Nieuws

Nieuwe Android smartphone? Zo kun je de gegevens van je oude smartphone overzetten

Wat te doen met je oude data bij een nieuwe Android smartphone? Het overzetten van al je gegevens naar een nieuwe gsm (applicaties, contacten, e-mails, Whatsapp-berichten...) gaat snel en eenvoudig. Hier is hoe je dat in een paar stappen doet.

11 juli 2022
twee handen houden android smartphone vast

Aan de slag

Zorg er eerst voor dat zowel de oude als de nieuwe gsm een volle batterij hebben. Verwijder alle vergrendelingen zoals PIN-codes of wachtwoorden. Deze kun je later weer activeren als je klaar bent. Controleer of je een kabel hebt om beide smartphones aan te sluiten of anders een beveiligd wifi-netwerk waarmee ze tegelijkertijd verbinding kunnen maken.

Log in op de oude smartphone met je Google-account, het account dat je gebruikt voor je Gmail-adres, bijvoorbeeld.

De laatste essentiële stap is het maken van een back-up van de oude gsm, oftewel een kopie van alle inhoud. Daarvoor open je Instellingen en zoek je naar de sectie Back-up (afhankelijk van het merk telefoon, kan het een andere soortgelijke naam hebben, zoals Accounts en Back-up). Zoek naar de "Google Drive" sectie en selecteer Backup van gegevens en daarna Nu backup maken.

Vergeet niet een back-up van je gegevens te maken

Hoe gebruik je een overdrachts-app?

Alle grote fabrikanten van Android-telefoons bieden applicaties aan die speciaal zijn ontworpen om de overdracht van de ene telefoon naar de andere telefoon te vergemakkelijken (bv. Smart Switch voor Samsung, Phone Clone voor Huawei ...). Het probleem is dat dit soort software normaal wordt gereserveerd voor gegevensoverdracht tussen twee apparaten van hetzelfde merk.

Google heeft een soortgelijk programma dat werkt op elke Android smartphone. Om het te activeren, zet je je nieuwe telefoon aan. Je zou de woorden "Aan de slag" moeten zien verschijnen. Wanneer je wordt gevraagd wat je wilt doen, kies je de optie om de toepassingen en gegevens van je oude telefoon te kopiëren. Verbind de telefoons met elkaar via een transferkabel als je die hebt, of sluit ze gewoon aan op hetzelfde wifi-netwerk. Volg vanaf daar de instructies op het scherm.

Let op: hiermee kun je niet alle gegevens overdragen. Voor sommige gegevens, zoals Whatsapp-berichten en -bestanden, is een andere methode vereist (zie hieronder).

Hoe kan ik apps overzetten naar nieuwe telefoon?

Bij de meeste modellen wordt bij het instellen van de nieuwe telefoon met hetzelfde Google-account als de oude gevraagd of je alle apps wilt overzetten, of slechts enkele. Indien nodig kunt je de lijst met apps die je eerder hebt gedownload, altijd terugvinden in je account in de Google Play Store. Wanneer je een (betaalde of gratis) toepassing downloadt, blijft deze immers toegankelijk in je account, zelfs wanneer je van telefoon verandert. Dit is niet het geval als je overschakelt op een ander besturingssysteem, bijvoorbeeld van Android op iOS: in dat geval kun je de apps niet behouden, ook al heb je hiervoor betaald.

Hoe kan ik de "cloud" gebruiken om gegevens op te halen?

In plaats van een overdrachtsapp te gebruiken, is er nog een andere manier om gegevens te herstellen: gebruik de cloud (als die beschikbaar is). Voor veel applicaties is geen speciale actie nodig, omdat hun gegevens zich al op een externe server bevinden die vanaf elk apparaat toegankelijk is. Je e-mails in Gmail, je documenten in Dropbox, je notities in Evernote... Deze zullen dankzij de cloud allemaal automatisch toegankelijk zijn op een nieuwe telefoon, zolang de bijbehorende app is geïnstalleerd en je bent aangemeld bij je account.

Hoe kan ik Whatsapp-berichten en -bestanden overzetten?

Whatsapp-berichten en -bestanden zijn belangrijke gegevens die je waarschijnlijk wilt terugvinden op je nieuwe telefoon. 

Open Whatsapp op je oude telefoon. Ga naar de drie bolletjes bovenrechts  > Instellingen > Chat > Chat back-up. Kies of je al dan niet video's wilt meenemen (deze kunnen de grootte van de backup namelijk aanzienlijk vergroten) en druk op Back-up maken. Zodra de back-up is voltooid, verwijder je de SIM-kaart uit de oude telefoon en plaatst je deze in de nieuwe (je moet verbinding maken met Whatsapp met je mobiele nummer). Zet hem aan, zorg ervoor dat het Google-account dat je gebruikt dezelfde is als die op de oude telefoon, en open Whatsapp. Voer de verificatie van het telefoonnummer uit. Wanneer je wordt gevraagd wat je wilt doen, kies je de optie Herstellen.

Let op: Het is cruciaal om deze actie uit te voeren wanneer je voor het eerst Whatsapp opstart. Deze actie kun je later niet meer uitvoeren. Volg de instructies op het scherm totdat de procedure is voltooid.

 

Sla eerst je Whatsapp-gegevens van je oude telefoon op

Hoe zit het met foto's van je oude gsm naar je nieuwe gsm?

Een eenvoudige manier om de foto's te bewaren die je met je oude toestel hebt gemaakt, is via de Google Foto's-app (waarvan de opslag vanaf 1 juli 2021 niet langer meer onbeperkt is). Als je dit nog nooit hebt gebruikt, open je het programma en klik je bovenrechts op je avatar, vervolgens op Instellingen voor Foto's > Back-up en synchronisatie. Zet hier de optie Back-up & Synchronisatie aan. Al je foto's worden opgeslagen op de servers van Google. Door dezelfde applicatie op je nieuwe telefoon te openen, met hetzelfde Google-account, kun je de foto's die je wilt herstellen selecteren en downloaden.

In ieder geval raden wij je aan om een back-up te maken van alle foto's van je oude smartphone op je PC en op een externe harde schijf. Op die manier heb je twee back-ups, zodat je zeker bent dat het goed is opgeslagen in geval van een probleem.

Google Foto's gebruikt de gratis 15 GB van je Google-account

Binnenkort een nieuwe smartphone kopen?

Om een weloverwogen keuze te maken, kun je onze smartphonevergelijker raadplegen. Vergelijk meer dan 150 modellen en bekijk al onze testresultaten.

66 Goede
kwaliteit
vanaf  269,00
68 Goede
kwaliteit
vanaf  359,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  328,95