Nieuws

Ouders weten niet wat hun tieners online doen

02 maart 2023
social media teens watching

Ouders weten dan wel hoeveel tijd hun kinderen ongeveer op het internet spenderen, maar niet wat ze daar precies doen. Nochtans zul je je minder zorgen maken over de tijd die je kind online spendeert als je ook weet wat je tiener daar doet. Praten en samen duidelijke afspraken maken is dus de boodschap.

Ouders van tieners kunnen vrij goed inschatten hoeveel tijd hun kind online spendeert: ongeveer drie uur per dag tijdens de week, net geen vier uur in de weekends. Dat blijkt uit onze bevraging bij 541 tieners tussen 15 en 18, en 716 ouders. Eén op de twee tieners vindt zelf dat ze te veel op het internet zitten.

Wat ouders daarentegen niet weten, is wat hun kinderen precies uitspoken online. 

Wát je kind online doet is belangrijker dan de schermtijd

Terwijl ouders danig overschatten hoeveel schermtijd er gaat naar schoolwerk, onderschatten ze tegelijkertijd hoeveel hun tiener online gamet, shopt en ... porno bekijkt. Ook sociale media nemen een serieuze hap uit de tijdsbesteding.

Hoeveel tijd spenderen tieners aan sociale media?

Focus als ouder niet te hard op hoe lang je tiener dagelijks op het internet zit, maar op hun concrete activiteiten. Bijna een derde van de bevraagde ouders heeft al tijdslimieten opgelegd. Maar hoewel twee op de drie ouders het afgelopen jaar heeft geprobeerd om het internetgebruik van hun tiener in toom te houden, bleek dat bij vier op de tien verloren moeite.

Veilige context

In plaats van strakke limieten op te leggen, raden psychologen dan ook aan om op een positieve manier samen tijd te spenderen online: speel eens een spelletje met je tiener, of vraag of ze nog grappige of leuke dingen hebben ontdekt. Op die manier leer je je tieners verstandig met het internet om te gaan. 

Door jezelf betrokken op te stellen, creëer je een veilige context, zonder dat ze zich gecontroleerd voelen. En als je weet wat je kinderen online uitspoken, zul je je vanzelf minder zorgen maken. Enkel zo hou je de vinger aan de pols. 

Impact op mentale gezondheid

Sommige ouders onderschatten immers hoe hun tiener zich werkelijk voelt. Tieners beschrijven hun mentale gezondheid en de impact van hun onlinegedrag in ons onderzoek immers aanzienlijk negatiever dan ouders.

Heel wat jongeren rapporteren stemmingswisselingen (27 %), slaapproblemen (26 %), angst en spanning (23 %), depressie (18 %) en woede-aanvallen (16 %). Meer dan de helft schrijft minstens één psychologisch probleem toe aan hun activiteiten online.

Gebruik het internet echter niet als zondebok zodra je tiener niet goed in zijn of haar vel zit. De puberteit is sowieso moeilijk, en als ouder mag je je niet blindstaren op het onlinegedrag en zo onderliggende problemen negeren.

Problematisch gebruik wordt namelijk niet altijd veroorzaakt door sociale media of videogames. Overmatig internetgebruik kan pure ontsnapping zijn en een heel ander probleem verbergen.

Zo bescherm je je kind online