Dossier

Welke smartphone maakt de beste portretfoto’s?

11 mei 2022
Een meisje maakt een selfie met haar smartphone

Sinds onze smartphones zijn uitgerust met krachtige camera’s, zijn het eigenlijk "fotophones" geworden. Maar hoe goed zijn de foto’s die je ermee maakt? Om dit te weten vergeleken we de fotoprestaties van vier smartphones in een praktijktest.

We kozen vier high-end smartphones waarvan wordt aangenomen dat ze de beste prestaties leveren op vlak van fotografie, om te zien of ze hun beloftes waar kunnen maken. Afhankelijk van het model en vooral de prijs van het toestel zijn de foto’s meer of minder overtuigend. Soms blijken ze verbluffend realistisch en scherp. Maar ze kunnen ook op tal van punten teleurstellen.

Het zit in de details

Voor een geslaagd portret moet je doorgaans kunnen rekenen op een goede witbalans, een gecontroleerde verzadiging en dito contrast om een zachte, realistische tint te verkrijgen.

Om een creatiever of meer "pro"-effect te verkrijgen waarbij het onderwerp los komt van een onscherpe achtergrond (of "bokeh"), gebruik je beter een toestel met een grote sensor, middellange lens (> 50 mm) en groot diafragma (waarde "f" van 2.8 of minder). Het ziet er dus niet goed uit voor de smartphones met een kleine sensor: zij kunnen onmogelijk een mooie bokeh maken.

Ter compensatie beschikken ze over een portretmodus die de achtergrond kunstmatig vervaagt en het onderwerp ervan losmaakt. Een beetje zoals Photoshop, en dat alles in een fractie van een seconde. Maar deze bewerking wordt op een grove manier toegepast op de minder verfijnde modellen, die moeite hebben om alle elementen van het onderwerp, zoals het haar, te onderscheiden.

Hieronder is hetzelfde portret genomen met vier high-end smartphones. De resultaten werden vergeleken met die van een "echte" hybride middenklasse camera die in de automatische stand plaatjes schiet. Zoals verwacht zit het verschil 'm in de details.

Panasonic GX80 + Olympus 45 mm F1.8

De foto hierboven diende als basis voor onze vergelijking. Het beeld is zeer helder, maar de tint is niet flatteus, een beetje bleek in vergelijking met de smartphones die meer contrast hebben. De resolutie is uitstekend, maar er is een klein gebrek aan scherpte in het gezicht. We zien details in het haar die door de smartphones worden vervaagd.

 

OnePlus 9 Pro

Portret gemaakt met een OnePlus 9 Pro smartphone.

 • Resolutie: Correcte algemene beeldkwaliteit. De foto’s missen een beetje scherpte in het haar en de huid.
 • Kleurmeting: Er is een dominant rood in de huidtinten, maar de rest is vrij evenwichtig. Het contrast is iets beter dan bij de iPhone maar nog steeds te sterk (we merken meer details in het haar, maar de ogen zijn minder duidelijk).
 • Bokeh: Aanvaardbaar, maar een aantal contouren zijn slecht uitgewerkt (zie de kraag van het overhemd).

Bekijk alle testresultaten van de OnePlus 9 Pro

Samsung Galaxy S22+

Portret gemaakt met een Samsung Galaxy S22+.

 • Resolutie: De algemene beeldkwaliteit is gemiddeld. Het beeld mist scherpte, de verwerking van de scherpte is te grof.
 • Kleurmeting: Sterk dominant rood in de huidtinten. De foto is iets te zwaar in het zwart, wat het te donker maakt.
 • Bokeh: De minst krachtige van allemaal, maar het is niet te storend. De contouren van het onderwerp zijn goed verwerkt. De diepte is ook heel correct.

Bekijk alle testresultaten van de Samsung Galaxy S22+

iPhone 13 Pro

Portret gemaakt met een iPhone 13 Pro.

 • Resolutie: Dit is de beste van allemaal. De details kloppen in vergelijking met de referentiefoto, ook al zijn we er nog vrij ver van verwijderd.
 • Kleurmeting: De huidtinten zijn goed in balans, maar er is te veel contrast (je verliest veel in het haar, de ogen en de bomen). Het geheel is vrij donker.
 • Bokeh: De achtergrond is correct. Het beeld biedt het meest "fotografische" bokeh-effect van allemaal. Alleen wordt het haar aan de bovenkant iets te weinig gedetecteerd (witte omlijning).

Bekijk alle testresultaten van de iPhone 13 Pro

Sony Xperia Pro-I

Portret gemaakt met een Sony Xperia Pro-I

 • Resolutie: De beeldkwaliteit is middelmatig, er is te weinig scherpte en de details lopen over in de pixels (zie het haar en de wenkbrauwen).
 • Kleurmeting: Ze is relatief evenwichtig, met een lichte neiging tot rood in de huidtinten. Dit is het beste contrast tegenover de rest. Ook op vlak van de ogen onderscheidt de foto zich.
 • Bokeh: De achtergrond is correct, de detectie van de contouren van het onderwerp is goed (maar dat komt dankzij de lage resolutie).

Bekijk alle testresultaten van de Sony Xperia Pro-I

 

Benieuwd naar de volledige testresultaten? Klik door naar onze smartphonevergelijker

Wil je naast deze praktijktest weten hoe de toestellen scoorden op alle criteria in onze test? Neem een kijkje op onze smartphonevergelijker. We hebben meer dan 150 modellen getest, waaronder ook de beste smartphones voor foto's.

Vergelijk smartphones