Wat moet je doen als je de rekeningen niet kunt betalen?

Maak van je jaarlijkse uitgaven een maandelijkse gewoonte
Omdat niemand immuun is voor onvoorziene gebeurtenissen, is het verstandig om uitgaves die wél voorspelbaar zijn, duidelijk in kaart te brengen. Afhankelijk van hoe vaak deze betalingen voorkomen, kun je deze herleiden tot een maandelijks bedrag (een jaarlijkse verzekeringspremie deel je bijvoorbeeld door 12 en een driemaandelijkse uitgave door 3). Tel deze berekende hoeveelheden bij elkaar op. Zo krijg je een nauwkeurig beeld van wat je maandelijks opzij moet zetten, zodat je niet te diep in de buidel hoeft te tasten wanneer je bijvoorbeeld je verzekeringen moet betalen.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je een doorlopende opdracht instellen om dit totaalbedrag elke maand naar een spaarrekening te versturen. Wanneer de rekeningen dan binnenkomen, zal het geld voor je klaar staan op je spaarrekening. France Kowalsky legt uit: "Neem goed de tijd om terugkerende uitgaves bij elkaar op te tellen, denk bijvoorbeeld aan je verzekering, bepaalde belastingen, je waterrekening, je vakantiebudget, kerst- en schoolcadeaus. Naast bepaalde voorspelbare uitgaven, kun je ook nog een extra bedrag sparen uit voorzorg en voor je eigen comfort".
Maak een voorstel aan je schuldeiser
Als je nog schulden hebt, is het eerste wat onze deskundige je aanraadt, om je schuldeiser te bellen om tot een akkoord te komen. "De bal ligt dan bij de leveranciers," legt France Kowalsky uit, "dus zorg ervoor dat je iets realistisch voorstelt en onderhandel. Bedenk echter wel dat de schuldeiser, afgezien van bepaalde specifieke gevallen, niet verplicht is te aanvaarden”.
Doe een beroep op schuldbemiddeling
Als je je schulden niet meer goed kunt beheren, weet dan dat je hulp van buitenaf kunt krijgen: "Zij kunnen je adviseren of bijvoorbeeld voor jou onderhandelingen doen met de verschillende schuldeisers", zegt France Kowalsky.
Let op de verschuldigde rente
Nog vragen?
Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met onze deskundigen van de Adviesdienst. Je kunt hun bellen op 02 542 34 34 van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (16.00 uur op vrijdag).