Moet je kip wassen voor het koken? Stop met dit gevaarlijke misverstand

Op sociale media circuleren talloze video’s waarin wordt getoond hoe je kip moet schoonmaken voor je ze bereidt. Meestal begint het met een flinke spoelbeurt onder de kraan, soms zelfs met azijn of bleekmiddel. Maar die populaire keukenpraktijk is niet alleen nutteloos, ze is ook ronduit gevaarlijk. Door rauwe kip te wassen, vergroot je het risico op bacteriële besmetting in je keuken. We leggen uit waarom.

Waar komt het idee vandaan om rauwe kip te wassen?
Voor veel mensen is het een gewoonte die ze van thuis uit hebben meegekregen. Anderen hebben het recent opgepikt, bijvoorbeeld via video’s van culinaire influencers.
Een korte zoektocht op Youtube toont al snel heel wat kookvideo’s waarin de bereiding van kip begint met het afspoelen onder koud stromend water. In de reacties onder deze video’s vind je zelden iemand die de kok tegenspreekt. Integendeel, veel kijkers zijn blij met de nieuwe tips, of geven aan dat ze het zelf al jaren zo doen.
Maar waarom wassen sommige mensen hun kip?
Sommige consumenten denken dat ze door de kip af te spoelen, onzuiverheden verwijderen, zoals losse veertjes aan de huid, of bacteriën doden.
Kippenvlees is inderdaad bijzonder gevoelig voor schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter. In Europa zijn dit de belangrijkste veroorzakers voor zoönosen: infectieziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Deze bacteriën bevinden zich vooral in de darmen van pluimvee. Een besmetting van vlees of eieren is met het blote oog niet te zien. Na consumptie kan dit leiden tot enkele dagen maag-en darmklachten (zoals koorts, diarree, braken en buikpijn), en in sommige gevallen zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen.
Maar hoe logisch dat argument ook klinkt, het is absoluut geen reden om kip te wassen voor het invriezen.
Terug naar boven
Waarom je kip beter niet wast
Ten eerste: water verwijdert geen bacteriën. Het heeft dus geen enkele zin om kip te wassen.
Maar meer nog dan zinloos, is het ook gevaarlijk. Als je kip onder de kraan afspoelt, ontstaan er onvermijdelijk spatten. Daardoor kunnen bacteriën zich verspreiden in je keuken. De gootsteen, snijplank, handdoek en zelfs je handen worden dan een broeihaard van bacteriën. En als je niet strikt hygiënisch werkt, kunnen die bacteriën ook ander voedsel besmetten, zoals fruit en groenten die je rauw eet.
Kip wassen met azijn of bleekmiddel? Ook geen goed idee!
Sommige mensen denken dat azijn of bleekmiddel kip kan “ontsmetten”. Klopt dat? Azijn is inderdaad zuur en je zou denken dat het bacteriën verwijdert. Dat klopt deels, maar het is niet genoeg om kip veilig te maken. Azijn is wél bruikbaar in een marinade, om extra smaak te geven. Maar het is uiteindelijk de warme bereiding van minimum 70°C die het vlees echt veilig maakt.
En bleekmiddel dan? Dat ligt iets complexer. In de VS gebruikt men na het slachten verdund bleekwater (chlooroplossingen) om kip bacterievrij te maken. Maar dat gebeurt alleen industrieel, niet thuis. Bovendien is deze behandeling in Europa verboden.
Terug naar boven
Als ik mijn kip niet mag wassen, hoe vermijd ik dan elk risico?
Zelfs als je kip ziektekiemen bevat, hoef je je geen zorgen te maken over besmetting. Er is een eenvoudige en doeltreffende oplossing: goed gebakken. Door de hoge temperatuur tijdens het koken sterven alle micro-organismen op het vlees af. Zo kan je kip zonder risico gegeten worden.
Let wel op voor kruisbesmetting tijdens de bereiding. Kippenvlees heeft van nature een hoge besmettingsgraad. Rauw kippenvlees snijden op een snijplank, of het vastnemen met je handen of een vork, kan bacteriën verspreiden naar je handen of keukengerei. Wees daarom altijd extra voorzichtig om kruistbesmetting te voorkomen.
Waarom is het gezond om je eten te verhitten?
Terug naar bovenMoet je kip wassen voor je het invriest?
Net zoals sommige mensen kip wassen voor het koken, denken anderen dat het ook nuttig is om kip te wassen voor het invriezen, zodat het “proper” de vriezer in gaat. Maar ook dit is sterk af te raden. Kip onder de kraan houden heeft geen enkel voordeel. De bacteriën worden er niet door verwijderd en kunnen zich via spatten verspreiden in je gootsteen. Terug naar bovenMoet je kippenvleugels of -dijen wassen?
Welk stuk kip je ook klaarmaakt: wassen is nooit nodig. Dijen of vleugels, zeker als je ze mét vel bereidt, kunnen twijfel oproepen, maar het antwoord blijft hetzelfde: kip, in zijn geheel of in stukken, mag niet gewassen worden voor het koken. Alleen een grondige bereiding maakt de kip echt veilig om te eten. Terug naar bovenHoe koop en kook je veilig kip?
- Koop je kip als laatste tijdens het winkelen. Wil je zeker zijn van de kwaliteit? Kijk dan of er een thermometer in de koelkast hangt (zoals wettelijk verplicht). Geeft die meer dan 4°C aan? Laat de kip dan liever liggen.
- Is het warm buiten? Gebruik dan een koeltas of een geïsoleerde zak. Zo blijft de kip voldoende koel en wordt de koudeketen niet onderbroken.
- Zet de kip bij thuiskomst meteen in de koelkast.
- Zorg ervoor dat er geen kippenvocht lekt in je frigo. Zo vermijd je besmetting van ander voedsel. Tijdens het koken hou je rauwe kip altijd gescheiden van bereide gerechten. Rauwe kip mag nooit in contact komen met ander eten.
- Gooi de verpakking van de kip onmiddellijk weg zodra je begint te koken.
- Was je handen goed nadat je rauwe kip of de verpakking hebt aangeraakt.
- Reinig alle keukenspullen (zoals messen, snijplanken of borden) die met rauwe kip in contact kwamen. Gebruik heet water en afwasmiddel voor je ze opnieuw gebruikt. Zo vermijd je kruiscontaminatie.
- Kook kip altijd goed door. Volgens het FAVV moet de kern van het vlees minstens 70°C bereiken om veilig te zijn. Controleer ook of er geen roze stukken meer zijn. Voor extra zekerheid gebruik je best een vleesthermometer: de binnenkant moet 72°C zijn.
- Je hoeft de huid van de kip niet te verwijderen. Dat kan zelfs besmetting verspreiden naar andere delen van het vlees. Het belangrijkste is dat je het stukje kip goed gaart, mét of zonder vel.
Is een vleesthermometer nuttig?
Terug naar boven