Dossier

Malaria

23 oktober 2017
malaria

Hoewel het risico voor toeristen in sommige gebieden laag tot zelfs verwaarloosbaar is, blijft malaria de meest voorkomende doodsoorzaak door een infectieziekte bij tropenreizigers. Wie naar risicogebieden reist, moet de nodige maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. 

Aandoening

Malaria is een infectieziekte, verwekt door de zogenaamde plasmodiumparasiet die wordt overgedragen door de steek van een anophelesmug (enkel de vrouwtjes steken). Na besmetting vermenigvuldigt de parasiet zich in de lever, om daarna de rode bloedcellen te infecteren. Malaria is de infectieuze doodsoorzaak nummer één bij de tropenreizigers. Toch kunnen al deze sterfgevallen worden voorkomen met een goede voorbereiding voor men op reis vertrekt.

De anophelesmug steekt enkel tussen valavond en dageraad. Ze is veeleer klein en zoemt nagenoeg niet. Vijf soorten plasmodium kunnen de mens infecteren: P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. knowlesi en P. malariae. Plasmodium falciparum is de gevaarlijkste en de meest verspreide. P. vivax komt vooral voor buiten Afrika en is verantwoordelijk voor 9% van de malariagevallen, die normaal gezien minder ernstig verlopen.