Antwoord van expert

Is het legaal om ontdooid vlees als vers te verkopen?

12 augustus 2022
ontdooid vlees als vers vlees verkopen

Ontdooid vlees mag als vers worden verkocht, op voorwaarde dat de techniek veilig en onschadelijk is voor de consument. In dat geval is de producent of de supermarkt niet verplicht dit op het etiket te vermelden. Maar kan dit zomaar? Sigrid Lauryssen, onze voedingsexpert, geeft meer uitleg. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Sigrid Lauryssen
Voedingsexpert
Als de producent kan aantonen dat zijn techniek geen gevolgen heeft voor de voedselveiligheid, moet hij de term 'ontdooid’ niet op het etiket vermelden.

Door het bevroren vlees gecontroleerd terug te brengen naar een temperatuur tussen -2 en 0°C, wordt de ontwikkeling van micro-organismen – die verantwoordelijk zijn voor het bederf van het vlees – een halt toegeroepen. "Op die manier is er geen microbiologisch risico", zegt Sigrid Lauryssen. 

Uit een studie van de Universiteit van Gent is zelfs gebleken dat het microbiologische risico dat aan dit proces verbonden is, nog kleiner is dan bij vers, niet ingevroren vlees.  

En hoe zit het met de kwaliteit van het vlees? “Dat verandert ook niet”, vertelt onze expert. Hoewel het dus verwarrend kan zijn voor de consument die denkt dat hij vers vlees koopt, is deze werkwijze wel volkomen legaal.  

Welke techniek wordt er gebruikt?

Om de goede kwaliteit en de veiligheid van het vlees (varkens- of rundsgehakt, worsten, pitavlees, enz.) te garanderen, versnijden vaklui uit de vleesindustrie eerst het vlees. Vervolgens vriezen ze het in voordat ze het naar de slagers sturen. Pas wanneer de slagers met hun bereiding beginnen, ontdooien ze de hoeveelheid vlees die zij nodig hebben. Net vóór de verwerking wordt dit diepgevroren vlees op gecontroleerde wijze bij een temperatuur gebracht van ongeveer -2°C (in het jargon heet dit "tempereren"). Bij deze temperatuur wordt het dan verder verwerkt tot een eindproduct dat in verse toestand wordt aangeboden aan de klant. Dit "getempereerde" vlees kan zonder problemen opnieuw worden ingevroren nadat de consument het heeft aangekocht. 

Niet om thuis te doen 

Aangezien de doorsnee consument niet over de nodige apparatuur beschikt om vlees veilig in te vriezen en te ontdooien, raden we je af om zelf ingevroren vlees dat je al eens hebt ontdooid, opnieuw in te vriezen. Tijdens de ontdooifase kunnen bacteriën zich sterk gaan ontwikkelen als dit niet onder de juiste omstandigheden en op een gecontroleerde manier gebeurt.  

Lees ons dossier "Invriezen: de kneepjes van het vriesvak" voor tips over invriezen.

Leer meer over voeding invriezen

Voor 100 % transparante etikettering 

Hoewel het verkopen van "getempereerd" vlees als zijnde “vers” een legale procedure is, kan het verwarrend zijn voor consumenten die denken gewoon vers vlees te kopen. Daarom pleiten we voor een volledig transparante etikettering, met vermelding van deze techniek op het etiket.

Wil je weten hoe je sjoemelvlees kunt herkennen? Lees dan ons dossier "Kijk uit voor sjoemelvlees".

Zo herken je sjoemelvlees