Dossier

Als je met cash betaalt

15 juni 2022
Betalen met cash: maximaal € 3000

De ene consument haalt voor elke betaling zijn betaalkaart boven, al was het maar om contactloos te betalen. De andere gebruikt nog altijd graag af en toe contant geld. Mag je altijd met cash betalen? Ook een auto bijvoorbeeld? Of mag een handelaar dat soms weigeren?

Met contant geld betalen

Als je een handelaar of dienstverlener met cash wilt betalen, moet je met een aantal praktische regels rekening houden.

In dit dossier vind je:

 1. het maximum dat je in cash mag betalen;
 2. de afrondingsregels geldig bij een betaling in cash;
 3. info over het betalen met grote coupures;
 4. info over het betalen met een hele hoop muntstukjes;
 5. info over het betalen met muntjes van 1 en 2 eurocent;
 6. het feit dat de consument betalen met cash nog altijd belangrijk vindt.

Hoeveel mag je met contant geld betalen?

Er werd bij wet een maximumbedrag vastgelegd dat geldt voor elke betaling in cash. Als men je betaling in contanten niet mag aanvaarden, rijst de vraag hoe je een dure aankoop zoals meubels en een auto dan kunt betalen, liefst met de zekerheid dat de handelaar zijn geld en jij het bestelde zult krijgen. Want betalen met een cheque is al lang niet meer van deze tijd. 

Klik op Praktische regels bij betalingen in cash voor meer info over het maximumbedrag bij contante betalingen.

Mag een handelaar het te betalen bedrag afronden?

Wanneer je in de winkel staat en cash geld bovenhaalt om te betalen, zul je merken dat de handelaar het eindbedrag afrondt. Daar is hij wettelijk toe verplicht. Dat zal nu eens in je voordeel uitvallen, dan weer in je nadeel.

Klik op Praktische regels bij betalingen in cash om meer te lezen over de verplichting voor handelaars om bij een betaling met cash het eindbedrag af te ronden en hoe ze dat moeten doen.

Mag de handelaar je biljetten van 200 en 500 euro weigeren?

Bij betalingen in contant geld moet je beseffen dat het normaal is dat een handelaar in bepaalde omstandigheden een grote coupure mag weigeren. 

Klik op Praktische regels bij betalingen in cash om meer te lezen over het betalen met grote coupures.

Is een handelaar verplicht om een betaling met een hele hoop muntstukjes te aanvaarden?

Als je thuis een pot vol euromunten hebt staan en die wilt liquideren, zul je daar niet bij elke handelaar mee kunnen betalen. 

Klik op Praktische regels bij betalingen in cash om meer te lezen over het betalen met een grote hoeveelheid munten.

Kun je je rosse muntjes van 1 en 2 eurocent nog gebruiken?

Veel handelaars zijn koele minnaars van muntjes van 1 en 2 eurocent. Maar het is niet omdat ze de eindafrekening bij een contante betaling moeten afronden, dat jij die kleine rosse muntjes niet mag gebruiken.

Klik op Praktische regels bij betalingen in cash om meer te lezen over betalen met muntjes van 1 en 2 eurocent.

De consument wil cash

Tot voor kort leek het evident dat je in de handel met cash kon betalen. Maar de covidpandemie heeft daar verandering in gebracht. Vandaag de dag kun je in heel wat winkels alleen nog elektronisch betalen. 

In de huidige omstandigheden vinden wij het totaal onaanvaardbaar dat een consument op een weigering botst als een aankoop of een dienstverlening ter plekke met cash wil betalen. De peiling die wij in juni 2022 uitvoerden, bevestigt dat de Belg met cash wil kunnen blijven betalen. We vroegen online wat de mensen vonden van de idee dat handelaars betalingen met cash zouden mogen weigeren. We kregen meer dan 1 300 bruikbare antwoorden binnen (representatief staal van de bevolking). Drie kwart van alle respondenten sprak zich daartegen uit. Ze haalden daarvoor deze redenen aan: 

 • Er moet altijd een alternatief zijn voor een elektronische betaling, bijvoorbeeld bij een technisch defect aan het betaaltoestel of als de betaalkaart onleesbaar blijkt (86 %).
 • Niet iedereen heeft altijd de mogelijkheid om elektronisch te betalen (63 %).
 • Niet iedereen is vertrouwd met elektronische betalingen (50 %).
 • De bank hoeft niet te weten wat ik allemaal koop (38 %).
 • Cash biedt de mogelijkheid om met geld te leren omgaan (37 %). 

Ruim de helft van de respondenten antwoordde ook nog geregeld met cash te betalen.

Wij betreuren dan ook dat het wetsvoorstel om de verplichting voor handelaars tot het aanvaarden van betalingen met cash te verduidelijken, tot nog toe niets concreets heeft opgeleverd. Wij blijven er bij de overheid op aandringen, want het is een essentieel recht van de consument.