Dossier

Schildklierproblemen

22 mei 2015
schildklierproblemen

De schildklier scheidt hormonen af die onmisbaar zijn voor tal van lichaamswerkingen. Als ze te traag of te snel werkt, kan dat uiteenlopende klachten veroorzaken.

Werking

De schildklier is een vlindervormig kliertje onder in de hals, dat een belangrijke rol speelt in het lichaam. Het scheidt hormonen af die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, de groei van het beendergestel, het zuurstofverbruik van de cellen, de omzetting van vetten en suikers enz. Als de schildklier te snel (hyperthyroïdie) of te traag (hypothyroïdie) werkt, kan dat een weerslag hebben op het hart, de huid, het gewicht, het spijsverteringsstelsel, het humeur, het cholesterolgehalte enz. Schildklierproblemen komen vrij vaak voor, vooral bij vrouwen.

De grondstof voor de aanmaak van hormonen door de schildklier is jodium, afkomstig uit onze voeding. Zowel een teveel als een tekort aan jodium kan voor problemen zorgen. Ook de hypofyse - een klier onder in de hersenen - en de hypothalamus – een gebied in de hersenen – dragen bij tot een correcte gehalte aan schildklierhormonen in het bloed. De hypofyse produceert het TSH-hormoon, de hypothalamus het TRH-hormoon. Beide hormonen zijn van essentieel belang voor de hormoonproductie van de schildklier. Samen zorgen de hypofyse, de hypothalamus en de schildklier ervoor dat het gehalte aan schildklierhormonen in het bloed correct blijft.