Antwoord van expert

Wat moet je doen als je de rekeningen niet kunt betalen?

08 september 2022
man die zijn rekeningen berekent

Schulden, huurachterstand, stijgende energie- en telecomrekeningen, groeiende zorgkosten... Het huidige economische klimaat maakt het je wellicht niet gemakkelijk om met financiële tegenslagen om te gaan. Onze experts geven je hun advies om je een handje te helpen. 
Als je wil weten hoe je het beste je budget kunt beheren, geeft onze deskundige France Kowalsky je enkele tips om te vermijden dat je in een kritieke situatie terechtkomt. Kun je toch de rekeningen niet betalen? Lees dan ook onze adviezen voor als je je onverhoopt in zo´n onwenselijke situatie bevindt. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
France Kowalsky
Juridisch expert
De beste manier om uw budget onder controle te houden is uw totale jaarlijkse vaste uitgaven te berekenen en deze te verdelen.

Maak van je jaarlijkse uitgaven een maandelijkse gewoonte 

Omdat niemand immuun is voor onvoorziene gebeurtenissen, is het verstandig om uitgaves die wél voorspelbaar zijn, duidelijk in kaart te brengen. Afhankelijk van hoe vaak deze betalingen voorkomen, kun je deze herleiden tot een maandelijks bedrag (een jaarlijkse verzekeringspremie deel je bijvoorbeeld door 12 en een driemaandelijkse uitgave door 3). Tel deze berekende hoeveelheden bij elkaar op. Zo krijg je een nauwkeurig beeld van wat je maandelijks opzij moet zetten, zodat je niet te diep in de buidel hoeft te tasten wanneer je bijvoorbeeld je verzekeringen moet betalen. 

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je een doorlopende opdracht instellen om dit totaalbedrag elke maand naar een spaarrekening te versturen. Wanneer de rekeningen dan binnenkomen, zal het geld voor je klaar staan op je spaarrekening. France Kowalsky legt uit: "Neem goed de tijd om terugkerende uitgaves bij elkaar op te tellen, denk bijvoorbeeld aan je verzekering, bepaalde belastingen, je waterrekening, je vakantiebudget, kerst- en schoolcadeaus. Naast bepaalde voorspelbare uitgaven, kun je ook nog een extra bedrag sparen uit voorzorg en voor je eigen comfort".

VIND DE JUISTE SPAARREKENING

Maak een voorstel aan je schuldeiser

Als je nog schulden hebt, is het eerste wat onze deskundige je aanraadt, om je schuldeiser te bellen om tot een akkoord te komen. "De bal ligt dan bij de leveranciers," legt France Kowalsky uit, "dus zorg ervoor dat je iets realistisch voorstelt en onderhandel. Bedenk echter wel dat de schuldeiser, afgezien van bepaalde specifieke gevallen, niet verplicht is te aanvaarden”. 

Doe een beroep op schuldbemiddeling

Als je je schulden niet meer goed kunt beheren, weet dan dat je hulp van buitenaf kunt krijgen: "Zij kunnen je adviseren of bijvoorbeeld voor jou onderhandelingen doen met de verschillende schuldeisers", zegt France Kowalsky. 

Zelfs als je slechts één schuld hebt, maar die je in de problemen zou kunnen brengen, kun je een beroep doen op een schuldbemiddelingsdienst die op regionaal niveau opereert. "Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente voor informatie over de dichtstbijzijnde schuldbemiddelingsdienst”. Wanneer je een schuld hebt, zullen de gevolgen namelijk verschillend zijn per geval en de procedures die zijn ingesteld door de mensen aan wie je geld verschuldigd bent. De bemiddelingsdienst zal dus optreden als tussenpersoon tussen jou en de schuldeiser, een deurwaarder of een incassobureau. 

Let op de verschuldigde rente

De kans is groot dat de door deurwaarder of incassobureau voorgelegde rekening aanzienlijk hoger zal zijn dan de oorspronkelijke schuld. Dit komt omdat er gewoonlijk een aantal kosten aan worden toegevoegd, bijvoorbeeld achterstandsrente of aanmaningskosten. Of de schuldeiser bepaalt een forfaitair bedrag ter vergoeding van de schade die hij lijdt door de niet-betaling van de schuld, op grond van een zogenaamd boetebeding. Deze clausule moet duidelijk worden vermeld in de algemene voorwaarden van de kredietgever.
In ieder geval kunnen de kantoren en gerechtsdeurwaarders je alleen de kosten aanrekenen die zijn bepaald in de algemene voorwaarden van de schuldeiser. Soms kunnen ze echter absoluut buitensporige bedragen vragen. Wij doen alles wat we kunnen om dit te veranderen. 

Nog vragen? 

Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met onze deskundigen van de Adviesdienst. Je kunt hun bellen op 02 542 34 34 van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (16.00 uur op vrijdag).