Dossier

Hoe je met voeding diabetes onder controle houdt

06 september 2023
Gezonde voeding als je diabetes hebt

Behalve regelmatig bewegen is het voor mensen met diabetes ook belangrijk om gezond te eten. Dat voorkomt niet alleen complicaties, maar bevordert ook de levenskwaliteit.

Diabetes behandelen: het belang van een aangepast voedingspatroon

De behandeling van diabetes bestaat uit medicatie en een aangepaste levensstijl. Diabetici krijgen niet alleen het advies om regelmatig te bewegen, maar ook om gezond en gevarieerd te eten.

Voeding is dus een van de belangrijkste aspecten bij de behandeling van diabetes type 1 en 2. Hieronder vind je de voordelen van een aangepast dieet op een rij.

  • Kortetermijnvoordeel: houdt grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel tegen. Een te hoge (hyperglycemie) of te lage (hypoglycemie) bloedsuikerspiegel kan in het ergste geval tot een coma leiden.
  • Langetermijnvoordeel: verkleint het risico op complicaties die optreden als men niet adequaat optreedt, waaronder retinopathie (kan leiden tot blindheid), nefropathie (kan leiden tot chronisch nierfalen), neuropathie (diabetische voet), hart- en vaatziekten en infecties. Deze "stille" complicaties ontwikkelen zich zonder dat de patiënt direct symptomen ervaart.

Waar worden deze complicaties door veroorzaakt?

"Een te hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen brengen naar de zenuwen die de ogen, de nieren, het hart en de uiteinden van de handen en voeten aansturen", vertelt Véronique Demierbe, voedingsdeskundige bij Testaankoop. Als gevolg van de beschadiging versmallen de bloedvaten, wat kan leiden tot een hartaanval of herseninfarct.

Diabetes, gezond eten en controle over uw gewicht

Volgens onze expert moeten diabetici "een gezond en evenwichtig voedingspatroon aanhouden en op regelmatige tijdstippen eten". Op die manier hou je de controle over je gewicht, wat cruciaal is. Overgewicht verergert diabetes, omdat een zwaar lichaam minder goed reageert op de kleine hoeveelheid insuline die de alvleesklier nog maakt.

Als je afvalt, reageert het lichaam weer beter op de insuline en zo hou je de diabetes in de hand. Bovendien verminder je de belasting van je gewrichten en rug en wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner.

Naast de juiste voeding zorgt een regelmatige lichte lichaamsbeweging (fietsen, wandelen, traplopen, zwemmen enz.) ervoor dat:

  • je lichaam gevoeliger wordt voor insuline,
  • je bloedsuikerspiegel verlaagt,
  • je indien nodig gewicht verliest.

Bespreek met je arts welke activiteit geschikt is voor jou.

BEKIJK ONZE TIPS OVER DIABETES ONDER CONTROLE HOUDEN DOOR TE BEWEGEN