Beschuiten

Hoe kies je de beste beschuiten en crackers in de supermarkt?

Beschuit, crackers en knäckebröd kunnen een prima optie zijn voor bij het ontbijt of als tussendoortje. Toch zijn ze niet altijd even gezond. Wij geven advies over hoe jij de gezondste beschuiten en crackers kiest.

Stap-voor-stap gids

Beschuit en crackers: wat is het verschil?

Beschuitjes en crackers kun je eten bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Er zijn verschillende bereidingsmethoden en ingrediënten.

Beschuit, toast en kleine geroosterde broodjes

We hebben beschuitjes, toast en geroosterde broodjes samengevoegd onder dezelfde categorie, omdat ze op dezelfde manier worden gemaakt. Deze drie producten worden namelijk gemaakt van een deeg dat op brood lijkt dat eerst wordt gebakken, daarna in plakken of doormidden wordt gesneden en vervolgens opnieuw in de oven wordt gedaan om te drogen en te roosteren. Het is deze dubbele bakbeurt die beschuitjes hun karakteristieke bruine kleur en krokante textuur geeft.

In deze categorie vind je onder andere de typisch Nederlandse ronde beschuit, rechthoekige of vierkante toasts en Zweedse geroosterde broodjes.

Crackers, cracottes en knäckebröd

  • Crackers
    Voor crackers heb je bloem, water, olie (koolzaad), zout en gist nodig. Heel vaak worden er ook zaden of kaas aan toegevoegd, en soms worden ze gemaakt met een mengsel van verschillende soorten bloem. Het deeg wordt eerst klaargemaakt, dan uitgerold tot een soort tapijt waarin gaatjes worden geprikt, waarna het wordt gesneden en op hoge temperatuur gebakken. Na het bakken zijn ze lekker krokant.
  • Cracottes
    Cracottes lijken sterk op crackers, met als enige verschil dat ze lichter en luchtiger zijn.
  • Knäckebröd
    Knäckebröd wordt traditioneel gemaakt van roggemeel, water en zout, maar tegenwoordig ook wel van tarwe of andere granen. Net als crackers kan het worden verrijkt met zaden. Door de aanwezigheid van gist zitten er luchtbelletjes in knäckebröd, maar sommige fabrikanten laten de gist weg en maken deze belletjes mechanisch. Knäckebröd wordt slechts enkele minuten gebakken, bij een temperatuur tussen de 200 en 250°C.
Terug naar boven

Kunnen beschuitjes en crackers deel uitmaken van een evenwichtig dieet?

In de voedingsdriehoek vallen beschuiten en crackers onder de groep van brood, volkoren granen en aardappelen. Volkoren granen zijn een essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet. Je kiest bij voorkeur voor producten die gemaakt zijn van volkorenmeel en zonder suiker. Volkorenbrood en volkorenpasta, maar ook beschuit en crackers met volkoren, verdienen de voorkeur wanneer je boodschappen doet.
Terug naar boven

Waarop letten bij het kiezen van beschuit en crackers?

Granen

Als je graag beschuit en crackers eet, is het belangrijk om op te letten op welk soort granen er worden gebruikt. Door te kiezen voor een product dat minstens 50% volkorenmeel bevat, maak je al een betere keuze voor je gezondheid dan wanneer je een variant van wit meel kiest.

Vezel-, suiker-, zout- en vetgehalte

Veel fabrikanten voegen te veel suiker, zout en/of vet toe aan hun producten om de smaak te verbeteren. Het probleem is dat dit de voedingswaarde van het product verlaagt, waardoor het minder gezond wordt. Als je op de Nutri Score vertrouwt en kiest voor een product met score A of B, weet je zeker dat het product niet te veel suiker of verzadigde vetten bevat en voldoende vezels biedt.

Mate van bewerking

Net als bij de rest van je voeding is het aan te raden beschuit en crackers te kiezen met een zo eenvoudig en kort mogelijke ingrediëntenlijst. Dit helpt je om te vermijden dat je een sterk bewerkt product kiest. Meer tips hierover vind je in ons dossier over ultrabewerkte voedingsmiddelen.

Additieven

Tegenwoordig is het moeilijk om producten te vinden zonder additieven. Zelfs als je denkt een gezonde keuze te maken, kan het zijn dat het product toch vol schadelijke additieven zit. Meer informatie hierover vind je in ons dossier over voedselveiligheid en additieven.

Terug naar boven

Geroosterd brood als alternatief voor beschuit

Hoewel je met beschuitjes uit de supermarkt een gezond voedingspatroon kunt behouden, is er een minder calorierijk en wellicht praktischer alternatief: geroosterd brood. Geroosterd brood bevat namelijk minder calorieën per 100 gram dan beschuit. Dit komt doordat geroosterd brood een hoger watergehalte heeft dan beschuit, dat een intensiever bakproces heeft ondergaan en daardoor bijna al zijn water heeft verloren.
Terug naar boven

Conclusie

Volkorenbeschuit of -crackers kunnen een evenwichtig alternatief vormen voor volkorenbrood bij het ontbijt of de lunch, mits ze voldoende volkoren zijn en niet te veel zout, suiker, verzadigde vetten en/of ultrabewerkte ingrediënten bevatten. Onthoud dat 100 gram beschuiten (zelfs volkoren) altijd calorierijker zullen zijn dan 100 gram volkorenbrood, waardoor brood vaak de gezondere en goedkopere optie is.

Echter, brood is een vers product dat niet altijd in huis aanwezig is. In zulke gevallen zijn beschuiten en crackers goede alternatieven, zolang je de gezondste varianten kiest.
Terug naar boven