Hoeveel gram pasta per persoon is ideaal?

Portiegrootte is erg belangrijk: te weinig of te veel eten van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op gezondheidsproblemen verhogen. Maar wat is de ideale hoeveelheid gram pasta per persoon? Dat hangt af van verschillende factoren.

De ideale portie pasta voor één persoon
De ideale portie is niet voor iedereen hetzelfde. Het is afhankelijk van verschillende factoren:
- leeftijd
- geslacht
- lengte
- gezondheidstoestand
- lichamelijke activiteit
- soort pasta
De hoeveelheden die hieronder worden vermeld, zijn louter informatief. Voor een evenwichtige voeding op een gepersonaliseerde manier, aarzel dan niet om contact op te nemen met een diëtist voor advies.
De ideale portie volgens het type pasta
De ideale portiegrootte is niet hetzelfde voor droge pasta of verse pasta.
"Droge pasta zwelt op wanneer het gekookt wordt. Daarom is ongeveer 100 gram ongekookte pasta per volwassene meer dan genoeg als hoofdgerecht", zegt Véronique Demierbe, onze voedingsdeskundige. "Deze hoeveelheid lijkt misschien weinig, maar zodra de pasta gekookt en opnieuw gehydrateerd is, is dat een portie van ongeveer 250 gram."
Ongekookte pasta zwelt op: 100 gram ongekookt wordt ongeveer 250 gram gekookt.
Als pasta als bijgerecht wordt geserveerd, bereid dan ongeveer 40 gram ongekookt per persoon, of 100 gram gekookt. "Als bijgerecht zou zetmeelrijk voedsel een kwart van het bord mogen innemen. De rest bestaat uit een kwart eiwitten en de helft groenten", voegt ze eraan toe.
Als je verse pasta eet, zal het aanbevolen gewicht anders zijn. "Deze pasta is al voorgekookt en heeft daarom het water al opgenomen. Het is daarom zwaarder. Reken op 200 gram voorgekookte (of voor het koken) verse pasta per persoon als hoofdgerecht, en 80 gram als bijgerecht.
Als je pasta wilt toevoegen aan een soep (zoals vermicelli), is een portie van 35 gram per persoon voldoende.
Terug naar bovenHoe meet je de hoeveelheid pasta die je maakt?
Het is belangrijk om een duidelijk idee te hebben van wat de bovenstaande porties en hoeveelheden betekenen.
"Het is handig om op voorhand af te wegen", stelt Véronique Demierbe voor. "Dan kun je visualiseren wat een hoeveelheid pasta vertegenwoordigt door het in een pot of een glas in je keuken te plaatsen. Zo hoef je niet elke keer de hoeveelheid pasta af te wegen die je wilt koken."
Hoeveel keer per week kan je pasta eten?
Terug naar bovenHoe kun je bijscheppen vermijden?
Je hebt al een portie pasta gegeten die genoeg voor je is, maar je wilt nog bijscheppen. Hoe kun je voorkomen dat je in de verleiding komt? Hier zijn een paar tips:
- Drink water.
- Neem een soep als voorgerecht
- Voeg rauwe, gekookte of gegrilde groenten toe.
- Kies voor volkoren zetmeelrijk voedsel, want dat verzadigt beter.
- Geef de voorkeur aan magere eiwitbronnen (vis, gevogelte, mager vlees enz.) om de honger te stillen.
- Eet langzaam: het duurt minstens 20 minuten om je verzadigd te voelen.
- Dwing jezelf om alleen aan tafel te eten.
- Ruim de restjes, onmiddellijk op zodra je klaar bent met eten om te vermijden dat er nog nagesmuld wordt.
Wat moet je doen met de restjes als je te veel pasta hebt gemaakt?
"Wees creatief in de keuken. Je kunt het de volgende dag opnieuw gebruiken door je recepten aan te passen aan de ingrediënten die je nog in de koelkast hebt liggen. Pasta kan vergezeld worden van veel verschillende groenten, in een salade, een gratin, in een soep, enzovoort", weet experte Véronique Demierbe.
"Als je niet van plan bent om de restjes van een maaltijd de volgende dag op te eten, vries ze dan meteen in voor later gebruik. Zo kun je de avonden doorkomen waarop je geen tijd hebt om te koken. Pasta kun je zonder problemen invriezen."
Terug naar boven