Dossier

Verleng de levensduur van je iPhone-batterij

23 januari 2018
Een iPhone met een bijna lege batterij.

Als je een iPhone hebt, wist je waarschijnlijk al dat Apple erkend heeft dat het toestellen met een verouderde batterij bewust trager maakt. Misschien hoort jouw iPhone daar ook bij. In dat geval is er toch een manier om je toestel nieuw leven in te blazen.

Veel trouwe iPhone-gebruikers zijn er helaas bekend mee: terwijl het scherm nog een batterijlading van 40 tot 50 % aangeeft, schakelt het toestel plots vanzelf uit. Die bug is te wijten aan een verouderde batterij. Om dat probleem te verhelpen, maakt de laatste iOS-update iPhones waarvan het vindt dat de batterij verouderd is, een stuk trager.

Deze praktijk stuitte op stevige kritiek aan het adres van Apple, die daar niet over had gecommuniceerd voor de lancering van de nieuwe update. Niettemin is het mogelijk om je iPhone een tweede adem te geven.

Versnel je iPhone met een nieuwe batterij

Je iPhone wordt enkel vertraagd als de batterij volgens het besturingssysteem voldoende verouderd is. Op zijn website zegt Apple dat de batterij na 500 volledige oplaadbeurten nog 80 % van haar capaciteit zou moeten behouden. Waarschijnlijk worden de iPhones vertraagd als hun batterijcapaciteit onder die drempel zakt. In principe hoef je echter niet te weten in welke staat je batterij verkeert: de vertraging van het toestel is duidelijk merkbaar.

Om je originele snelheid terug te krijgen, kun je de batterij laten vervangen door een afspraak te maken bij een erkende hersteller, via de online Apple Store of in de enige Apple Store van België, op de Guldenvlieslaan in Brussel. Momenteel betaal je € 29 in plaats van € 89 voor een nieuwe batterij (voor een iPhone 6 of hoger), maar die prijs geldt enkel in de Apple Store. Deze aanbieding geldt tot december 2018.

Hoe ken je de staat van je batterij?

Ook als je iPhone niet trager werkt sinds de laatste update, controleer je beter de staat van je batterij om te weten wanneer je ze zult moeten vervangen. In de App Store vind je daar verschillende apps voor.

Op basis van onze ervaringen kunnen wij er eentje aanbevelen, namelijk Battery Life, ontwikkeld door RBT Digital (controleer zeker de naam van de ontwikkelaar, want er bestaat een app met dezelfde naam maar een minder goede beoordeling). De app heeft verschillende functies, waaronder een meting van de batterijcapaciteit.

battery life  battery life 2

De app Battery Life op iPhone

 

Wil je echter het totaal aantal oplaadcycli kennen, dan moet je een computer gebruiken.

Op Mac download je coconutBattery. Eens je de app hebt geopend verbind je je iPhone met je Mac. In het tabblad iOS Device  vind je informatie over je toestel en het totaal aantal volledige oplaadcycli (Cycle Count). Zo weet je hoe de capaciteit zich verhoudt tot de 500 cycli.

coconut battery

coconutBattery op een Mac

 

Voor Windows kan je de gratis proefversie van iBackupBot (te selecteren in deze lijst) downloaden. Nadat je de app hebt geïnstalleerd en opgestart, verbind je je iPhone met je computer. Klik op More information en kijk bij Cycle Count in het onderdeel Battery.

ibackup

iBackupBot in Windows

 

Maximaliseer de levensduur van je batterij

Om de levensduur van je batterij te beschermen, moet je ze niet volledig laten leeglopen en niet wachten tot ze volledig is opgeladen. In beide gevallen verslijt ze namelijk het meest. Het best houd je ze opgeladen tussen 40 % en 95 %.

Om te vermijden dat ze te snel leegloopt, deactiveer je de functies die je niet gebruikt (wifi, bluetooth, locatievoorzieningen ...) en pas je de schermhelderheid aan. Gebruik ten slotte, als de batterij bijna leeg is, de energiebesparingsmodus.