Nieuws

Ons recept voor veggie bolognaise met vegetarisch gehakt

Eet je geen vlees, of wil je gewoon wat vaker plantaardig eten? Goed nieuws: met vegetarisch gehakt maak je nog steeds een lekkere bolognaisesaus. Ontdek snel ons recept, en laat het smaken!

14 maart 2025
vegetarisch gehakt in veggie bolognaise

Met vegetarische bolognese kunnen veel mensen genieten van de Italiaanse klassieker zonder daarvoor hun vegetarische of vegan levensstijl te breken. Maar af en toe een veggie bolo eten, is een goed idee om nog twee andere redenen. Terug naar boven

Waarom kiezen voor vegetarische bolognaise?

Minder vetten 

Vegetarisch gehakt bevat minder vet dan gemengd runder- en varkensgehakt. Door te kiezen voor een vegetarische saus eet je dus minder vet, wat gezonder is. 

Eiwitten met lagere milieu-impact 

Zoals uitgelegd in onze koopgids, is de milieu-impact van vegetarisch gehakt een pak kleiner. Door vegetarisch eten kun je nog steeds de nodige eiwitten binnenkrijgen, en bovendien je steentje bijdragen voor het milieu. 

Terug naar boven

Ingrediënten voor vegetarische bolognaise

Voor veggie bolognaise heb je nodig: 

  • 200 g plantaardig gehakt 
  • olijfolie  
  • 1 ui (gemiddelde grootte)  
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 wortelen (gemiddelde grootte)   
  • 2 stengels selder 
  • 1 soeplepel tomatenpuree  
  • 200 g passata  
  • 1 blik gepelde tomaten  
  • 100 ml rode wijn  
  • 200 ml groentenbouillon  
  • 1 laurierblad 
  • gedroogde oregano, tijm en rozemarijn   
  • peper en zout 

Benieuwd welk merk het beste vegetarische gehakt heeft? Check de resultaten van onze test, of volg onze tips om in de winkel de beste keuzes te maken.

Terug naar boven

Bereidingswijze

  • Hak de ui en de knoflook fijn, en zet opzij. Snij de wortelen en de selder fijn, en plet de gepelde tomaten met een vork in een kom tot alle grote stukken verdwenen zijn uit de saus.  
  • Zet een pan op middelhoog vuur en verhit een scheutje olijfolie.  
  • Voeg de gehakte ui en knoflook toe. Roer geregeld. 
  • Voeg de gedroogde kruiden toe zodat de smaken vrijkomen. 
  • Voeg de wortel en de selder toe en laat zacht worden. 
  • Roer de tomatenpuree erdoor en bak kort mee om de scherpe smaak weg te nemen. Blus met rode wijn. Voeg de passata, gepelde tomaten, wat bouillon en het laurierblad toe. Voeg af en toe een scheutje bouillon toe als de saus te droog wordt.  
  • Laat minstens 2 uur (maar liefst 3 à 4 uur) pruttelen op een laag vuur en breng op smaak met zout en peper (indien nodig).  
  • Verhit het plantaardig gehakt zoals aangegeven op de verpakking en voeg toe aan de saus.  
  • Je vegetarische bolognaise is klaar! Eet smakelijk!
Terug naar boven

Aanbevolen voor jou