Nieuws

Aanbevelingen rond voeding: een eengemaakt Belgisch model graag!

04 mei 2021

Bij de aanbevelingen rond voeding wordt er steeds meer rekening gehouden met het milieu. Maar Vlaanderen en Wallonië vullen dit op een andere manier in, en dat leidt tot verwarring.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven stelt vandaag zijn vernieuwde voedingsdriehoek voor. Daarin zijn aanbevelingen toegevoegd die meer de nadruk leggen op voeding die weinig impact heeft op ons leefmilieu en op de planeet. Dit zijn de belangrijkste nieuwe aanbevelingen.

  1. Verkies kraantjeswater boven flessenwater.
  2. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding : doe dit door meer groenten en fruit van het seizoen te kiezen, vaker peulvruchten, volle granen en noten op het menu te zetten, en gevogelte, vis en eieren te verkiezen boven rood vlees en bewerkt vlees.
  3. Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën, bv. snoep of frisdrank.
  4. Vermijd voedselverlies en matig je consumptie.

Met deze aangepaste adviezen komt het instituut tegemoet naar wat wij al langer verdedigen, nl. dat gezond en ecologisch eten hand in hand gaan.

Andere benadering in Wallonië

In Wallonië hanteert men ook de voedingsdriehoek, maar daar wordt de driehoek van Food in Action als referentiepunt gebruikt. Hoewel beide modellen uitgaan van dezelfde principes, zien ze er toch helemaal anders uit. Terwijl men in de Vlaamse voedingsdriehoek adviseert om bepaalde producten meer en andere minder te consumeren, wordt in de Franstalige voedingspiramide dan weer de hoeveelheden per productcategorie duidelijk aangegeven, wat we missen in de Vlaamse versie.

Dat beide landsdelen op een andere manier naar de voedingsdriehoek kijken, leidt volgens ons alleen maar tot verwarring. Wij pleiten al lang voor één voorlichtingsmodel rond voeding voor heel België. We zien dat dit eerder al mogelijk was voor de Belgische Voedingstak, in 2019 gepubliceerd door de Hoge Gezondheidsraad. Daarin wordt gefocust op vijf voedingsprioriteiten om een maximaal aantal gezonde levensjaren te winnen. Als dit model kan worden aanvaard voor heel ons land, waarom kan dit dan niet voor een voedingsvoorlichtingsmodel? We hopen dat hier we hier snel politieke wil voor zien.

Wil je meer weten over gezonde en evenwichtige voeding? Raadpleeg dan ons dossier.

Naar het dossier