Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

25 slaapsupplementen onder de loep

24 juni 2021

Slaapsupplementen zijn razend populair en vind je bij grote ketens, bio-winkels en in de apotheek. Wij checkten van 25 producten hun samenstelling en of ze hun beloftes nakomen. Conclusie: het is als consument niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. En sommige producten hebben wel een héél lange neus...

Slaapsupplementen kopen

Belangrijk om te beseffen is: Vaak zijn slaapproblemen op te lossen zonder supplementen. Inzicht krijgen in de slaap - en dan vooral in je eigen slaapritme – is de eerste stap naar een betere nachtrust. Zie hiervoor ons advies op onze Sleepguide.  

 

Een geneesmiddel of supplement

Slaap- en kalmeermiddelen, die je herkent aan hun registratienummer beginnend met BE, zijn enkel op voorschrift verkrijgbaar. Dit soort geneesmiddelen (benzodiazepines, zopiclone en zolpidem) mogen alleen worden gebruikt in bepaalde gevallen van slapeloosheid die zwaar lijden veroorzaakt (bijvoorbeeld na een trauma of een sterfgeval). Ondanks hun bewezen werkzaamheid, wordt het gebruik in principe beperkt vanwege tal van gevaarlijke bijwerkingen: geheugen- en concentratieproblemen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, duizeligheid, valgevaar bij ouderen en vertraagd reactievermogen. Bovendien bestaat er een reëel risico op zowel fysieke als psychische afhankelijkheid. De dosis moet ook regelmatig worden verhoogd om het gewenste effect te verkrijgen. Kortom, slaappillen zijn niet zonder risico.

Melatonine en plantenextracten zijn geregistreerd als geneesmiddelen, herkennend aan het BE-nummer op de verpakking. Sommigen kan je verkrijgen zonder voorschrift. Deze kunnen een alternatief zijn voor kalmeer- en slaapmiddelen op voorschrift.
 

Waar moet je op moet letten bij de aankoop van slaapsupplementen?

Je kunt ook kiezen voor supplementen tegen slapeloosheid, die vallen onder de levensmiddelenwetgeving. Deze bevatten bijvoorbeeld melatonine, planten, aminozuren, vitamines en mineralen. Check of deze supplementen een notificatienummer hebben. Soms vermeld op de verpakking: beginnend met NUT, PL of AS of terug te vinden op FOODSUP.

 

De (misleidende) beloftes van slaapsupplementen

Supplementen tegen slapeloosheid geven je vaak de indruk dat je slaapproblemen eenvoudig op te lossen zijn. Maar laat je vooral niet misleiden... Het aanpakken van de oorzaak van slaapproblemen vraagt tijd, want een goede nachtrust bevat veel ingrediënten. 

Reclame voor slaapsupplementen vind je vooral bij preparaten op basis van planten. De European Food Safety Authority (EFSA) moet nog een standpunt innemen over al dan niet terechte claims in de kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie. In afwachting daarvan benadrukken de fabrikanten natuurlijk maar al te graag de zogezegd ‘gunstige’ effecten van hun producten op de gezondheid. Wij vinden het ten onrechte dat deze gezondheidsclaims gebruikt worden zolang het standpunt van EFSA ‘op pauze’ staat. 

Bekijk onze Sleepguide

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Ik gebruik nu enkele weken de sleeping sadhana of slaap oefening van een Yogi Sadhguru drie uur voor het slapen niet meer eten.
kort voor het slapen gaan een glas water drinken. en nog een frisse douche nemen. en dan in bed bewust afscheid nemen. Ik ben niet mijn huis ik ben niet mijn bed ik ben niet mijn vrouw. ik ben niet mijn lichaam ik ben zelfs niet mijn brein. zelfs met zorgen en bekommernissen val ik toch vlug in slaap op deze wijze en wordt ik uitgeslapen wakker. over het algemeen een droomloze slaap. ik kan er mij toch geen herinneren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Erik, voor deze waardevolle tip, die ga ik ter harte nemen ... Mvg  ^An