Chips

Hoe kies je de beste chips in de supermarkt?

Gemakkelijk op te bergen en gemakkelijk om mee te nemen, chips zijn handige hapjes voor bij een aperitief. Natuurlijk hebben ze een vrij hoog caloriegehalte en een vrij lage voedingswaarde. Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste keuze te maken op het gebied van chips.

Stap-voor-stap gids

Waarom moet je voorzichtig zijn met het eten van chips?

Als we naar de voedingsdriehoek kijken, vind je chips buiten de driehoek in de rode bol, die niet-essentiële voedingsmiddelen groepeert maar wel deel uitmaken van onze consumptiegewoonten. 

Chips kan dus niet als gezond voedsel worden beschouwd, maar af en toe en in kleine hoeveelheden kan het wel. Als je je hieraan houdt, maakt het niet veel uit welke chips je kiest.

Maar het is wel mogelijk om gezondere keuzes te maken in de supermarkt. In dat geval kun je onze vergelijking van 206 zakjes chips die verkrijgbaar zijn in de supermarkt raadplegen.

Terug naar boven

De verschillende soorten chips

Er zijn verschillende soorten chips, afhankelijk van hun ingrediënten, vorm, bereidingswijze en kruiden:

  • Aardappelchips. Deze zijn gemaakt van fijngesneden en gefrituurde aardappelen. Er bestaan dikkere, knapperige en krokante versies en er zijn ook vetarmere versies, gebakken in plaats van gefrituurd. Deze chips zijn ofwel gezouten of gearomatiseerd (paprika, kaas, barbecue, room, ui ...).
  • Groentechips. Dit is meestal een mix van groenten zoals rode biet, wortel of pastinaak. Chips van zoete aardappelen vallen ook onder deze categorie, hoewel zoete aardappel een zetmeel is en geen groente. Groentechips bevatten meestal meer vezels.
  • Peulvruchtenchips. Hieronder vallen kikkererwtenchips en linzenchips, die worden gemaakt met het meel van deze 2 peulvruchten. Deze chips bevatten over het algemeen meer eiwitten dan de andere categorieën.
  • Granenchips. Vooral chips op basis van quinoa. Deze chips wordt gemaakt met meel van deze graansoort.
  • Tortillachips. Dit zijn chips gemaakt van maïs, meestal in de vorm van een driehoek, die gegeten kunnen worden met dipsaus zoals guacamole of salsa. Er zijn ook gearomatiseerde versies, met kaas of chili.

In onze analyse van meer dan 200 chipsproducten hebben we ons gebaseerd op de 5 soorten chips die hierboven zijn genoemd, maar er zijn er nog veel meer verkrijgbaar in de supermarkt, waaronder:

  • Gepofte chips, gemaakt van aardappelen of andere gepofte ingrediënten, waardoor ze een lichte, luchtige textuur hebben. Ze zijn meestal gearomatiseerd. Sommige gepofte chips zijn opgenomen in ons segment “chips van verschillende vormen” vanwege hun specifieke vorm.
  • Kroepoek, gemaakt van tapiocameel en garnalenpasta. Het heeft een heel specifieke smaak en textuur.
Terug naar boven

Waar moet je op letten als je chips koopt?

De Nutri-Score 

Ga altijd voor de beste Nutri-Score. Het is een goede indicator om een betere keuze te maken. Maar vergeet niet dat het geen rekening houdt met additieven, de mate van bewerking, de grootte van de portie enz. En omdat de berekeningsmethode onlangs is gewijzigd, hebben nog niet alle fabrikanten de Nutri-Score op de productverpakking aangepast. Bovendien is het niet verplicht.

De voedingswaardetabel

Als de Nutri-Score ontbreekt, kijk dan naar de voedingswaardetabel op de verpakking van het product. De voedingswaarden van chips verschillen in meer of mindere mate van merk tot merk, afhankelijk van het aandeel ingrediënten dat gebruikt wordt bij de bereiding van het product. 

Vergelijk het zout-, vet- en vezelgehalte, wat ook een belangrijke factor is om rekening mee te houden als je op je dieet let. Dit gehalte varieert aanzienlijk van het ene product tot het andere, ongeacht de categorie. Kies voor producten met minder zout en vet, en meer vezels.

De ingrediëntenlijst

Lees de ingrediëntenlijst. Deze is best zo kort en begrijpelijk mogelijk.

Naast de informatie op de verpakking kun je ook controleren of het pakje chips dat je gaat kopen in onze productvergelijker staat en zo ja, hoe het scoort.

Manger des chips devant la télévision n'est pas une bonne idée

Terug naar boven

Tips om gezonder chips te eten

Hoewel sommige chips gezonder zijn dan andere, zijn deze bewerkte voedingsmiddelen nog steeds niet essentieel voor ons dagelijks voedingspatroon. Als je van chips houdt, kun je ze zonder problemen eten, maar alleen af en toe en in gecontroleerde hoeveelheden. Hier zijn een paar praktische tips om je daarbij te helpen:

  • Serveer jezelf één portie van 30 gram (wat overeenkomt met ongeveer 12 chipjes) in een apart bakje om te voorkomen dat je de zak chips helemaal opeet zonder dat je het doorhebt.
  • Probeer je chipsconsumptie te beperken tot sociale evenementen en eet geen chips tijdens het tv-kijken.
  • Serveer naast chips ook knapperige groenten (wortel, komkommer, bloemkool, radijs, kerstomaatjes enz.) om af te wisselen en het aanbod evenwichtiger te maken.
  • Gebruik niet te veel dips, zoals guacamole, humus, salsa, kaas ... Sommigen zijn gezonder dan anderen, maar over het algemeen bevatten ze nog steeds veel calorieën.
Terug naar boven

Alternatieven voor chips

Gelukkig zijn er alternatieven voor chips voor op je aperitieftafel. Ze hebben niet veel gemeen qua smaak en textuur, maar ze geven je evenveel plezier:

Zelfgemaakte popcorn

Zelfgemaakte popcorn bevat veel minder calorieën dan de commercieel bereide versie en is een goed alternatief voor chips. 

Verwarm in een steelpan een scheutje zonnebloemolie, voeg de maïskorrels toe en wacht tot de maïskorrels poppen. Zorg ervoor dat je de pan regelmatig schudt om te voorkomen dat ze verbranden. Voeg de kruiden van je keuze toe - paprikapoeder, curry, komijn, kurkuma enz. - om het gebruik van zout te vermijden. 

Zelfgemaakte popcorn heeft veel voordelen: het is snel te bereiden en biedt veel volume met een licht gewicht. En het is een interessante bron van eiwitten en vezels.

In de oven geroosterde kikkererwten

Doe kikkererwten uit blik in een ovenschaal met bakpapier. Kruid ze met bijvoorbeeld paprikapoeder en voeg een beetje olijfolie toe. Rooster ze in een ovenschaal op een bakplaat. 

Het resultaat is een knapperig en smakelijk hapje. Ook de voedingswaarde is interessant, want kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en vezels.

Edamame

Koop wat edamame in de peul (uit de diepvries), zet ze in de microgolfoven om op te warmen en pel ze daarna. 

De voordelen: het is een goede bron van eiwitten, je hoeft geen vet toe te voegen en het is heel gemakkelijk te bereiden. Bovendien zal het doppen van de bonen je waarschijnlijk aanzetten om er minder van te eten dan een portie chips die je gewoon uit de schaal pakt.

Knapperige groenten

En natuurlijk blijven knapperige rauwe groenten de voorkeur genieten als gezonde snack bij je aperitief. Wortel, komkommer, paprika, bloemkool, radijsjes, kerstomaatjes enz. Veel groenten zijn perfect om te delen met vrienden of familie.

Terug naar boven

Conclusie

Als je een aperitiefhapje koopt, kijk dan naar de Nutri-Score als die op de verpakking staat, of raadpleeg de ingrediëntenlijst. Bedenk dat een lange ingrediëntenlijst vaak synoniem is voor ultrabewerkte voeding. Aarzel tot slot niet om te variëren en gezondere voedingsmiddelen toe te voegen aan je schaaltje met chips.
Terug naar boven