet genoeg benadrukken: kijk uit voor e-mails, sms-, WhatsApp- of Facebook Messenger-berichten die je – vaak op een dwingende manier – op een link of bijlage willen laten klikken, of vragen om je persoonlijke gegevens aan te passen. Niet zelden gaat het om phishing. Vijf tekenen die een belletje moeten doen rinkelen.

Phishing is ondertussen een gekende vorm van oplichting, maar mensen blijven dergelijke mails of berichten krijgen én er – helaas – intrappen.

Phishingmails staan in de top 5 van meldingen die het meldpunt.belgie.be dagelijks ontvangt. Wie een slechte bijlage of link opent, kan een virus op zijn toestel binnenhalen. Wie betaalgegevens invult op een valse webpagina waarnaar een link doorverwijst, kan sommen geld verliezen. Een gewaarschuwd gebruiker blijft er twee waard. En er zijn wel degelijk signalen die je achterdocht moeten wekken.

Vijf tekenen van (on)betrouwbaarheid

Valse mail KBC


1. Het e-mailadres van de afzender
Het deel dat volgt op @ zou moeten eindigen op de domeinnaam van de officiële website, bv. @kbc.be.

2. Het onderwerp
Wordt het onderwerp geformuleerd zoals bv. jouw bank het zou doen? Is het plots in het Engels terwijl de gekende afzender normaal in het Nederlands communiceert? Of staan er veel uitroeptekens in de onderwerpregel? Dit betekent dat er iets niet klopt.

3. Naar welke URL verwijzen de links?
Staan er links in de mail of het bericht? Check of ze naar de officiële website of het domein van de zogenaamde afzender gaan: klik niet op de link, maar zweef erboven met je cursor. Links onderaan het venster of boven je muispijltje krijg je het webadres te zien. Gaat de link niet naar de officiële website of is het niet duidelijk, klik dan niet!

4. Hoe geloofwaardig is het verhaal?
Dat je kans maakt om miljonair te worden zal je misschien niet snel geloven, maar ook andere, verhalen kunnen vals zijn. De politie zal je bijvoorbeeld nooit een boete per e-mail versturen. Je bank die vraagt je betaalgegevens te wijzigen? Nooit per mail!

5. Let op de details ...
Oplichters zijn niet van gisteren. Om een nepmail of -bericht zo echt mogelijk te doen lijken voegen ze vaak allerlei details toe, zoals telefoonnummers en adresgegevens. Check of deze wel kloppen op de officiële website van de veronderstelde afzender.

Twijfel je?

Lijkt de e-mail of het bericht betrouwbaar, maar ben je toch niet zeker? Antwoord dan zeker niet op het bericht in kwestie, maar contacteer de veronderstelde afzender via telefoon of zijn officiële e-mailadres. Verdachte e-mails stuur je best altijd door naar verdacht@safeonweb.be alvorens ze te markeren als spam en te verwijderen uit je mailbox. 

Doe de phishing-test!

Nu je weet waarop je moet letten is het tijd om je reflexen te testen. Surf naar Cybersimpel.be en test hoe goed jij de nepmail weet te onderscheiden!

Doe de phishing-test!