Dossier

Gaming: gids met praktische tips

28 oktober 2022

Verslaving, geweld ... Videogames worden vaak bekritiseerd. Nochtans kunnen enkele eenvoudige tips helpen om op een positieve, gezonde en verantwoordelijke manier om te gaan met gamen.

Zijn jouw kinderen of tieners verslingerd aan videogames? Naast praten zijn er een aantal hulpmiddelen om te voorkomen dat ze er te veel tijd en geld aan besteden of gamen zonder erbij na te denken. Belgian Games, de vertegenwoordiger van de Belgische sector voor videogames, brengt deze hulpmiddelen geregeld onder de aandacht. Een praktisch en handig overzicht voor ouders, grootouders of opvoedkundigen.

Wat is PEGI?

Het PEGI-systeem of Pan European Game Information is een veelgebruikt ratingsysteem waarmee je kunt zien of een spel geschikt is voor een bepaalde leeftijd, maar ook of het online functies heeft die je aandacht verdienen, bijvoorbeeld multiplayer of in-game aankopen. Vóór een kind een videospel koopt of speelt, moet het de classificatie-info in de webstore of op de achterkant van de doos checken. Deze info kan ook in de PEGI Ratings-app staan, een gratis app voor iOS en Android.

Welke spelconsole om te gamen?

Hoe gebruik je het ouderlijk toezicht?

Console, computer, smartphone of tablet: alle moderne systemen bieden een meer of minder geavanceerd ouderlijk toezicht. Een praktisch hulpmiddel om de algemene activiteit van het kind in de gaten te houden en elke afwijking te voorkomen, zonder het daarom te bespioneren. Enkele mogelijkheden:

  • Speeltijd beperken

Een spelletje afbreken is niet altijd makkelijk, vooral als ze online spelen met anderen. “Het beste is om met je kind te praten en duidelijke regels af te spreken", benadrukt David Verbruggen van Belgian Games. "Tools voor ouderlijk toezicht kunnen het makkelijker maken om die regels in praktijk te brengen." Naargelang van het geval kun je de duur van het spel instellen, maar ook een activiteitenlogboek bekijken, waarschuwingen ontvangen, ...

  • Expliciete content vermijden en de privacy beschermen

Ouderlijk toezicht kan ook helpen om kinderen te beschermen als ze online spelen of surfen via hun apparaat. Naargelang van het geval kunt u de toegang tot bepaalde videogames beperken op basis van leeftijd of de PEGI-labels. Afhankelijk van het platform is het mogelijk om (spraak)chat uit te schakelen, te bepalen met wie je kind online mag spelen, bepaalde sites of zoektermen te blokkeren, of de publicatie van screenshots en video's op sociale netwerken te beperken. "Geef online geen gevoelige informatie aan vreemden, net als in het echte leven", adviseert David Verbruggen.

  • Gepeperde facturen vermijden

Meer en meer videogames bieden optionele content aan om te downloaden. Om te voorkomen dat je bankkaart wordt geplunderd, check je best de informatie op webstores of de PEGI-labels en stel je het ouderlijk toezicht van het platform in om uitgaven te beperken of te blokkeren. "Sommige games, waaronder Fortnite, beschikken over de optie om onbedoelde aankopen te melden en onder bepaalde voorwaarden een terugbetaling te vragen," voegt David Verbruggen toe.
Op de door Belgian Games ondersteunde portaalsite vind je links naar instructies om ouderlijk toezicht in te stellen afhankelijk van je gamingplatform.

Hoe voorkom je toxisch gedrag?

Jammer genoeg vertonen sommige spelers die je tijdens het online gamen tegenkomt, soms laakbaar gedrag: discriminatie, intimidatie, valsspelen, ... Naargelang van het spel en het onlineplatform kun je je kind beschermen door die gamers te blokkeren of te rapporteren. “Zegt een gamer iets dat je aanstootgevend of beledigend vindt, dan verbreek je elke communicatie met hem door hem te blocken," verduidelijkt David Verbruggen. “Is het gedrag van de gamer duidelijk niet oké, dan kun je dit rapporteren. Gamers die meermaals gerapporteerd worden, kunnen een waarschuwing of een schorsing krijgen."
Lees hier meer over hoe toxisch gedrag melden.
Meer tips over hoe je je kinderen beschermt tegen expliciete content, lees je op cybersimpel.be.

Naar onze koopgids gamen