Mueslirepen

Hoe kies je de beste mueslirepen in de supermarkt?

Mueslirepen, graanrepen, notenrepen, eiwitrepen … zijn populaire snacks omwille van hun 'gezondere' imago, maar zijn ze echt gezond? Niet per se. In deze koopgids helpen we jou met het kiezen van de juiste repen.

Stap-voor-stap gids

De verschillende soorten mueslirepen

Er is een breed gamma aan soorten mueslirepen: 

  • Mueslirepen die gewoon gemaakt zijn van granen, olie en suiker of honing (natuur).
  • Repen met noten en zaden.
  • Repen met gedroogd fruit.
  • Eiwitrepen waaraan extra proteïnen zijn toegevoegd of waarvan het eiwitgehalte is verhoogd.

Voor al deze repen zijn er meer natuurlijke versies en versies met toegevoegde chocolade, karamel, noten of gedroogd fruit. Met uitzondering van fruitrepen, die bijna altijd voornamelijk bestaan uit gedroogd fruit en noten.

Terug naar boven

Kunnen mueslirepen deel uitmaken van een evenwichtig dieet?

Mueslirepen kunnen deel uitmaken van een evenwichtige voeding, bijvoorbeeld als ontbijt (met vers fruit en zuivelproducten) of als snack. Hun samenstelling kan echter sterk variëren. Afhankelijk van de samenstelling passen ze in een evenwichtige voeding of worden ze beter slechts af en toe worden gegeten.

Lees hier wat de 4 pijlers van een gezond ontbijt zijn.

Mueslirepen in de voedingsdriehoek 

In de Vlaamse voedingsdriehoek (‘la pyramide alimentaire’ in Franstalig België) kunnen mueslirepen worden ingedeeld in drie groepen: een groene (meer), een oranje (minder) en een rode zone (zo weinig mogelijk). Producten in de rode zone zijn niet gezond en dragen niet bij tot een evenwichtige voeding.  

Wanneer is een mueslireep een gezonde keuze?

Of een mueslireep een gezonde keuze is, hangt af van de samenstelling. Om in de voorkeursgroep te vallen, moeten mueslirepen voor 50 % uit volkoren bestaan, mogen ze geen chocolade of toegevoegde suiker (Vlaanderen) bevatten, of maximaal 20 % toegevoegde suiker (Wallonië). Als er chocolade is toegevoegd, vallen de producten in de oranje zone (minder dan 30 % toegevoegde suiker en minder dan 10 % verzadigd vet). 

Noten-, zaden- of fruitrepen kunnen als tussendoortje gegeten worden, maar zijn nog steeds een minder gezond alternatief voor vers fruit en noten en zaden zonder toevoegingen.

Eiwitrijke mueslirepen zijn niet gezond en niet nodig

Repen met extra eiwitten zijn niet nodig als onderdeel van een normaal evenwichtig dieet, aangezien de gemiddelde Belg voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het is belangrijk om kritisch na te denken over claims zoals 'eiwitrijk', het zijn meestal marketingstrategieën. Bovendien tonen onze tests aan dat ze niet gezonder zijn dan andere mueslirepen. Integendeel, geen van de eiwitrepen behaalde een goede gezondheidsscore.  

Alleen topsporters hebben nood aan meer eiwitten in hun dieet. Maar deze overconsumptie moet onder toezicht van een diëtist gebeuren.

Terug naar boven

Waar moet je rekening mee houden als je mueslireep kiest?

Als onderdeel van een evenwichtige voeding is het belangrijk om de juiste mueslirepen te kiezen en te veel suiker en verzadigd vet te vermijden.

Nutri-Score

Om een goede mueslireep te vinden, kun je vertrouwen op de Nutri-Score. Kies producten met een Nutri-Score A of B. C is aanvaardbaar.  

Ingrediëntenlijst

Controleer de ingrediëntenlijst en kies repen waarvan de lijst kort is en die het volgende bevatten:

  • voldoende volkoren granen;
  • weinig toegevoegde suikers;
  • weinig chocolade;
  • alleen licht bewerkte ingrediënten.
Terug naar boven

Vergelijk mueslirepen

Gebruik onze vergelijkingstool om de gezondste mueslirepen te kiezen.

Alternatieven voor mueslirepen 

Voor een gezonder dieet kun je mueslirepen vervangen door: 

  • vers fruit;
  • noten;
  • gewone zaden;
  • een kommetje roomkaas met een koekje of ontbijtgranen om je eiwit-inname te verhogen.
Terug naar boven

Conclusie

Mueslirepen, notenrepen of repen van gedroogd fruit kunnen worden gebruikt als tussendoortje of als ontbijt, maar het is belangrijk om de juiste repen te kiezen. Vermijd repen met te veel suiker en verzadigde vetten, of als ze overbewerkt zijn.
Terug naar boven