Nieuws

Lactose-intolerantie: wat zijn de plantaardige alternatieven voor koemelk?

20 juni 2023

Buikpijn, krampen, winderigheid, diarree, ... We leggen uit wat lactose-intolerantie inhoudt en verkennen de plantaardige alternatieven. Soja-, amandel-, haver-, rijst- of kokosdrank. Welke opties kies je? Onze analyse onthult de beste alternatieven en tips voor een evenwichtige voeding.

Lactose-intolerantie: oorzaken en symptomen

Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, een enzym dat nodig is om lactose, een suiker in melk, af te breken. Wanneer lactose niet goed wordt verteerd, veroorzaakt het gisting in de darm en vochtretentie, wat leidt tot darmstoornissen bij mensen met een intolerantie.
De reactie van personen met een lactose-intolerante mensen kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid lactose dat ze eten, de mate van lactasedeficiëntie, de samenstelling van de darmflora en de individuele gevoeligheid.

Vermijd koemelk: lactosevrije plantaardige alternatieven

Mensen met lactose-intolerantie krijgen vaak het advies om koemelk te vermijden door het hoge lactosegehalte. Gelukkig zijn er veel lactosevrije plantaardige alternatieven op de markt (naast lactosevrije melk). Bijvoorbeeld soja-, amandel-, haver-, rijst-, kokosdrank en vele andere.

Analyse van alternatieve plantaardige dranken

Uit onze analyse blijkt dat geen enkele plantaardige drank kan worden beschouwd als een perfect alternatief voor koemelk. Sojadrank komt echter het dichtst in de buurt wat betreft het gehalte aan eiwitten en essentiële aminozuren, dat vergelijkbaar is met dat van koemelk. Je eet wel beter niet meer dan een sojaproduct per dag door de aanwezigheid van isoflavonen.

Vanuit voedingsoogpunt kies je beter verrijkte producten, vooral op het gebied van calcium. De geanalyseerde verrijkte plantaardige alternatieven bevatten allemaal evenveel calcium als koemelk (120 mg/100 ml).

De biologische producten kunnen echter wettelijk niet worden verrijkt met calcium. We ontdekten echter vier biologische producten die verrijkt waren met calcium door toevoeging van Lithothamnium calcareum zeewier, een kalkhoudende alg die van nature rijk is aan calciumcarbonaat. We namen contact op met de fabrikanten en het FAVV.

Verrijking van plantaardige dranken

Alle niet-biologische plantaardige dranken zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Fabrikanten gebruiken additieven zoals calciumcarbonaat of calciumzouten van fosforzuur om plantaardige alternatieven met calcium te verrijken.

Bij sommige producten worden ook kalkalgen toegevoegd, een manier van verrijken zonder additieven te gebruiken.

Plantaardige dranken: effecten op de tandgezondheid

Een recente studie uit 2023 geeft aan dat plantaardige zuivelvervangers meer cariogeen zijn dan lactose zelf. Bovendien is hun buffercapaciteit ook lager, wat een impact heeft op de zuurtegraad en het tandglazuur. Het calcium dat in deze alternatieven wordt toegevoegd is vaak minder goed oplosbaar en de aanwezige eiwitten zijn niet altijd natuurlijk van nature geïntegreerd. Over het algemeen lijken plantaardige alternatieven niet dezelfde bescherming te bieden als koemelk en kunnen ze zelfs bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van tandproblemen.

Advies en aanbevelingen voor de consumptie van plantaardige dranken

Je drinkt deze plantaardige dranken het beste af en toe voor je plezier en volgens je persoonlijke smaak. Kies je voor biologische plantaardige alternatieven (die niet verrijkt zijn)? En eet je weinig zuivelproducten vanwege je lactose-intolerantie? Dan kun je calcium vinden in bepaalde groenten (snijbieten, broccoli, groene kool, prei, enz.) en in bepaalde mineraalwaters zoals Hépar en Contrex. Het lichaam neemt het calcium uit zuivelproducten echter beter op dan uit andere voedingsmiddelen.

Tot slot bieden plantaardige alternatieven voor koemelk interessante opties voor personen met lactose-intolerantie. Maar je moet rekening houden met hun voordelen en beperkingen op vlak van voedings- en tandheelkundig vlak. Een evenwichtige en gevarieerde voeding blijft essentieel om aan de individuele voedingsbehoeften te voldoen.

Kies de beste plantaardige drank

We hebben de vijf populairste categorieën plantaardige alternatieven voor koemelk vergeleken. We onderzochten de samenstelling en de ingrediëntenlijst van 101 producten die verkrijgbaar zijn in supermarkten. Volg het advies in onze koopgids om de plantaardige drank te kiezen die bij jouw situatie past.

Hoe kies je een plantaardig alternatief voor koemelk?