Antwoord van expert

Hoe ontcijfer je het etiket van je granola?

28 augustus 2023
Man in supermarkt met granola

De rekken met granola's in de supermarkt staan bol van opties, van een "simpele" granola tot varianten met noten of chocolade en karamel. Ontdek de tips van onze expert om de etiketten te lezen en als consument een bewuste en gezonde keuze te maken.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Véronique Demierbe
Voedingsexpert
"Granola is een gezonde keuze voor het ontbijt. De samenstelling varieert echter van het ene tot het andere product. De hoeveelheid suiker en vet, en de toevoeging van extra ingrediënten zoals chocolade en karamel, bepalen de uiteindelijke voedingswaarden van de granola . Daarom is het belangrijk om goed te letten op de ingrediëntenlijst en de voedingstabel."

Het verschil in voedingswaarde tussen de verschillende soorten granola

Gewone granola versus granola met noten versus granola met chocolade of karamel

Een "simpele" granola zal niet dezelfde voedingswaarden hebben als een granola met noten of een granola met chocolade of karamel.

  • Granola's met fruit bevatten van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers.
  • Granola met chocolade heeft doorgaans meer verzadigde vetzuren en meer suikers (uit chocolade en uit toegevoegde suikers).
  • Granola's met noten zijn rijker in vetten, waarvan de kwaliteit zal variëren afhankelijk van het type noten dat wordt gebruikt.

De voedingswaarde van de granola verschilt aanzienlijk volgens het type en merk van de granola, afhankelijk van de hoeveelheid suiker en vetten, en van de eventuele toevoeging van chocolade of karamel. Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende opties op de markt.

Het etiket van granola lezen: 5 tips van een expert

De voedingswaarden worden op de verpakking aangeduid per 100 g product, en meestal ook volgens de aanbevolen porties van de fabrikanten. Die varieert tussen 30 g en 50 g per portie. Sommige producten vermelden geen porties. De waarden hangen echter af van hoeveel granola je eet.

1.  Controleer de Nutri-Score van de granola

De Nutri-Score is een interessant hulpmiddel om een gezonde(re) keuze te maken binnen eenzelfde productcategorie. De score houdt rekening met goede (vezels, eiwitten, fruit, groenten, noten, koolzaad, olijf- en notenolie) en te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers, zout en zoetstoffen) om tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een levensmiddel te komen. 

De Nutri-Score verandert. Deze score wordt momenteel aangepast en zal strenger worden voor het suikergehalte. Zo zullen sommige granola's die een Nutri-Score B hadden, voortaan een C-score krijgen. De vernieuwde Nutri-Score wordt eind 2023 gelanceerd, vanaf 2026 moeten alle producenten overstappen op de nieuwe berekening. 

2. Kies granola met een korte ingrediëntenlijst

Koop de granola's met de eenvoudigste en kortste ingrediëntenlijst om ultrabewerkte producten te vermijden. Hoe hoger op de lijst, hoe groter het aandeel van een bepaald ingrediënt.

3. Controleer de hoeveelheid suiker van de granola

Kijk daarvoor naar de waarde "waarvan suikers" in de voedingstabel en lees de ingrediëntenlijst. Deze lijst bevat alle ingrediënten, waaronder de suikers (suiker, honing, glucosesiroop enz.) als er aanwezig zijn. Ze staan gerangschikt volgens gewicht (van hoog naar laag).

Kies granola's die weinig suiker bevatten, en geen toegevoegde suikers. Zulke granola's dragen bij tot een langer verzadigingsgevoel.

4. Check de hoeveelheid vezels in de granola

Kies voor granola's met veel vezels. Die worden aangevoerd door volkorengranen, noten, zaden en fruit.

Noten en granen zijn gekend voor hun gunstige effecten op de gezondheid. Hun proporties kunnen evenwel aanzienlijk verschillen van product tot product, van 6 % tot 80,5 %.

Laat je niet misleiden door de verpakkingen van de granola

Wij zien dat sommige fabrikanten een misleidende indruk geven op hun verpakkingen door bijvoorbeeld veel noten af te beelden, zoals bij Kellogg’s Extra gekarameliseerde hazelnoten, terwijl het product in de realiteit maar 6 % hazelnoten bevat. Het product Quaker Granola nuts & seeds heeft hetzelfde probleem.

Lees de ingrediëntenlijst aandachtig om te weten hoeveel noten en zaden elke granola écht bevat, en een bewustere keuze te maken.

5. Controleer het gehalte verzadigde vetzuren van de granola's

Het gehalte verzadigde vetzuren kan een goede indicator zijn voor de kwaliteit en kwantiteit van toegevoegde vetstoffen. De verzadigde vetzuren zouden niet meer dan 5 g per 100 g mogen bedragen. 

Het gehalte vetstoffen van de granola's met noten en zaden ligt over het algemeen hoger, want noten en zaden zijn samengesteld uit goede vetten. 

Hoe kies je de beste granola voor je gezondheid?

Volgt het advies van onze voedingsexperts in onze koopgids om de beste granola te kiezen.

Zo kies je de beste granola

Vergelijk de granola's uit de supermarkt

Bekijk onze testresultatne en ontdek welke granola's de beste zijn. Wij hebben 15 granola's met noten en met of zonder zaden geselecteerd om te analyseren. Alle producten zijn te koop bij Delhaize, Carrefour, Colruyt, Bio Planet, Albert Heijn, Cora, Jumbo en Aldi. 

De geselecteerde granola's werden onderworpen aan een reeks analyses, waarvan sommige in het laboratorium en een smaaktest door een panel van consumenten. 

62 Redelijke
kwaliteit
Granola's
Referentieprijs  3,78 per verpakking
72 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Granola's
Referentieprijs  1,89 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Granola's
Referentieprijs  3,32 per verpakking