Nieuws

Jij moet kunnen kiezen of je met cash betaalt of elektronisch

30 juni 2022
elektronisch betaalsysteem verplicht in winkel

Vanaf 1 juli 2022 zijn handelaars in ons land verplicht om hun klanten de mogelijkheid te bieden om elektronisch te betalen. Dat is goed. Maar wij hameren erop dat ze verplicht blijven om een betaling met cash te aanvaarden. 

Vanaf 1 juli 2022 is elke handelaar in ons land verplicht om ten minste één elektronisch betaalsysteem aan te bieden: met een betaalterminal of via een app op de smartphone. 

Dat zal niet tot een revolutionaire verandering leiden. Want in de meeste winkels kun je nu al betalen met je kaart (of via je smartphone). Sommige handelaars gaan zelfs verder en aanvaarden alleen nog elektronische betalingen. Hieronder enkele voorbeelden.

No cash - card only

cashless winkel

 

Betalen met cash moet mogelijk blijven 

De coronapandemie heeft de trend naar een "cashless" maatschappij, dus zonder cash, in een stroomversnelling gebracht. Tot voor enkele jaren was het doodnormaal dat een handelaar een betaling met cash aanvaardde. Vandaag is dat al veel minder het geval. Wij vinden het nochtans absoluut niet kunnen dat een consument bij de aankoop van een product of een dienstverlening op een weigering botst als hij die met contanten wil betalen. Vergeten we niet dat cash geld in België het enige wettige betaalmiddel is.

Er werd een wetsontwerp ingediend om de bestaande verplichting tot het aanvaarden van cash te verduidelijken. Jammer genoeg heeft dat voorlopig tot niets concreets geleid. Aangezien men er in sommige kringen van uitgaat dat er eigenlijk geen sprake is van een echte verplichting (ze gaan ervan uit dat een handelaar een betaling met cash mag weigeren zolang hij de klanten daar vóór de aankoop over verwittigt), dringen wij er bij de wetgever op aan om onverwijld klare wijn te schenken. Want het is een essentieel recht van de consument om een aankoop of een dienstverlening ter plekke met cash te kunnen betalen.

Ook de consument zelf wil niet dat de mogelijkheid om met cash te betalen volledig verdwijnt. Dat bleek duidelijk uit de peiling die wij onlangs deden bij zowat 1 300 Belgen. Daarbij antwoordden drie personen op de vier dat handelaars betalingen in contanten niet zouden mogen kunnen weigeren. En meer dan de helft zei nog geregeld met cash te betalen. 

Laat je dus niet doen wanneer een handelaar je muntstukken of je geldbiljetten niet aanvaardt. 

Zit je met een vraag?

Je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) bellen naar de experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST