Antwoord van expert

Wat is het verschil tussen beschuit en toast?

16 oktober 2024
verschil toast versus beschuit

16 oktober 2024
Bij het ontbijt of de lunch nemen we vaak graanproducten als de basis van onze maaltijd. Maar kies je dan het best voor toast of beschuit? Wat is het verschil in voedingwaarde? En waarom let je maar beter op voor acrylamide als je zelf brood roostert? Onze experte Nathalie De Cock legt het uit.

Wat is beschuit?

De benaming "beschuit" kan op heel wat verschillende soorten producten duiden: niet alleen beschuitjes, maar ook crackers en gegrilde broodjes. Door hun ingrediënten en hoe ze worden gemaakt, kunnen ze feitelijk in dezelfde categorie belanden.

Hoe wordt beschuit gemaakt?

Hollandse beschuiten (ronde vorm), vierkante of rechthoekige toastjes, Zweedse broodjes, ... Hoewel ze verschillende namen hebben en er niet hetzelfde uitzien, worden al deze producten gemaakt van een deeg zoals dat van brood.

Dit deeg wordt een eerste keer gebakken voordat het in plakjes of doormidden wordt gesneden. Vervolgens worden de stukken in de oven geplaatst voor een tweede keer bakken, waardoor de beschuit wordt gedroogd en gegrild.

Door dit dubbel bakproces krijgen ze een lichtbruine kleur en worden ze krokant. Bovendien dankt beschuit zijn naam aan dit tweeledig proces: "bis" en "cotto" betekent in het Italiaans "twee keer gebakken".

Hoe moet je brood roosteren?

Er zijn verschillende manieren om brood te roosteren: in de broodrooster, in de oven of in de pan. Je kunt bovendien elk soort brood gebruiken dat je maar wilt: wit, grijs, volkoren, ... Wij raden echter altijd aan het volkorenbrood te kiezen, wat qua voedingswaarde interessanter is.

Waarom volkoren gezonder is

Zelfgeroosterd brood houdt meer vocht vast dan een beschuit uit de winkel. Als gevolg daarvan bevat toast – dat meer water bevat – minder calorieën per 100 gram dan beschuit.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nathalie De Cock
Voedingsexperte
Wanneer je brood roostert, moet je de garing in de gaten houden. Toast wordt bruin in functie van de kooktijd en de gebruikte temperatuur, dit wordt de Maillard-reactie genoemd. Als je je toast té bruin laat worden, loop je risico op acrylamide, een stof die schadelijk is voor je gezondheid.

Beschuit versus toast: wat is het verschil in voedingswaarde?

Door het dubbele bakproces bevat beschuit minder water en dus meer energie (calorieën) per 100 gram dan gewoon brood. 100 gram volkorenbeschuit is dus niet gelijk aan 100 gram volkorenbrood. Onze tabel laat zien hoe beschuit en volkorentoast verschillen qua voedingswaarde.

Geroosterd volkorenbrood (toast) biedt daarentegen wel ongeveer dezelfde voedingswaarde als gewoon volkorenbrood. Als je brood roostert in de broodrooster, oven of pan, zonder toegevoegde vetstof, is het waterverlies immers minimaal.

Is toast beter dan beschuit?

Zowel beschuit als toast kunnen deel uitmaken van een evenwichtig dieet, zolang ze volkoren zijn. Varianten met witte of geraffineerde bloem hou je beter voor af en toe.

Als je tussen die twee moet kiezen, is toast of geroosterd brood (zonder extra vet) beter dan beschuit, omdat de voedingswaarde per 100 gram toast interessanter is dan voor eenzelfde portie beschuit.

Eén van de belangrijkste voordelen van beschuit uit de winkel is zijn houdbaarheid (meerdere weken of zelfs maanden als de verpakking gesloten is), waardoor beschuit een goed alternatief is voor wanneer je geen vers brood meer in huis hebt.

Als je twijfelt over het soort beschuit of crackers, helpt onze koopgids om de juiste keuze te maken in de supermarkt.

Welke beschuit kiezen?

Conclusie

Geroosterd brood is een gezondere keuze dan industriële beschuit. Als je beschuit wilt kopen om reserves in je kasten te hebben, kun je het beste kiezen voor volkorenproducten.

Rooster je zelf je brood, dan voeg je beter geen vet toe en bak je het brood liever niet te hard, te lang of te bruin, om de vorming van acrylamide te voorkomen.

Aanbevolen voor jou