Nieuws

Mijn Vaccin Balans: bepaal de individuele voordelen en risico’s van jouw coronaprik

19 mei 2021

Welke voordelen heeft een COVID-19-vaccinatie voor jou persoonlijk? En wat zijn de eventuele risico’s? Wij ontwikkelden de tool Mijn Vaccin Balans om de individuele voor- en nadelen van een coronaprik voor je op een rijtje te zetten. 

Meer dan 40% van de volwassen bevolking heeft intussen een COVID-19-vaccinatie gekregen. Na vaccinatie van 65-plussers en risicogroepen is nu de brede bevolking aan de beurt. Toch bestaat er nog veel twijfel over de vaccins die in omloop zijn. Online circuleren veel onwaarheden en spookverhalen rondom de beruchte prik. Wij willen daarom de consument helpen om op basis van betrouwbare informatie een doordachte keuze te maken. 


We maakten daarom Mijn Vaccin Balans: een tool die je de voordelen en mogelijke risico’s van de coronaprik voor jou persoonlijk laat zien. Overigens hebben we in Mijn Vaccin Balans alleen een schatting gemaakt van de individuele voordelen en risico’s op basis van jouw persoonlijke profiel. De collectieve voordelen van een vaccinatie tegen COVID-19 zijn veel moeilijker meetbaar en daarom niet in deze tool verwerkt.

De gevolgen van het virus 

Nog even terug naar waar het allemaal begon: het coronavirus. Wanneer je COVID-19 oploopt, zijn de gevolgen per individu helaas niet altijd te overzien. Terwijl de een fluitend zonder symptomen met het virus rondloopt, kan de ander zomaar op de afdeling intensieve zorgen belanden. In het ergste geval kan iemand zelfs sterven aan de ziekte. 

Een ander mogelijk ernstig gevolg van het virus is “langdurige covid”. Dat betekent dat je maanden na de oorspronkelijke besmetting nog steeds symptomen ondervindt zoals vermoeidheid, kortademigheid of hoofdpijn. 

Reden voor een prik

Of je nu jong, oud, gezond of minder gezond bent, iedereen kan COVID-19 oplopen. Toch zijn bepaalde doelgroepen kwetsbaarder voor het virus dan anderen. Denk aan ouderen en mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen zoals diabetes of chronische aandoeningen van hart- en bloedvaten, longen of nieren. Zij hebben meer kans op een slechte afloop bij een besmetting. Dat je niet tot een risicogroep behoort, betekent echter niet dat je per definitie gespaard zult blijven van een ernstig of langdurig verloop van de ziekte. Zelfs milde symptomen kunnen een stevige impact hebben, denk aan de verplichte isolatie en het risico om je gezinsleden te besmetten die er mogelijk erg ziek van kunnen worden. De vaccinatie kan je beschermen tegen deze mogelijke gevolgen van het virus.

Tegelijkertijd is de vaccinatie een manier om anderen te beschermen. De kans dat je het virus overdraagt aan andere (kwetsbare) mensen wordt hiermee kleiner. Een andere reden om je te laten vaccineren is uit solidariteit met het zorgpersoneel. Indien het aantal besmettingen daalt, zal ook de druk in de zorg afnemen. 

Een weloverwogen keuze

Aan een COVID-19-vaccinatie zijn ook een aantal risico’s verbonden. Zo kan je immuunsysteem na de prik flink aan ’t werk gezet worden. Hierdoor ervaar je misschien wat griepachtige verschijnselen. Denk aan koorts, koude rillingen en vermoeidheid. Deze symptomen zijn waarschijnlijk van korte duur, na een of twee dagen zullen ze meestal vanzelf verdwijnen.

De vaccinatie leidt heel soms ook tot ernstige bijwerkingen die zouden kunnen leiden tot ziekenhuisopname en in heel zeldzame gevallen overlijden. Echter, hou hierbij in je achterhoofd dat dit ook mogelijke gevolgen zijn van het coronavirus zelf. Het is aan jou om de voordelen van een coronaprik af te wegen tegen de mogelijke risico’s. 

Twijfel je nog over de coronaprik? Maak gebruik van onze tool Mijn Vaccin Balans om voor jezelf de balans op te maken. 

Mijn Vaccin Balans