Nieuws

Je iPhone herstellen doe je zo

07 april 2022

Is er iets mis met je smartphone? Wat als je hem zelf zou repareren? Onze expert Roy laat zien dat het met een iPhone niet gemakkelijk is. Je kan je smartphone ook binnenbrengen bij een hersteldienst, maar je hebt ook andere opties, zoals onze Repairguide volgen of overschakelen naar een smartphone die wel gemakkelijk te repareren is.

Het scherm of de batterij van je smartphone vervangen, is dat echt onmogelijk? Voor onze elektronica-expert Roy is het helemaal niet evident. Om aan te tonen hoe moeilijk het is om je iPhone te herstellen, geeft Roy een demonstratie in de video’s hieronder. We merken ook een terugkomend probleem bij smartphones: beloftes over reparaties die niet nagekomen worden. 

"Self-service" voor klanten die er kennis van hebben  

Zoals we kunnen zien in de video’s heeft Apple, op vlak van reparatie, het niet gemakkelijk gemaakt voor de gebruiker. 

Nochtans heeft het bedrijf eind 2021 opgeschept over hoe het binnenkort een “Self Service Repair” zal aanbieden aan zijn klanten. Waar is die vandaag? We wachten nog steeds op de lancering in de Verenigde Staten, zonder zelfs te weten of de vervangstukken aangeboden zullen worden door Apple zelf of een ander bedrijf (een tekort aan onderdelen kan een rol gespeeld hebben bij de vertragingen van het uitrollen van de service). 

Daarbij laat Apple geen twijfel over voor wie de "Self Service Repair" zal zijn. "De Self Service-reparaties zijn bedoeld voor particulieren die voldoende technische kennis en ervaring hebben om elektronische apparaten zelf te repareren", aldus de website. "Voor verreweg de meeste klanten is reparatie door een professionele partij (…) de veiligste en meest betrouwbare oplossing."

Een man repareert een smartphone.

Het kan "Fairer" 

Dit is niet de mening van Fairphone, een Nederlands bedrijf dat smartphones maakt met dezelfde naam. Een uniek concept dat niet de beste prestaties levert en ook niet het goedkoopste is, maar het zijn wel de meest herstelbare telefoons. Een Fairphone is gemakkelijk uit elkaar te halen en heeft eenvoudige, gemakkelijk te vervangen onderdelen. 

Het achterpaneel kan je met de hand losmaken, net als de batterij (dit was trouwens ook zo bij de eerste gsm’s!). Enkele standaardvijsjes houden de fragielste elementen op hun plaats. Het bedrijf publiceert ook tutorial video’s op YouTube om de gebruiker te helpen terwijl die iets vervangt. Je hebt niet meer nodig dan een gewone schroevendraaier, zelfs niet om het scherm te vervangen. Dit komt omdat er geen enkel element vastgelijmd is.  

Hoewel het een nicheproduct is, staan we achter deze werkwijze die eerder een positieve norm zou kunnen worden in de elektronica-industrie. Nog niet zo lang geleden bood Apple enkele computeronderdelen aan om zelf te vervangen, zoals de batterij en het RAM-geheugen. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om RAM-geheugen toe te voegen zonder dat de garantie vervalt. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat RAM-geheugen duur is geworden in de nieuwe Apple-computers.

Voor meer informatie over de Fairphone kun je onze preview over de Fairphone 4 en de testresultaten van de Fairphone 4 bekijken. 

Reparatie smartphone-scherm

Onze Repairguide en onze vergelijkers kunnen je helpen 

Door een tekort aan reparatiemogelijkheden binnen de sector, vinden we dat het makkelijker moet zijn om zelf je toestellen te repareren. Je vindt trucjes en tips om zelf je toestellen te repareren op ons platform Repairguide

Naar de Repairguide

In onze smartphonevergelijker, waar ook de testresultaten van het labo te vinden zijn, kan je je toekomstige smartphone vinden die gemakkelijker te repareren is, zoals de Fairphone.

Naar de Smartphonevergelijker

 

logo interreg sharepair