Dossier

Hoe bescherm ik mijn kind op het internet?

18 juli 2022
webfilter

Wanneer je kinderen internetten is dat niet zonder risico. Je verantwoordelijkheden als ouder zijn groot: het gebruik omkaderen, je kinderen op de gevaren wijzen, hen beschermen tegen ongepaste inhoud en ongewenste contacten. Technische oplossingen volstaan niet: opvoeding en dialoog zijn essentieel. Onze tips kunnen helpen.

Hoe ben ik mee met wat mijn kind online doet?

De jongste generaties groeien op in een uiterst met het internet verbonden wereld tussen computers, smartphones en tablets. Volwassenen zijn vaak minder vertrouwd met deze toestellen dan hun kinderen die er dagelijks enthousiast gebruik van maken.

Hoewel ze al op erg jonge leeftijd beginnen surfen op het web en met elkaar chatten, zijn kinderen toch erg vatbaar voor mogelijke gevaren waarvan ze zowel slachtoffer als dader kunnen zijn: pedofilie, pornografie, gewelddadige inhoud, laster, haatdragend, kwetsend, seksistisch, racistisch en homofoob taalgebruik, cyberpesten, vernederingen, diefstal van persoonlijke gegevens ...

De alomtegenwoordigheid van het internet maakt alles nog erger (mogelijkheid overal te publiceren, meteen, en non-stop). Het anonieme karakter van het internet wekt ook een idee van onschendbaarheid op waardoor alles toegestaan lijkt te zijn. 

In dit dossier vertellen we hoe je je kind veilig op het internet kan laten gaan. We beantwoorden daarbij volgende vragen: