Nieuws

Checklist bij de aankoop van supplementen tegen slapeloosheid

31 mei 2021
slapeloosheid medicatie supplementen

Voedingssupplementen en medicatie heb je in eerste instantie niet nodig om beter te slapen. Inzicht krijgen in de slaap – en vooral in je eigen slaapritme – is de eerste stap naar een betere nachtrust. Wil je toch supplementen proberen? Wij vertellen waar je op moet letten.

Voordat je je toevlucht neemt tot slaapmiddelen, kun je proberen inzicht te krijgen in je slaapprobleem. Het kan helpen om een slaapdagboek bij te houden, waarin je noteert wanneer je gaat slapen en opstaat, hoe vaak je ‘s nachts wakker wordt, en hoelang je effectief slaapt.

Vermeld ook elementen die een invloed kunnen hebben op je slaap: stressniveau, sportuurtje(s), dutje overdag, thee, koffie, cola, wat en wanneer je eet ... Dankzij een slaapdagboek kun je slaapproblemen objectief bekijken en mogelijk de oorzaken achterhalen.

Daarna is het belangrijk om het probleem aan te pakken door je gewoontes en levensstijl aan te passen. In onze sleepguide vind je veel nuttige tips die je daarbij helpen.

naar de sleepguide

Naar de dokter

Kun je de slaap nog steeds niet vatten? Er bestaat helaas geen kant-en-klare oplossing. Slaap is een zeer complex proces dat kan verschillen van persoon tot persoon. Waarschijnlijk zul je opnieuw moeten leren om goed te slapen. Dat vraagt tijd, maar je staat er niet alleen voor. Bespreek met je arts wat nuttig kan zijn voor jou.

Slaap- en kalmeermiddelen op voorschrift zijn niet zonder risico door de vele neveneffecten. Ze zijn dan ook voorbehouden voor uitzonderlijke situaties. Dit soort geneesmiddelen (benzodiazepines, zopiclone en zolpidem) mag alleen worden gebruikt in bepaalde gevallen van slapeloosheid die zwaar lijden veroorzaken. (bv. na een trauma of een sterfgeval). Ze worden in lage dosissen en in theorie slechts voor korte tijd voorgeschreven. Meer info vind je op onze app InforMed.

Sommige producten met melatonine en plantenextracten zijn ook geregistreerd als geneesmiddelen. De meeste kun je verkrijgen zonder voorschrift. Meer info over deze preparaten vind je op onze app Informed.

download informed

Naar de apotheker 

Voedingssupplementen, die te koop zijn zonder voorschrift, zijn geen geneesmiddelen, maar vallen onder de levensmiddelenwetgeving. Doordat hun etikettering onderworpen is aan die wetgeving, zijn bepaalde claims toegestaan. Daarom is het belangrijk om het etiket te leren ontcijferen. Hieronder vind je een checklist van dingen waar je op moet letten.