Nieuws

Stop het terugdringen van bankautomaten

14 juli 2022
hand steekt betaalkaart in geldautomaat om cash geld op te nemen

De daling van het aantal bankautomaten in België is al enige tijd een grote bezorgdheid. De mogelijkheid om te betalen met cash geld is namelijk belangrijk om iedereen gelijkwaardig mee te laten draaien in de maatschappij. Iedereen zou toegang moeten hebben tot de betaalmiddelen die hij of zij wenst te gebruiken. 
Momenteel zijn er nog 5000 automaten bij bankkantoren waar je cash geld kan afhalen, maar steeds meer bankautomaten verdwijnen. Het samenwerkingsverband van de vier grootste banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC (Batopin) wil het aantal geldautomaten echter drastisch terugdringen tot slechts 2000 à 2400 neutrale automaten op 650-750 strategisch gekozen locaties. Daarmee zou 95% van de Belgische bevolking een automaat hebben binnen 5 km van zijn of haar woning, volgens Batopin. Door de toename van elektronische betalingen, worden geldautomaten steeds minder gebruikt. 


Het aantal geldautomaten zou binnenkort wel eens gelijk kunnen zijn aan het aantal geldautomaten in 1995.

De cijfers voor de toekomst zijn een voorspelling voor hoeveel automaten er nog overblijven van Batopin en andere aanbieders.


Keuze tussen cash en elektronisch betalen

Als bankkantoren en geldautomaten verdwijnen, moet men noodgedwongen overschakelen op digitale alternatieven. Wij vrezen dat als er steeds minder bankautomaten zijn, kwetsbare groepen daarmee worden uitgesloten van hun toegang tot het economische leven. Tegelijkertijd blijkt uit verschillende enquêtes dat de Belgen graag de keuze willen behouden tussen elektronische betaalmiddelen en contant geld, dat nog steeds op grote schaal wordt gebruikt. Zo toonde onze recente bevraging nog aan dat 3 op de 4 consumenten van mening is dat een handelaar geen contant geld mag weigeren.  

Ons eisenpakket

Wij zijn van mening dat het van essentieel belang is dat de geldautomaten worden geïnstalleerd in winkelgebieden waar er behoefte is aan contant geld, dat de gekozen locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat er rekening wordt gehouden met de bevolkingsdichtheid. Daarnaast zouden de neutrale geldautomaten die worden geïnstalleerd, eveneens andere bancaire verrichten moeten kunnen toelaten zoals het afprinten van rekeninguittreksels en uitvoeren van overschrijvingen. Verder benadrukken wij dat het altijd mogelijk moet zijn om met cash te betalen.

Wij roepen de Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne op om expliciet duidelijke engagementen te nemen zodat iedereen toegang kan krijgen tot het economische leven en de betaalmiddelen die men wenst te gebruiken.