Nieuws

Hoe maak je je koelkast leeg vóór je vakantie?

15 juli 2021

Over een paar dagen ga je op vakantie, maar er ligt nog veel eten in de koelkast dat niet lang meer houdbaar blijft. Wij geven je een paar tips om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan.

Belgen verspillen nog steeds veel voedsel. Elk jaar belandt ongeveer 345 kg voedsel per persoon in de vuilnisbak. En als we op vakantie gaan, denken we wél aan onze koffers en reserveringen, maar vergeten we de inhoud van onze koelkast... Gelukkig kun je met een beetje organisatie en planning de hoeveelheid voedsel die je verspilt tot een minimum beperken. Hier zijn onze 5 tips.

1. Maak een lijstje van menu's. De week vóór je vertrekt, kun je een menu samenstellen met alle levensmiddelen in de koelkast die kunnen bederven. Let wel dat je in de juiste verhoudingen kookt om niet te veel restjes over te houden.

2. Invriezen! Veel producten kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Denk aan bakkerijproducten, vruchten, vlees, vis, kaas en groente. Voor groenten is het beter deze eerst te blancheren door ze enkele minuten te koken en vervolgens af te gieten met ijswater voordat je deze invriest.

3. Bedenk een snack voor onderweg.  Eieren, ham, kaas, sla...  Waarom maak je er geen lekkere sandwich van? Zo hoef je ook geen geld uit te geven bij een benzinestation voor een dure lunch. Als je geen inspiratie hebt, raadpleeg dan Google door de resterende ingrediënten in te typen, zodat je verschillende mogelijke recepten krijgt voorgeschoteld.

4. Geef je laatste ongebruikte eetwaren weg aan buren, familie of vrienden. 

5. Als je voor langere tijd weggaat (meer dan een week), kun je ook de koelkast uitschakelen. Zorg er dan voor dat je hem helemaal leeg- en schoonmaakt om onaangename verrassingen na je vakantie te voorkomen. Maak hem schoon met water en zuiveringszout of een vloeibaar afwasmiddel en daarna met een vochtige doek en vervolgens een droge doek. Gebruik azijn of sterk verdund bleekmiddel om te ontsmetten. Vergeet ten slotte niet de koelkastdeur iets open te laten voor een goede ventilatie.

Ontdek onze tips over het bewaren van voedsel en over invriezen.

Ons dossier voedsel bewaren