Gevulde pasta

Hoe kies je de beste gevulde pasta in de supermarkt?

Gevulde pasta uit de supermarkt is lekker, snel en gemakkelijk, maar kan net als andere kant-en-klare alternatieven ook erg ongezond zijn. Wij helpen je de beste pasta kiezen met minder zout en zonder additieven of ultrabewerkte ingrediënten. Hierop moet je letten.

Stap-voor-stap gids

Waarom is het belangrijk om goede gevulde pasta te kiezen?

Onze test van 114 producten toont dat niet alleen het type vulling een impact heeft op de voedingswaarde van gevulde pasta, maar ook dat er zelfs binnen dezelfde categorie grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen verschillende merken.

Is gevulde pasta een gezond keuze? 

Wil je gevulde pasta kopen, check dan eerst het etiket: de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel zijn een goed begin. Onthou ook dat evenwichtig eten op de lange termijn gebeurt, en niet bepaald wordt door één enkele maaltijd.

Met andere woorden, zelfs als de voedingswaarde van kant-en-klare gevulde pasta vaak te wensen overlaat, kun je ze toch af en toe op het menu zetten. Ze zijn immers snel klaar, in tegenstelling tot huisgemaakte pasta, die oefening, het juiste gerief en geduld vragen.

Is gevulde pasta gezond? Onze expert antwoordt

Zeker als je gevulde pasta uit de winkel combineert met een goede saus vol groenten, kan het best nog een goed alternatief zijn. Vermijd wel te rijke en vette sauzen, aangezien de producten uit de winkel al vrij veel vetten bevatten (gemiddeld 8,8 gram per 100 gram, maar met grote verschillen naargelang van het type vulling).

Terug naar boven

De verschillende soorten gevulde pasta

Gevulde pasta bestaat in verschillende vormen en groottes, en met verschillende vullingen en ingrediënten. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn gemaakt van twee vellen pasta die worden verzegeld met vulling binnenin.

Hun specifieke vorm geeft hen hun naam. Sommige soorten zijn al meer bekend dan andere. De meest populaire zijn:

  • Tortellini of tortelloni: in de vorm van een hoedje;
  • Ravioli: vierkant, rechthoekig of rond, afhankelijk van de regio in Italië;
  • Girasoli: groter formaat, in de vorm van een zon;
  • Cappelletti: een hoedje zoals tortellini, maar meer open aan de randen;
  • Agnolottis: een halve cirkel of een kleine rechthoek met een vouw aan de zijkant;
  • Mezzelune: een halve maan, en over het algemeen groter dan andere gevulde pasta’s.

De lijst kan nog even doorgaan. Zo zijn er nog Grandi Tondi, triangoli, medaglioni, ...

Ook conchiglione worden vaak genoemd in de lijst van gevulde pasta. Deze vind je echter niet voorverpakt in de supermarkt omdat conchiglione niet gesloten zijn. Het woord duidt ook enkel op de pastaschelp zelf, waaraan je later zelf vulling naar keuze kunt toevoegen.

De vullingen (segmenten) in onze test

Wij hebben 4 segmenten getest met 8 soorten vulling:

  • Vulling met vlees, waaronder rauwe ham, gekookte ham, varken en rund
  • Vulling met vis
  • Vulling met kaas
  • Vulling met groenten, waaronder champignons, pesto, ricotta/spinazie en groenten
  Vlees Vis Kaas Groenten
 Energie in kcal  276 274 272 267
 Vetten  7,7 10,7 10,1 8,8
 Verzadigde vetten  2,9 3,8 4,9 3
 Koolhydraten  38,8 29,6 33,6 34,9
 Suikers  2,8 2,8 4,3 3,5
 Vezels  2,6 2 3,2 3,1
 Eiwitten  11,5 11,6 10,6 9,2
 Zout  1,2 1,3 1,3 1,2

Terug naar boven

​Belangrijke criteria om goede gevulde pasta te kiezen

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden vooraleer je een bepaalde gevulde pasta kiest.

Soort vulling 

Alleen al de vulling op zich heeft een grote impact op de voedingswaarden van gevulde pasta (kcal, vetten, vezels enz.). Hoewel we moeten vermijden om alle producten binnen eenzelfde categorie over dezelfde kam te scheren, zien we wel grote verschillen. Op basis van de gemiddelden die we hebben berekend voor de categorieën, kunnen we volgende conclusies trekken:

  • Pasta met visvulling bevat vaak meer vetten dan andere soorten, omdat over het algemeen zalm wordt gebruikt, uit zichzelf al een vrij vette vis.
  • Pasta met vleesvulling bevat dan weer iets meer koolhydraten dan andere soorten. Dat is simpelweg omdat ze iets minder gevuld zijn en dus voor een groter aandeel uit pastadeeg bestaan. Zo zijn ravioli met vlees vaak kleiner en minder gevuld dan bijvoorbeeld ravioli met ricotta en spinazie.
  • Pasta met kaasvulling is doorgaans rijker aan vetten, en dan vooral verzadigde vetten ("slechte" vetten), dan andere vullingen.
  • Groentevulling is over het algemeen de meest gezonde keuze, al kan de voedingswaarde naar beneden gaan als er veel kaas werd toegevoegd aan de vulling: het beste bewijs dat het altijd loont om te vergelijken, zelfs binnen dezelfde categorie.
  • In het segment "groenten" vinden we ook gevulde pasta met pesto, die gemiddeld het meest calorierijk en het meest vet zijn van de test (282 kcal en 11,5 gram vetten per 100 gram). Ook al zijn ze te vet, ze bevatten niet meer verzadigde vetten dan andere vullingen. Dat komt door het gebruik van olie, dat een beter vetzurenprofiel heeft.
  • De pasta’s met "ricotta en spinazie" en "groenten" zijn tot slot de minst calorierijke van de test, met gemiddeld 258 kcal per 100 gram. Ook met ricotta blijft het gehalte verzadigde vetten binnen de perken.

De voedingswaarde

Je ziet dat kiezen voor een bepaalde soort vulling niet zomaar volstaat om een gezonde keuze te maken in de winkel. Aangezien de waarden binnen één en dezelfde categorie danig kunnen verschillen, werp je liever een blik op de voedingswaardetabel op het etiket. Pasta met groentenvulling van merk A kan immers een heel andere voedingswaarde hebben dan pasta met groentenvulling van merk B. Die verschillen zijn te verklaren doordat bepaalde ingrediënten in andere verhoudingen worden gebruikt in de vulling.

Als je naar de voedingswaardetabel kijkt, let dan vooral op:

Het vetgehalte

Het vetgehalte, en dan vooral het gehalte verzadigde vetten, is cruciaal. Pasta’s met kaas- of visvulling (vaak met zalm) zijn de vetsten uit de test.

Het zoutgehalte

Net zoals andere kant-en-klare producten kan ook gevulde pasta erg veel zout aanleveren. Er is echter weinig verschil tussen de vullingen, en gemiddeld bevatten de pasta’s uit onze test 1,2 tot 1,3 gram zout per 100 gram. Dat is aanvaardbaar, gezien de dagelijkse aanbevelingen van maximaal 5 gram per dag (WHO), maar weet dat er grote verschillen zitten tussen verschillende merken en producten.

Zo bevat degene met het hoogste zoutgehalte uit onze test, Grantortelli ricotta e spinaci van het merk Brema, maar liefst 2,2 gram zout per 100 gram. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde. Per portie van 125 gram (zoals aanbevolen op de verpakking) krijg je dus 2,75 gram zout binnen, meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Dit is trouwens niet de enige uitschuiver voor het merk Brema, dat maar liefst 14 keer voorkomt in onze test. 8 van de 14 geteste producten van Brema bevatten minstens 1,5 gram zout per 100 gram, wat hoger is dan het gemiddelde (1,2 gram). Dit merk heeft dus nog wat werk aan de winkel...

Het vezelgehalte

Het vezelgehalte staat niet altijd aangeduid op de verpakking, aangezien deze vermelding niet verplicht is, net als de Nutri-Score. Voor onze gezondheidsscore bestraffen we producten zonder deze vermelding wel, omdat vezels volgens ons een cruciaal element uitmaken van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

Terwijl pasta met groentenvulling logischerwijs meer vezels bevat dan andere pasta’s (aangezien groenten van nature een hoog vezelgehalte hebben), zijn er toch andere soorten gevulde pasta’s die meer vezels bevatten dan je zou verwachten. Soms worden immers plantaardige vezels toegevoegd, om de textuur te verbeteren en de Nutri-Score op te krikken.

Zie je ”tarwevezels” of ”bamboevezels” op de ingrediëntenlijst, weet dan dat het gaat om ultrabewerkte ingrediënten. Dit komt weliswaar voor in alle categorieën, maar niet in alle producten. Een reden te meer om de ingrediëntenlijst te checken dus.

De Nutri-Score

Als je niet wijs geraakt uit de voedingswaarden, dan kun je ook de Nutri-Score nemen als leidraad, al heeft die zijn tekortkomingen:

  • Hij is niet verplicht en staat dus niet op alle verpakkingen van gevulde pasta.
  • Zijn berekenmethode werd aangepast en fabrikanten hebben tot eind 2025 om de nieuwe (strengere) Nutri-Score op hun verpakkingen te gebruiken.
  • Hij houdt geen rekening met additieven of ultrabewerkte ingrediënten.

De meeste producten uit deze test hebben een (nieuwe) Nutri-Score C of D. Slechts één product heeft Nutri-Score B (Carrefour Market Girasoli gegrilde groenten), en twee Nutri-Score E (Bertagni Ravioli met ricotta en spinazie en Bertagni Mezzalune al Parmigiano reggiano)

Additieven en ultrabewerkte ingrediënten

Wat niemand zal verbazen: kant-en-klare gevulde pasta uit de supermarkt heeft nog weinig te maken met traditie of artisanale recepten.

Op de 114 geteste pasta‘s zijn er slechts 7 die geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten bevatten.

  • Delhaize - Bio Tortelloni Ricotta & Spinazie
  • Brema - Ravioli agli spinaci
  • Bertagni - Girasoli met gegrilde groenten
  • Bertagni - Mezzelune met pompoen en kaas
  • Brema - Tortellini alla carne
  • Brema - Ravioli ai fughi shiitake

51 bevatten geen enkel additief, maar wel ultrabewerkte ingrediënten. Een tiental bevat geen ultrabewerkte ingrediënten, maar wel additieven.

Als we een ”prijs” zouden moeten uitreiken voor het slechtste product, zou die, net als in onze test in 2024, opnieuw gaan naar de tortellini met ham zonder gluten van Delhaize. Dat product bevat niet minder dan 11 additieven en 8 ultrabewerkte ingrediënten, duidelijk veel te veel.

De meest voorkomende ultrabewerkte ingrediënten in gevulde pasta zijn poeder van serum van lactose, aroma’s en plantaardige vezels.

Qua additieven zien we vooral citroenzuur (E330), lysozym (E1105) en melkzuur (E270) op de ingrediëntlijsten. De twee eerste worden beschouwd als tolereerbaar (voorzichtigheid geboden voor bepaalde risicogroepen), de derde als aanvaardbaar.

Verschillende producten uit de test bevatten te vermijden additieven, vooral nitrieten (E250) en nitraten (E252), bewaarmiddelen die vaak worden gebruikt in bewerkt vlees zoals vleesvulling met ham. Je krijgt er liever niet te veel van binnen, aangezien er een verband is tussen darmkanker en blootstelling aan nitrieten en/of nitraten via de consumptie van charcuterie.

Onze databank additieven

 

Terug naar boven

Wat is het best: verse, bevroren of voorverpakte gevulde pasta?

We moeten er geen tekeningetje bij maken: huisgemaakte pasta is beter, en je beslist zelf over de ingrediënten. Chiao additieven en ultrabewerkte ingrediënten! Tegelijkertijd weten we ook dat dat veel tijd vraagt, dat je het juiste materiaal nodig hebt, en liefst ook wat kennis van zaken.

Heb je dat niet, dan schieten er twee opties over: verse gevulde pasta die onder beschermende atmosfeer is voorverpakt (zoals de producten uit onze test) of diepgevroren gevulde pasta. Dat tweede type heeft de neiging snel uit te drogen, je wacht dus liever niet te lang om ze op te eten.

Het voordeel van verse pasta is dat ze vaak een ruime houdbaarheidsdatum hebben. Als je zulke producten graag achter de hand houdt als reserveplan op chaotische avonden, dan kan dat handig zijn.

Of je nu vers of diepgevroren kiest, het belangrijkste is dat je ze niet te lang kookt, maximaal enkele minuten. Ze zijn gaar wanneer ze bovenop het kookwater drijven.

Terug naar boven

​Welke saus is gezond bij gevulde pasta? 

De meest gezonde saus is een simpele, zelfgemaakte tomatensaus met een beetje olijfolie, look en basilicum. Die zal smaak toevoegen zonder te veel (slechte) vetten of calorieën aan te leveren. Als je toch wat beet (en vezels) wilt toevoegen, dan kun je ook groenten toevoegen aan de basissaus: courgette, wortel, selder, ...

Eet je pasta met visvulling? Dan is een saus met prei en lightroom lekker.

Pesto past bij de meeste gevulde pasta’s, maar kies verstandig: pesto uit de koeltoog in de winkel zijn vaak gezonder dan de versies in bokaal. Zelf pesto maken is nog beter, want dan heb je zelf de ingrediënten en hun hoeveelheden in de hand. Deze saus is wel heel vet, vermijd dus om te veel olie toe te voegen.

Wat vetten betreft, is een saus op basis van olijfolie beter dan een saus op basis van 30 % room of boter. Hoewel olijfolie wel degelijk veel calorieën en vetten bevat, gaat het om goede vetten, terwijl room en boter veel verzadigde ”slechte” vetten bevatten. Hou echter wel de hoeveelheid in de gaten. 20 ml olijfolie levert al snel 180 kcal aan.

Om je een idee te geven van de voedingswaarden, kun je deze tabel checken.

  30 % room zelfgemaakte tomatensaus pesto olijfolie boter
Portie 50 ml 50 ml 15 g 20 ml

30 g

kcal 149 40 56 180 226
Vetten 15,4 g 2,1 g 5,3 g 20 g 24,9 g
Verzadigde vetten 10,7 g 0,3 g 0,7 g 3 g 16,6 g
 Koolhydraten 1 g 3,8 g 1 g 0 g 0,3 g
 Eiwitten 1,3 g 0,8 g 0,6 g 0 g 0,3 g


Nog enkele tips om je gevulde pasta zo gezond mogelijk te serveren:

  • Hou je van geraspte kaas bij je pasta, voeg dan niet te veel toe. Sowieso zit er al kaas in de vulling.
  • Aangezien veel pasta’s uit de winkel al behoorlijk wat zout bevatten, voeg je zelf beter geen zout toe aan het kookwater. Gebruik ook zo min mogelijk zout in de saus.
Terug naar boven

Veelgestelde vragen over gevulde pasta

​Hoe moet je gevulde pasta bewaren?  

Aangezien ze vacuum worden verpakt onder beschermende atmosfeer, zijn gevulde pasta’s uit de winkel lang houdbaar. Volg de instructies van de fabrikant wat de bewaartemperatuur betreft, doorgaans bewaar je pasta in de koelkast op 4°C tot 6°C.

Is de verpakking al geopend, volg dan ook de aanbevelingen op de verpakking en eet de overgebleven pasta binnen de komende dagen op.

​Kun je gevulde pasta uit de koeltoog invriezen? 

Je kunt voorverpakte pasta‘s zonder gevaar invriezen. Gezien hun lange houdbaarheid is het echter beter om ze binnen de termijn te koken en op te eten, aangezien ze in de diepvriezer kunnen uitdrogen en slecht worden. Hun verpakking is ontwikkeld voor temperaturen boven nul, niet voor de diepvriezer.

Als je zelf verse pasta maakt, mag die wel worden ingevroren in daarvoor geschikte doosjes. Wacht echter niet te lang om ze op te eten, aangezien hun kwaliteit achteruit kan gaan in de diepvriezer.

Terug naar boven