Dit zijn de meest gezonde gevulde pasta's

Een kant-en-klare gevulde pasta uit de supermarkt kan heus gezond zijn! Wij berekenden de gezondheidsscore van 114 gevulde pasta's, en vonden voor elk type vulling een gezonder alternatief. Vul aan met een zelfgemaakte saus en wat extra groenten, en je hebt een evenwichtige maaltijd.

Welke gevulde pasta hebben wij getest?
Wij hebben 114 pakjes gevulde pasta getest, verdeeld over 4 segmenten en 8 categorieën.
- Vulling met vlees, waaronder rauwe ham, gekookte ham, varken en rund
- Vulling met vis
- Vulling met kaas
- Vulling met groenten, waaronder champignons, pesto, ricotta/spinazie en groenten
We kochten zowel internationale merken (Bertagni, Giovanni Rana, De Angelis, Brema, Voltan, Emma Giordani, La Place) als huismerken (Carrefour Bio, Carrefour Extra, Carrefour the Market, Delhaize, Jumbo, Albert Heijn, Daylicious (Aldi), Boni Selction (Colruyt), Simpl (Carrefour), Chef Select (Lidl)). De geteste pasta’s komen in verschillende vormen: ravioli, tortellini, mezzelune, cappelletti, girasoli enz.
Wat hebben we getest bij gevulde pasta?
Om voor elk product een gezondheidsscore te bepalen, keken we naar:
- De portiegrootte
- De voedingswaarde per portie
- De Nutri-Score (op basis van de nieuwe berekening)
- De bewerkingsgraad
- Eventuele additieven (aantal en veiligheid)
In tegenstelling tot onze test in 2024 hebben we geen rekening gehouden met de aanwezigheid van zoetstoffen, simpelweg omdat geen enkel getest product zoetstoffen bevatte.
Top 5 van de slechtste gevulde pasta
Andere opvallende vaststellingen
Tortellini met ham zonder gluten van Delhaize bevat maar liefst 11 additieven (op dit gebied het slechtste product van de test) waarvan sommige af te raden zijn: E250, E 251 en E 252 zijn nitrieten en nitraten - die vaak voorkomen in charcuterie maar te vermijden zijn omdat ze als kankerverwekkend worden beschouwd.
Ricotta citroen girasoli van Jumbo werd dan weer bestraft voor zijn slechte voedingswaarde, niet voor zijn additieven of dat ene ultrabewerkt ingrediënt. Idem voor Gran ravioli met tomaat en burrata kaas van Bertagni dat geen enkel additief bevat, maar een teleurstellende voedingswaarde heeft.
Tortelloni funghi & porcini van Chef Select (Lidl) en Cappellacci bolognesesaus en bechamelsaus van Bertagni bevatten beide sulfieten (E220), afkomstig uit de wijn in de vulling. Hoewel dit additief in kleine hoeveelheden geen kwaad kan, zijn sommige mensen er overgevoelig voor.
Top 5 van de meest gezonde gevulde pasta
Weinig verrassend kwamen we in deze test geen ”zeer goede keuze” tegen. Gevulde pasta’s blijven immers bewerkte producten. En terwijl we wel een paar betere opties vonden, met een score hoger dan 60, zijn dat er maar weinig. Bovendien wist geen enkel product met visvulling of pestovulling een label te scoren.
Welke pasta je dan best koopt, ontdek je hier.
Als we kijken welke merken met de meeste prijzen gaan lopen, dan vechten een internationaal merk en een huismerk om de eerste plaats: Voltan en Delhaize, met elk drie gelabelde producten.
Alle ”goede keuzes” (score vanaf 60) hebben Nutri-Score C. Dit zijn ze, ingedeeld per segment.
Kaasvulling
Ravioli ai formaggi van het merk Voltan behaalde een score van 65. Dit is de enige pasta met kaasvulling die een score hoger dan 60 haalt. De portiegrootte (125 gram) is correct. Deze pasta bevat bovendien geen additieven en slechts twee ultrabewerkte ingrediënten. Dankzij zijn Nutri-Score C krijgt dit product het label ”goede keuze”.
Vulling op basis van ham
In de categorie ”ham“ (een subcategorie van vleesvulling) is de Tortellini rauwe ham van Giovanni Rana de enige ”goede keuze”. Met zijn Nutri-Score C en afwezigheid van additieven in de ingrediëntenlijst, krijgen deze tortellini’s een score van 62. Let op, deze pasta bevat wel 3 ultrabewerkte ingrediënten: lactoserum in poedervorm, maïsvezels en natuurlijke aroma’s.
Vleesvulling
In de categorie vlees (pasta’s gevuld met varken of rund) scoren twee producten meer dan 60:
- Ravioli alla carne van het merk Voltan heeft een score van 65
- Tortellini met vlees van Carrefour Bio heeft een score van 63
Beide pasta’s hebben Nutri-Score C en een aanbevolen portie van 125 gram. Terwijl de ravioli van Voltan geen enkel additief bevat, bevat de pasta van Carrefour Bio wel melkzuur, een additief dat ook bekendstaat onder de benaming E270.
Voor de bewerkingsgraad geldt het omgekeerde: Carrefour Bio bevat geen ultrabewerkte ingrediënten, Voltan bevat er 2 (lactoserum in poedervorm en aroma’s).
Vulling met paddenstoelen
Twee producten met vulling van paddenstoelen scoren hoger dan 60:
- Ravioli ai funghi van het merk Voltan heeft een gezondheidsscore van 62
- Tortelloni Champignons van Delhaize behaalde een gezondheidsscore van 61
Beide producten hebben Nutri-Score C. Ze bevatten beide geen additieven, maar wel ultrabewerkte ingrediënten: Voltan bevat er 3, Delhaize 2.
Vulling met ricotta en spinazie
Opnieuw een product van Delhaize dat met de eer gaat lopen bij de gevulde pasta met ricotta en spinazie. Met een score van 65 is Tortelloni Ricotta en spinazie van Delhaize Biode enige die een label behaalt in deze categorie. Dit product is bovendien een van de weinige zonder additieven of ultrabwerkte ingrediënten.
Groentenvulling
We eindigen onze podiumplaatsen met de allerbeste: zoals eerder vermeld, vinden we de gezondste opties bij de pasta’s met groentenvulling. Twee producten pronken bovenaan het klassement:
- Ravioli agli spinaci van Brema (gezondheidsscore 69) kreeg de allerbeste score van alle gevulde pasta’s. Dit product bevat geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten.
- Girasoli Spinazie cashew van Delhaize (gezondheidsscore 60) bevat geen additieven en 1 ultrabewerkt ingrediënt, namelijk vezels van aardappel.
Beide producten hebben Nutri-Score C, en bestaan bijna volledig uit groenten, met weinig of geen kaas.
In deze categorie zien we bovendien het enige product met Nutri-Score B. Mezzelune Asparagus van Carrefour the Market bevat echter 3 additieven en 1 ultrabewerkt ingrediënt, en eindigde met een score lager dan 60 en zonder label.