Dossier

Hartfalen

27 april 2022

Als het hart onvoldoende bloed rondpompt, duidt dat vaak op een onderliggende hartaandoening. Welke gevolgen heeft hartfalen, hoe kun je je levensstijl aanpassen en op welke signalen moet je letten? Lees het allemaal in ons dossier.

Wat is hartfalen?

Het hart, amper een vuist groot, is de hoofdrolspeler in onze bloedsomloop. Het orgaan duwt als een pomp het bloed rond om ons hele lichaam van zuurstof en de nodige voedingsstoffen te voorzien. Hartfalen betekent niet dat het hart is gestopt met werken, maar dat het minder goed pompt dan normaal.

De oorzaken van hartfalen

Bij mensen die een risico lopen op hartfalen, is er gewoonlijk al een eerdere aandoening vastgesteld. Lees meer over de aandoeningen die kunnen leiden tot hartfalen.

Symptomen en diagnose

Hoe weet je wanneer je lijdt aan hartfalen? Wat zijn de mogelijke symptomen? Meer weten over de symptomen en de diagnose van hartfalen.

Behandeling

Hoe behandel je hartfalen? Welke geneesmiddelen worden er voorgeschreven? Op welke manier moet je je levensstijl aanpassen? Meer weten over de behandeling van hartfalen.

Ziekteverloop

Op welke signalen moet je letten wanneer je lijdt aan hartfalen? Zelfs wanneer je correct je medicatie inneemt en je je levensstijl hebt aangepast, zijn er een aantal alarmbellen die je niet mag negeren. Meer weten over het ziekteverloop.