Dossier

Wat is de beste smartphone voor senioren?

24 februari 2022

Ook senioren hebben nood aan een goede smartphone, maar er een vinden en goed kunnen gebruiken is niet altijd gemakkelijk. Als je ouder wordt kan je problemen krijgen met je zicht, gehoor, geheugen of motoriek. Toch zijn er op sommige smartphones een aantal handige functies die het voor senioren gemakkelijker kunnen maken.

Op een zekere leeftijd hebben sommige mensen moeite om een gsm te gebruiken. Nog een grotere uitdaging is een smartphone, vanwege dat touchscreen en al die functies. Toch kunnen senioren ook baat hebben bij een smartphone.

Dit is wat een toestel geschikt maakt voor senioren:

 • Een laadstation om je smartphone gemakkelijk op te laden.
 • Een functie om tekst en iconen te vergroten voor betere zichtbaarheid.
 • Sneltoetsen om meest gebruikte contacten te bellen.
 • Noodtoets om automatisch één na één een reeks vooringestelde personen te bellen tot iemand opneemt.
 • Grotere toetsen die gemakkelijker te bedienen zijn.

Smartphones specifiek voor senioren

De meeste grote smartphonebedrijven produceren nog geen aangepaste modellen voor senioren, die worden meestal gemaakt door kleinere, minder bekende bedrijven. Helaas presteren die modellen niet altijd even goed.
Zo kan het bij smartphones voor senioren lastig zijn om een sms te lezen, omdat de letters soms te groot zijn voor het scherm, waardoor je veel moet scrollen. Ook de vormgeving laat wel eens de wensen over, bijvoorbeeld bij smartphones met bepaalde toetsen zonder aanduiding. En jammer genoeg werkt de noodfunctie niet altijd even doeltreffend. Sommige toestellen stoppen namelijk met bellen als ze een voicemail aan de lijn krijgen. Dat is natuurlijk een probleem, want de ontvanger krijgt de boodschap dan mogelijk pas veel later te horen. 
Om de consument over de streep te trekken, voegen veel fabrikanten een camera toe, maar die is gewoonlijk van erbarmelijke kwaliteit. Als je absoluut foto’s wilt kunnen maken met je toestel, kies je beter voor een smartphone van betere kwaliteit.

Gewone smartphones voor senioren

Zelfs een smartphone die niet specifiek voor senioren is bedoeld, biedt een aantal interessante mogelijkheden. Weliswaar is een smartphone iets duurder dan een gewone gsm, maar het scherm is groter en dus beter leesbaar. Bovendien zijn de instellingen gemakkelijk aan te passen om het gebruik te vergemakkelijken.
Hoe past u de instellingen aan?

Tik op Instellingen – Toegankelijkheid (op een Android-toestel) of Instellingen – Algemeen – Toegankelijkheid (op een iPhone). Daar kunt u kiezen voor:

 • Grotere of vettere tekst (op de iPhone);
 • Meer contrast of helderheid;
 • Een snellere of minder snelle reactie van de toetsen of het scherm op aanrakingen;
 • Een stem die herhaalt welke toetsen u indrukt (TalkBack op Android, Voice Over op de iPhone);
 • Een zoomfunctie om de scherminhoud te vergroten;
 • Bepaalde kleurinstellingen;
 • Een omkering van de kleuren voor een betere zichtbaarheid.

Dankzij al die opties kunt u beschikken over een degelijke smartphone met alle toeters en bellen, die toch handig is in gebruik. Sommige Samsung-smartphones bieden trouwens een "eenvoudige stand" aan, met grotere iconen en karakters.

Zoek je naar een goede smartphone? Bekijk zeker eens onze vergelijker.

Smartphones vergelijken