Dossier

Zo verbeter je de prestaties en batterij van je iPhone

07 december 2021
Een iPhone met een bijna lege batterij.

Werkt je iPhone trager dan vroeger en is je batterij sneller plat? Misschien ligt de installatie van een software-update aan de oorzaak, of misschien is je batterij simpelweg verouderd. Ons advies om je smartphone nieuw leven in te blazen.

Apple ligt regelmatig onder vuur voor geprogrammeerde veroudering. Zo merkten iPhone-gebruikers dat na bepaalde iOS-updates de prestaties van hun toestel afnamen en dat de batterij sneller leegliep. Samen met onze zusterorganisaties hebben we de fabrikant onlangs om uitleg gevraagd.

Maar afgezien van dit probleem zijn batterijen onderdelen met een beperkte levensduur. Dit betekent niet dat je systematisch van telefoon moet veranderen. In plaats van hem weg te gooien, kan je de batterij (laten) vervangen. Een goed idee voor de planeet en je portemonnee.

Laat de batterij van je iPhone vervangen

Je iPhone wordt enkel vertraagd als de batterij volgens het besturingssysteem voldoende verouderd is. Op zijn website zegt Apple dat de batterij na 500 volledige oplaadbeurten nog 80 % van haar capaciteit zou moeten behouden. Waarschijnlijk worden de iPhones vertraagd als hun batterijcapaciteit onder die drempel zakt. In principe hoef je echter niet te weten in welke staat je batterij verkeert: de vertraging van het toestel is duidelijk merkbaar.

Om je originele snelheid terug te krijgen, kun je de batterij laten vervangen door een afspraak te maken op de website van Apple, bij een erkende hersteller of in de enige Apple Store van België, op de Guldenvlieslaan in Brussel. Buiten de garantie betaal je € 55 of € 75, afhankelijk van het model. Deze prijzen kunnen verschillen als je beroep doet op een al dan niet erkende derde hersteller. Je kunt je iPhone ook ter reparatie opsturen. Wij deden de test en moesten € 12 extra betalen om een voorgefrankeerde doos te ontvangen die geaddresseerd was aan een Apple-centrum in ... Tsjechië. We hadden tussen de 6 en 8 dagen geduld nodig om de iPhone terug te krijgen.

Vervang zelf de batterij van je iPhone

Als je een zelfverzekerde doe-het-zelver bent, kun je kiezen voor de vaak goedkopere oplossing en de batterij zelf vervangen. "Momenteel is het vrij gemakkelijk om nieuwe batterijen en schermen van derden te vinden op het internet, maar Apple heeft zijn technologie, vanaf de iPhone XS, zo sterk afgesloten dat de installatie ervan op nieuwe iPhone ingewikkelde manipulaties vereist als je geen functies wilt verliezen", waarschuwt onze expert Roy Metz. Ook moet je rekening houden met kwaliteitsverschillen tussen de onderdelen. Reparatietips vind je op onze Repairguide.

Hoe ken je de staat van je batterij?

Ook als je iPhone niet trager werkt door een update, controleer je beter de staat van je batterij om te weten wanneer je ze zult moeten vervangen. Sinds iOS 11.3 laat het systeem je dit automatisch zien in Instellingen > Batterij >  Batterijconditie.

Wil je echter het totaal aantal oplaadcycli kennen, dan moet je een computer gebruiken.

  • Op een Mac download je coconutBattery. Eens je de app hebt geopend verbind je je iPhone met je Mac. In het tabblad iOS Device  vind je informatie over je toestel en het totaal aantal volledige oplaadcycli (Cycle Count). Zo weet je hoe de capaciteit zich verhoudt tot de 500 cycli.

coconut battery

coconutBattery op een Mac

 

  • Voor Windows kan je de gratis proefversie van iBackupBot (te selecteren in deze lijst) downloaden. Nadat je de app hebt geïnstalleerd en opgestart, verbind je je iPhone met je computer. Klik op More information en kijk bij Cycle Count in het onderdeel Battery.

ibackup

iBackupBot in Windows

 

Maximaliseer de levensduur van je batterij

Om de levensduur van je batterij te beschermen, moet je ze niet volledig laten leeglopen en niet wachten tot ze volledig is opgeladen. In beide gevallen verslijt ze namelijk het meest. Het best houd je ze opgeladen tussen 20 % en 80 %.

Overweeg ook om de functie Geoptimaliseerd opladen in te schakelen onder Instellingen > Batterij > Batterijconditie. Deze functie, die beschikbaar is vanaf iOS 13, baseert zich op je dagelijkse oplaadgewoonten om de tijd dat je iPhone volledig is opgeladen te verkorten, zodat de batterij minder snel leeg raakt.

Om te vermijden dat ze te snel leegloopt, deactiveer je de functies die je niet gebruikt (wifi, bluetooth, locatievoorzieningen ...) en pas je de schermhelderheid aan. Gebruik ten slotte, als de batterij bijna leeg is, de energiebesparingsmodus.

Zoek je een nieuwe smartphone? Gebruik onze koopwijzer

Is het onmogelijk om je batterij te vervangen? Is je smartphone echt te oud? Bij de testresultaten in onze koopwijzer smartphones kan je ook bekijken hoe de batterij van elk model het er vanaf brengt.

Vergelijk smartphones