Is olijfolie goed voor je gezondheid?


Wat zit er in olijfolie?
In vergelijking met andere vetten en oliën bevat olijfolie relatief weinig meervoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Daarnaast is olijfolie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega 9, die veel gezonder zijn dan verzadigde vetzuren.
Tot slot bevat extra olijfolie van de eerste persing ook polyfenolen en vitamine E, die een antioxidatieve werking hebben. Kijk dus op het etiket om te zien om welke olijfolie het gaat, want extra vierge is dus nog wat gezonder dan andere olijfolie.
De beste olijfolies
koop

koop

de test

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie?
Olijfolie is een integraal onderdeel van het mediterrane dieet, dat bekendstaat om zijn vele gezondheidsvoordelen. In de mediterraanse keuken wordt er immers veel gekookt met "goede" vetten zoals olijfolie, maar ook vette vis en noten, en weinig toegevoegde suikers en zout.
Goed voor het hart en bloedvaten
Door verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te vervangen in je maaltijden door enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals olijfolie, kun je de "slechte cholesterol" (LDL, Low Density Lipoprotein) in het bloed en je risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Daarnaast verhoog je zo het gehalte "goede cholesterol" (HDL, High Density Lipoprotein) een beetje, wat het triglyceridengehalte in het bloed kan helpen verlagen. Welke vetten je kiest, heeft dus een rechtstreekse impact op je cardiovasculaire gezondheid.
Ontstekingsremmend en andere voordelen
Een mediterraans dieet met goede vetten zoals olijfolie zou niet alleen je cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten verminderen, maar is ook geassocieerd met een lagere bloeddruk en een betere controle van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.
Bovendien tonen onderzoeken een verband aan met een tragere cognitieve achteruitgang, ontstekingsremmende eigenschappen en een betere darmflora.
Impact van olijfolie op gewicht
Hoewel de vele voordelen van olijfolie tegenover andere ongezonde vetten bewezen zijn, zul je niet vermageren door de vetten op je bord te vervangen door olijfolie. Olijfolie bevat immers evenveel calorieën als andere vetten en oliën, en om te vermageren, moet je minder calorieën consumeren dan dat je er verbruikt.
Meet altijd je hoeveelheden en overdrijf niet met eender welke vetstof. Ook al is olijfolie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, het is en blijft een calorierijk product.
Hoe kies je een goede olijfolie?
Extra vierge olijfolie is nog net iets gezonder: het bevat meer antioxidanten dan geraffineerde olijfolie. Check altijd het etiket om te weten welke soort olijfolie je koopt.
Wij hebben 23 olijfolies getest op criteria zoals samenstelling, etiket, smaak en prijs. Ontdek de beste producten voor de beste prijs in onze koopwijzer.
Conclusie
Omdat olijfolie, en dan zeker extra vierge olijfolie, rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten, is het een gezonder alternatief dan heel wat andere vetstoffen. Olijfolie is weliswaar even calorierijk als andere oliën en vetten, dus je zult er niet van vermageren, maar de gezondheidsvoordelen zijn niet min:
- verlaagt slechte cholesterol (HDL)
- verhoogt goede cholesterol (LDL)
Een mediterraans dieet met goede vetten zoals olijfolie:
- verlaagt bloeddruk
- verlaagt risico op hart- en vaatziekten
- houdt bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 onder controle
- wordt in verband gebracht met tragere cognitieve achteruitgang
- werkt ontstekingsremmend
- beïnvloedt microbioom in de darmen gunstig
Redenen genoeg om ongezonde vetten op je bord zoveel mogelijk te vervangen door olijfolie, en over het algemeen spaarzaam om te springen met vetten.