Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Mindfulness in België

16 mei 2013
mindfulness

Over mindfulness wordt veel gezegd en geschreven. Hoe bekend is deze mentale training in België? En welke indruk hebben onze landgenoten erover? Wij organiseerden een rondvraag.

Onze enquête

Hebt u al gehoord over "mindfulness"? Deze term verwijst naar een mentale training waarbij mensen zich met behulp van meditatie trainen in de vaardigheid om op een milde manier aandacht te schenken aan het "hier en nu", aan wat men ziet, hoort, voelt, proeft, denkt ... 

Als mensen voldoende oefenen, zouden ze meer voeling krijgen met hun lichaam en leren ze meer genieten van kleine dingen. Bovendien zullen ze ondermijnende gedachten die leiden tot stress, depressie en angst sneller opmerken. Mindfulness verhoogt de psychische weerbaarheid, zo suggereert wetenschappelijk onderzoek. Al biedt de techniek niet voor elk probleem een oplossing en is ze niet voor iedereen geschikt.

Over mindfulness wordt in elk geval veel geschreven en gesproken. Het ene bericht is al wat genuanceerder dan het andere. Hoe bekend is mindfulness ondertussen in België? Hoe wordt deze training door onze landgenoten gepercipieerd? Hoeveel Belgen hebben er al mee geëxperimenteerd? En hoeveel mensen zijn bereid om ermee aan de slag te gaan? Op deze en andere vragen zochten we een antwoord met behulp van een online enquête. In totaal verzamelden we 739 correct ingevulde vragenlijsten.

De belangrijkste resultaten? Klik verder. Ze zijn een weergave voor de Belgische bevolking, tussen 18 en 75 jaar, wat betreft opleidingsniveau en geslacht.