Is gevulde pasta gezond?

Of gevulde pasta gezond is, hangt doorgaans af van de vulling: vlees, vis, kaas of groenten. Kies daarom een pasta met een lichte vulling en weinig zout, met zo min mogelijk additieven en ultrabewerkte ingrediënten. Wij berekenden de gezondheidsscore van 114 kant-en-klare gevulde pasta's uit de supermarkt.

Wat is gevulde pasta?
Gevulde pasta bestaat uit twee lagen deeg met vulling ertussen en bestaat in allerlei vormen en maten: ravioli, tortellini, girasoli, cappelletti, ... Het kost veel oefening en tijd om zulke pasta's zelf te maken, wat de populariteit van de kant-en-klare versies in de koeltoog van de supermarkt verklaart.
Enkele minuten koken en je tovert zo een makkelijke en lekkere maaltijd op tafel. Maar is gevulde pasta ook gezond? Dat hangt vooral af van de vulling zelf, zo blijkt uit onze analyse.
De beste gevulde pasta's
Soorten pastavullingen
Die vulling kan bestaan uit rauwe ham, ricotta, parmezaan, mozzarella, spinazie, champignons, pompoen, aromatische kruiden, zalm, enz. Het spreekt voor zich dat een groentenvulling gezonder zal zijn dan een vulling met kaas of bewerkt vlees. Ook voor zelfgemaakte pasta zal het vooral de vulling zijn die de voedingswaarde bepaalt.
Commerciële kant-en-klare versies bevatten echter vaak additieven en ultrabewerkte ingrediënten.
Voedingswaarde van gevulde pasta
De voedingswaarde van gevulde pasta is afhankelijk van de gebruikte vulling. Daarnaast zit er binnen eenzelfde categorie ook grote variatie tussen het ene merk en het andere, afhankelijk van het specifieke recept. Gemiddeld kun je per type vulling volgende voedingswaarden (per 100 gram) verwachten:
Pasta met visvulling bevat doorgaans meer vetten, omdat over het algemeen zalm wordt gebruikt, een vrij vette vis. Het minst gezond zijn de pasta's met kaasvulling. Zij bevatten niet alleen meer vetten, maar ook meer verzadigde vetzuren ("slechte" vetten) en meer suikers (uit lactose).
Zoutgehaltes variëren enorm
Wil je de meest gezonde keuze op je bord, dan kies je het best voor een pasta gevuld met groenten zoals spinazie, champignons of pompoen. Zulke pasta's bevatten minder vetten en iets meer vezels. Let echter wel altijd op het zoutgehalte op het etiket, ongeacht het type vulling.
Gezondere keuzes onder gevulde pasta's
Er zijn gelukkig wel degelijk gezondere keuzes te vinden onder de kant-en-klare gevulde pasta's in de supermarkt. Wij hebben voor de geanalyseerde producten zowel de oude als de nieuwe Nutri-Score berekend, en vonden opties van A tot E.
Wat is de Nutri-Score precies?
Tips om gevulde pasta gezonder te maken
Check onze koopwijzer om een gezondere gevulde pasta te vinden. Wij analyseerden immers 114 producten uit de supermarkten, en berekenden voor elk product onze gezondheidsscore. Die gaat nog veel verder dan de Nutri-Score, en houdt ook rekening met o.a. portiegrootte, voedingswaarde per portie, verwerkingsgraad, beoordeling van de gebruikte additieven en de aanwezigheid van zoetstoffen.
Zo berekenen wij onze gezondheidsscore
Deze score vervangt uiteraard geen voedingsrichtlijnen, maar helpt je wel om in de supermarkt het kaf van het koren te scheiden en gezondere keuzes te maken.
Daarnaast geven we ook nog deze tips mee:
- Hou je aan de aanbevolen portiegrootte, zo'n 100 à 125 gram;
- Kies voor een lichte vulling, liefst op basis van groenten. Vermijd pasta's met kaasvulling, die zijn vaak het meest vet;
- Vermijd producten die te veel additieven en ultrabewerkte ingrediënten bevatten. Kies voor producten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst;
- Let op het zoutgehalte van je pasta;
- Combineer je aangekochte pasta met zelfgemaakte tomatensaus met extra groenten. Vermijd roomsauzen, of veel olie of boter;
- Eet eventueel een frisse salade bij je pasta.
Conclusie: is gevulde pasta gezond voor jou?
Gevulde pasta kan gezond zijn, mits je de juiste keuzes maakt. Kies voor een lichte vulling op basis van groenten, met een laag zoutgehalte en met zo min mogelijk additieven en ultrabewerkte ingrediënten.
In onze koopwijzer vind je drie zeer goed keuzes op basis van onze gezondheidsscore. Vul deze kant-en-klare pasta aan met een zelfgemaakte tomatensaus, gegrilde groenten of een verse salade, en je hebt een evenwichtige maaltijd op je bord.