Welke olijfolie is de beste?


Goed nieuws uit onze test olijfolie: alle wettelijke criteria voor extra vierge werden gerespecteerd en de scores lagen vrij hoog. Het slechte nieuws? Sinds onze vorige test zijn de prijzen van olijfolie enorm gestegen. Waar je vroeger nog een Beste koop vond onder de 5 euro per liter, betaal je nu al 9 euro voor topkwaliteit.
Extra olijfolie van de eerste persing, ook bekend onder de Franse benaming "extra vierge", is olijfolie die aan de hoogste kwaliteitseisen moet voldoen: zowel de zuurtegraad als de smaak (fruitig) moet voldoen aan de wettelijke bepalingen.
Gezien de hoge prijs bestaat het risico dat fabrikanten zouden sjoemelen met olijfolie, en een lagere kwaliteit olie zouden proberen verkopen als extra vierge. Bovendien is het in tijden van steeds duurdere winkelmandjes belangrijker dan ooit om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor basisproducten.
Terug naar bovenWelke olijfolie hebben we getest?
Wij hebben daarom 23 producten olijfolie uit de supermarkt getest die als "extra olijfolie van de eerste persing" worden verkocht. Negen olijfolies uit onze test zijn biologisch.
Ongeveer de helft van de olijfolies zijn van A-merken zoals Bertolli, Filipo Berio, Terra Creta, Pietro Coricelli, Carapelli en Borges. De andere helft zijn huismerken zoals Albert Heijn, Boni Selection (Colruyt), Bouton d’or (Intermarché), Carrefour Extra, Delhaize, Everyday, El Cultivador (Aldi) en Primadonna (Lidl).
Terug naar bovenDe beste olijfolies
koop

koop

de test

Welke criteria hebben we getest?
De 23 geselecteerde olijfolies werden in het labo aan grondige analyses onderworpen. We keken naar volgende criteria.
- Fraude
Op basis van chemische tests gingen we na of de geteste olijfolie andere oliën en vetten bevatte dan de bedoeling is. - Zuurgraad
We maten de hoeveelheid vrije vetzuren, uitgedrukt in % oliezuur. Wettelijk gezien mag die maximaal 0,8 % bedragen. Hoe lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit. Een hoger percentage wijst op het gebruik van beschadigde olijven. - Peroxidegetal (oxidatie)
Olijfolie boet in aan smaak en kwaliteit door licht, warmte en contact met de lucht. Dit getal wijst op de initiële oxidatie van de olijfolie en de verdere aantasting ervan. - Absorptie in ultraviolet (bewaring en oxidatie)
Ook dit criterium meet de mate van oxidatie. Hoe ouder de olie, hoe hoger de absorptie. - Kwaliteit van de olijven en extractieproces
Aan de hand van methylesters en ethylesters in de vetzuren kunnen we olijfolie van mindere kwaliteit opsporen. Een hoger aantal esters duidt op olijven die een fermentatie hebben ondergaan. - Smaakproef
Een jury van experts, opgeleid en gevormd in overeenstemming met de leidraad van de International Olive Council, proefde alle olijfolies blind. Zij gaven scores op basis van positieve eigenschappen zoals fruitigheid en eventuele gebreken.
Top 3 van beste olijfolie uit de supermarkt
Over het algemeen lagen de scores in onze test hoog: 11 van de 23 olijfolies kregen een score van 75 of meer op 100, en worden dan ook bestempeld als topkwaliteit. Ontdek snel welke producten met de labels Beste van de test en Beste koop gingen lopen.
Ontdek onze favoriete olijfolie
Hoe kies je een goede olijfolie?
Een goede olijfolie is fruitig van smaak, wat vooral belangrijk is in koude gerechten. Gebruik je graag olijfolie om te bakken, dan kun je kiezen voor een goedkopere olijfolie. Waarop moet je letten als je olijfolie proeft, en hoe moet je hem bewaren?
Kies de beste olijfolie voor elke bereiding
Terug naar bovenConclusie
Wij vonden in onze test geen tekenen van fraude. Ook tijdens de smaakproef bleken alle geteste olijfolies voldoende fruitig en werden er geen gebreken vastgesteld door de experts. Geen enkel product overschreed de wettelijke limiet voor zuurtegraad, al waren er een aantal die het slechts redelijk deden.
Zeven olijfolies scoorden redelijk tot redelijk zwak voor de analyses absorptie in ultraviolet, wat kan wijzen op oudere olie of slechte bewaring. In de smaakproef werdne er geen gebreken aan de smaak vastgesteld, en alle producten kregen scores van redelijk tot goed.
De duurste olijfolie uit onze test is drie keer zo duur als de goedkoopste. De prijs per liter varieert van € 8,60 tot € 26,44. Toch zegt de prijs niet per se iets over de kwaliteit, integendeel. Het is perfect mogelijk om olijfolie van topkwaliteit te kiezen voor een schappelijke prijs.
Terug naar boven
Onze Beste van de test is van het huismerk van Cora en daardoor zeer redelijk geprijsd. Hij scoort zeer goed tot uitstekend voor kwaliteit en versheid, en is een van de meest fruitige van smaak. Jammer wel dat de specifieke herkomst niet staat aangegeven op het etiket, we weten enkel dat het gaat om olijfolie uit de EU.
Hij is helaas enkel te vinden in Cora-winkels in het Brusselse. Extra olijfolie van de eerste persing van Boni Selection (Colruyt) uit Spanje is met een score van 80 en een prijs van € 10,83 per liter een goed alternatief.
Deze Spaanse extra olijfolie van de eerste persing is een eerste prijsmerk van Colruyt en de goedkoopste uit de test. Ondanks zijn lage prijs veroverde hij een plaatsje in onze top 5. Hij is iets minder fruitig van smaak dan de Beste van de test, maar scoort toch nog redelijk goed.
Opnieuw een Spaanse olijfolie van een huismerk die weet te overtuigen. Ook deze moet qua fruitigheid de duimen leggen voor de Beste van de test, maar scoort desalniettemin redelijk goed. Zoals het een Beste koop betaamt, combineert hij een lage prijs met topkwaliteit.