Welke beschuit en crackers zijn de beste?


Of je ze geregeld eet of alleen in noodgevallen, beschuit en crackers zijn een prima alternatief voor wanneer je geen vers brood in huis hebt. Sommige scoren echter beter qua voedingswaarde dan andere. Lees snel onze testresultaten van 143 verschillende producten.
Welke producten hebben wij getest?
Onze experts hebben 143 producten getest, waaronder 29 beschuiten, 34 cracottes, 58 crackers en 22 knäckebröd. 36 van deze producten waren ook biologisch. Maar wat is nu het verschil tussen deze benamingen?
- Beschuit wordt een eerste keer gebakken, daarna gesneden en tot slot een tweede keer afgebakken. Deze tweede keer in de oven droogt het deeg uit en verandert het in een beschuit. Hetzelfde geldt voor toast of tosti's, deze vallen dus in dezelfde categorie.
- Crackers, cracottes en knäckebröd vormen een aparte categorie. Bij het eten produceren ze allemaal hetzelfde "crack"-geluid.Crackers en cracottes worden gemaakt van bloem, water, olie, zout en gist, maar aan cracotte is luchtiger dan een cracker. Oorspronkelijk wordt knäckebröd gemaakt met roggemeel, maar tegenwoordig wordt steeds vaker tarwe of ander graan gebruikt.
De beste beschuiten
Waarom is het belangrijk om goede beschuit te kiezen?
Ondanks het nogal gezonde imago van beschuit en verwanten, kunnen ze heel wat ingrediënten bevatten die hen een minder slimme keuze maken. Veel fabrikanten voegen immers kaas, te veel suiker, zout of vet toe aan hun ingrediëntenlijst.
Bekijk op voorhand de samenstelling op de verpakking en kies een product met zoveel mogelijk vezels, en niet te veel zout of verzadigd vet. De Nutri-Score kan daarbij een handige leidraad zijn.
Check tot slot de ingrediëntenlijst op ultrabewerkte ingrediënten en additieven, die vermijd je ook liever.
Hoe gebruik je de Nutri-Score?
Terug naar bovenWelke criteria hebben wij getest?
In onze analyse keken we naar drie criteria:
1. Nutri-Score
Voor deze analyse hebben we rekening gehouden met de nieuwe Nutri-Score. Het kan dus zijn deze afwijkt van de score op de verpakking, omdat nog niet alle merken de nieuwe berekening voor de Nutri-Score gebruiken.
2. Aanwezigheid van additieven
Voor dit criterium kijken we zowel naar het aantal gebruikte additieven én naar hun veiligheidsscore. Het aantal weegt door voor 20 % van onze eindscore, de veiligheidsscore voor 80 %. De slechtste veiligheidsscore van alle additieven telt.
3. Verwerkingsgraad
Hoe minder ultrabewerkte ingrediënten, hoe beter een product is voor onze gezondheid. Producten werden beoordeeld op basis van dit criterium.
Terug naar bovenDe beste beschuit en crackers: onze testresultaten
Onze experts keken naar de samenstelling van 143 producten. 26 van hen behaalden een score van 80 of hoger, waardoor ze het label "Goedgekeurd door Testaankoop" konden behalen. Check onze testresultaten zodat je makkelijk kunt kiezen als je gaat winkelen.
Naar onze testresultaten voor beschuit en crackers
Terug naar bovenConclusie
Beschuiten en crackers kunnen deel uitmaken van een gezond voedingspatroon zolang je kiest voor de meest volkoren varianten, met zo min mogelijk zout en verzadigd vet.
De Nutri-Score kan een goede leidraad zijn. Kies producten met score A of B, die bevatten de meeste vezels en minder verzadigd vet en zout.
Check ook altijd de ingrediëntenlijst om te voorkomen dat je producten kiest met te veel ultrabewerkte ingrediënten. Aarzel tot slot niet om voor vers geroosterd brood of toast te kiezen.
Wat is het verschil tussen beschuit en toast?
Terug naar bovenWe hebben de resultaten van onze analyse onderverdeeld in vier segmenten, waarbij we rekening hielden met de gebruikte ingrediënten en de productiemethode: cracottes, knäckebröd, crackers en beschuit. Hieronder de beste producten per categorie.
De beste cracottes
De krokante kikkererwtentoast van Le pain des fleurs veroverde de eerste plaats op het podium voor beste crackers en haalde een gezondheidsscore van 91 op 100, de hoogste score in onze test over alle categorieën heen.
Hun Nutri-Score A en een uitstekende score op het gebied van verwerkingsgraad en additieven zorgden ervoor dat ze deze eerste plaats behaalden. Dit product bevat namelijk geen ultrabewerkte ingrediënten of additieven.
Het beste knäckebröd
Twee producten van hetzelfde merk palmen de eerste plaats in bij het knäckebröd: Vezelrijk knäckebröd en Sesam knäckebröd, beide van het merk Wasa. Ze behalen allebei een gezondheidsscore van 87 op 100.
Het vezelrijke knäckebröd is gemaakt van roggebloem (58 %), tarwebloem (27 %), havervlokken (12 %) en sesamzaad (7,6 %), tegenover 49 % volkorenbloem, 39 % tarwebloem en 11 % sesamzaad bij de sesamversie.
Met hun Nutri-Score A, zonder additieven of ultrabewerkte ingrediënten, zijn deze twee producten uitstekende alternatieven voor je ontbijt of lunch.
De beste crackers
Dankzij hun Nutri-Score A en de afwezigheid van ultrabewerkte ingrediënten en additieven komen de Kempi meergranencrackers van Aldi op de markt als beste uit onze test in het segment crackers.
Met hun recept op basis van zaden (23 %) en volkorenbloem (66 %) behalen ze een gezondheidsscore van 87 op 100 en zijn ze "Goedgekeurd door Testaankoop".
De beste beschuit
Deze Zweedse broodjes Wholegrain van Krisprolls zonder toegevoegde suikers behalen een gezondheidsscore van 87 op 100.
Deze beschuiten hebben een Nutri-Score A en een uitstekend resultaat wat betreft verwerkingsgraad en additieven. Bovendien bestaan ze voor 62 % uit volkorenbloem, een onmiskenbaar pluspunt.