Dossier

Hoe bescherm ik mijn kind op het internet?

17 augustus 2017
webfilter

17 augustus 2017
Internetgebruik door kinderen houdt specifieke gevaren in. Je verantwoordelijkheden als ouder zijn erg groot: het gebruik omkaderen, je kinderen op de gevaren wijzen, hen beschermen tegen ongepaste inhoud en ongewenste contacten. Technische oplossingen volstaan niet: opvoeding en dialoog zijn essentieel.

Generatiekloof

De jongste generaties groeien op in een uiterst met het internet verbonden wereld tussen computers, smartphones en tablets. Volwassenen zijn vaak minder vertrouwd met deze toestellen dan hun telgen die er dagelijks enthousiast gebruik van maken.

Hoewel ze al op erg jonge leeftijd beginnen surfen op het web en met elkaar chatten, zijn kinderen toch erg vatbaar voor mogelijke gevaren waarvan ze zowel slachtoffer als dader kunnen zijn: pedofilie, pornografie, gewelddadige inhoud, laster, haatdragend, kwetsend, seksistisch, racistisch en homofoob taalgebruik, cyberpesten, vernederingen, diefstal van persoonlijke gegevens ...

De alomtegenwoordigheid van het internet maakt alles nog erger (mogelijkheid overal te publiceren, meteen, en non-stop). Het anonieme karakter van het internet wekt ook een idee van onschendbaarheid op waardoor alles toegestaan lijkt te zijn.