Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Wat is "mindfulness"?

10 september 2021
mindfulness

Dit in oorsprong boeddhistische begrip verwijst naar de vaardigheid om zonder oordelen aandacht te geven aan gewaarwordingen in het "hier en nu". Dat vermogen train je met behulp van meditatie. Wat zegt de wetenschap over de voordelen van mindfulnesstraining? Zijn er risico's aan verbonden? 

Wat is mindfulness?

Lees hier ons interview (pdf) met Katleen Van der Gucht, senior researcher aan de KU Leuven en directeur van het recent opgerichte Leuven Mindfulness Centre. 

Dit in oorsprong boeddhistische begrip verwijst naar de vaardigheid om zonder oordelen aandacht te geven aan gewaarwordingen in het "hier en nu". Alles wat zich aandient - ook pijn, angst en verdriet - wordt op een nieuwsgierige en accepterende manier opgemerkt en benoemd. 

De kunst is om niet te vechten tegen aversieve prikkels, maar er ook niet door te worden meegesleurd. Een evenwichtsoefening! 

Mindful zijn zou heilzaam werken, maar niet elke claim is wetenschappelijk onderbouwd. Het is alleszins geen gemakkelijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. 

Volgens boeddhisten kun je mindfulness cultiveren met behulp van vipassana-meditatie. Daarbij moet je je concentreren op een "anker", zoals de adem, om vervolgens de geest te "openen" voor wat opduikt (omgevingsgeluiden, herinneringen, plannen ...). Deze vorm van meditatie wordt ook wel inzichtsmeditatie genoemd omdat je leert om eigen patronen van denken en voelen te identificeren. 

In de jaren zeventig zag de westerse clinicus Jon Kabatt-Zin van de universiteit van Massachusetts heil in vipassana-meditatie om patiënten met chronische pijn te helpen. Hij ontwikkelde een vast protocol voor een training, ontdaan van alle religieuze elementen, toegankelijk voor niet-boeddhisten. In de jaren die daarop volgden groeide de belangstelling voor mindfulness om ook andere problemen mee aan te pakken, zoals stress, emotioneel eten en depressieve klachten. 

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

Sorry maar geen aandacht geven zonder enige beoordeling van de gewaarwordingen in het "hier en nu" zoals het hier al om te beginnen onbegrijpelijk wordt voorgesteld lijkt me nu net iets gevaarlijk . En dat nog wel aan alles wat zich aandient ...Oh, ik voel deze pijn daar....geef daar maar geen beoordeelde aandacht aan ...Zo riskeer je ook zonder aandacht te geven een toestand te verergeren , zelfs aan te sterven . Nee, bedankt. Mediteer maar gerust , dat betekent hier , ik ben weg van de wereld , maar je bent helemaal niet weg ...je bent er ' hier en nu' aanwezig . Een abonnement zeker niet waard....

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021
, Gereageerd:

De belangstelling voor mindfulness neemt toe, ook de media besteden er steeds meer aandacht aan. Helaas kan iedereen zich mindfulness trainer noemen ... daarom vinden we het als consumentenorganisatie onze missie om onze abonnees te informeren met kwalitatieve artikels over dit onderwerp. Zo kan iedere geïnteresseerde zelf oordelen of dit effectief iets is voor hem of haar. ^An 

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies