Dossier

Vijf misverstanden over blauw licht

07 oktober 2019

Blauw licht van schermen zou slecht zijn voor onze nachtrust en onze ogen. Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en verkopen speciale brillen die dat licht – en zijn veronderstelde negatieve effecten – filteren. Lege verkooppraatjes, want er is niets bewezen. Wij doorprikken vijf van die praatjes.

Verstoorde slaap

"Schermen verstoren onze slaap"

Volgens tegenstanders zou kunstlicht – en dan vooral blauw licht – de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaap-waakritme regelt, verstoren. Dat onevenwicht vermindert dan weer onze kansen op een goede nachtrust en een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Zo’n vaart loopt het echter allemaal niet.

Doemdenkers grijpen doorgaans allerlei “onderzoeken” aan om hun ideeën kracht bij te zetten, maar uit betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het effect op onze melatonineaanmaak klein is, en het effect op onze slaap nog kleiner. Wie een e-book leest op een tablet heeft gemiddeld tien minuten langer nodig om in slaap te vallen dan wie datzelfde boek leest in gedrukte vorm. Bovendien bleek uit datzelfde slaaponderzoek (van Harvard University) dat er geen verschil was in totale slaaptijd, slaapkwaliteit of hoeveelheid REM-slaap.