Koelkast leeg vóór je vakantie, dat doe je zo


Wij Belgen verspillen nog steeds veel voedsel. Elk jaar gooien we elk gemiddeld 345 kilo voedsel in de vuilnisbak. En als we op vakantie gaan, denken we wél aan onze koffers en reserveringen, maar vergeten we de inhoud van onze koelkast...
Gelukkig kun je met een beetje organisatie en planning de hoeveelheid voedsel die je verspilt tot een minimum beperken. Hier zijn onze vier tips om al je bederfbare etenswaren op te gebruiken voor je vertrekt, plus één bonustip om ook energie te besparen.
1. Plan je maaltijden vooraf
Zodra je vertrekdatum in zicht komt, maak je een inventaris van wat je nog in huis hebt. De week vóór je vertrekt, beperk je extra inkopen tot het minimum, en maak je zoveel mogelijk op wat er nog in de koelkast ligt.
Als je geen inspiratie hebt, raadpleeg dan Google door de resterende ingrediënten in te typen, zodat je verschillende mogelijke recepten krijgt voorgeschoteld.
Tips voor het plannen van maaltijden vooraf
- Bekijk wat er nog in je koelkast ligt, en welke producten niet houdbaar blijven tot na je thuiskomst.
- Stel een weekmenu op op basis van deze ingrediënten en zorg ervoor dat je niet te veel extra ingrediënten moet kopen. Simpele maaltijden zijn dus beter.
- Kook in de juiste hoeveelheden zodat je niet te veel restjes overhoudt.
Een weekmenu is overigens altijd goed om voedselverspilling tegen te gaan, niet alleen voor je op vakantie vertrekt. Ook in het dagelijkse leven is zo'n menu handig om tijd en moeite te besparen, zeker als je een lijstje maakt van vaste gerechten die je graag maakt en eet.
2. Invriezen en bewaren
Veel producten kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Denk aan bakkerijproducten, vruchten, vlees, vis, kaas en groente. Zo rek je hun levensduur aanzienlijk.
Tips voor het invriezen en bewaren van voedsel
- Zorg er vooral voor dat je product snel genoeg wordt ingevroren (en -18°c bereikt). Laat je etenswaren daarom ook altijd eerst afkoelen vooraleer je ze invriest, en zorg dat je diepvriezer zo goed mogelijk gevuld is, desnoods met lege dozen.
- Vries echter geen producten in die dicht tegen de vervaldatum aan zitten: de vorming van micro-organismen wordt in de diepvriezer immers enkel tijdelijk gestopt.
- Melkproducten en rauwe groenten zijn niet geschikt voor de diepvriezer. Groenten kun je wel eerst blancheren. Kook ze enkele minuten en laat ze schrikken in ijswater voordat je deze invriest.
- Label elk zakje of doosje met de inhoud en de invriesdatum. Maak eventueel een lijst van alle producten die nog in je diepvriezer zitten en hun invriesdatum, zo bewaar je overzicht en weet je welke etenswaren je eerst moet opgebruiken.
In ons dossier lees je nog meer invriesregels voor verschillende voedselgroepen.
Zo haal je alles uit je diepvriezer
Extra tip: laat een halfvol glas water bevriezen en leg een muntje bovenop het ijs. Krijgt je diepvriezer tijdens je afwezigheid een stroompanne, dan zal het water smelten en het muntje zakken. In dat geval zijn je ingevroren etenswaren niet langer veilig voor consumptie.
3. Creatieve restjesmaaltijden
Ga creatief aan de slag met restjes, en bedenk eventueel een snack voor onderweg. Met wat overgebleven brood, eieren, kaas en wat blaadjes sla maak je een lekkere sandwich, en spaar je geld uit bij het benzinestation voor een dure lunch. Restjes fruit tover je snel om tot een lekker verfrissende fruitsalade.
Ideeën voor creatieve restjesmaaltijden
Ook gerechten zoals wokschotels, pastasauzen, pastasalades, soepen, quiches of frittata's lenen zich perfect voor het opgebruiken van restjes. Je kunt er immers eindeloos mee variëren, en eender welke ingrediënten gebruiken die je nog hebt liggen. Heel wat van deze gerechten kun je bovendien koud en zo uit het vuistje eten.
4. Delen met anderen
Blijkt het echt onmogelijk om alle bederfbare producten in je koelkast zelf op te gebruiken of in te vriezen, maak er dan iemand anders blij mee. Geef je laatste ongebruikte eetwaren weg aan buren, familie of vrienden.
5. Bonustip: zet je koelkast uit
Als je voor langere tijd weggaat (meer dan een week), kun je ook de koelkast volledig uitschakelen. Zorg er dan voor dat je hem helemaal leeg- en schoonmaakt om onaangename verrassingen na je vakantie te voorkomen.
Maak hem schoon met water en zuiveringszout of een vloeibaar afwasmiddel en daarna met een vochtige doek en vervolgens een droge doek. Gebruik azijn of sterk verdund bleekmiddel om te ontsmetten. Vergeet ten slotte niet de koelkastdeur iets open te laten voor een goede ventilatie.