Nieuws

Ben ik bij een overstroming verzekerd tegen de schade aan mijn woning?

Bij een overstroming ben je voor de schade aan je woning vooral aangewezen op je woningverzekering. Als je die hebt tenminste.

04 januari 2022
verzekerd voor woning bij overstroming

 

Een woningverzekering – "brandverzekering" in de volksmond – dekt de meeste gevaren die onder de noemer "natuurramp" vallen, zoals een overstroming. Heeft een wolkbreuk de hele straat blank gezet en 20 cm water in je huis binnengebracht samen met hopen vuile smurrie? Dan zal de verzekering wellicht tussenkomen.

De officiële erkenning als “natuurramp” is voor de verzekeraar van geen enkele tel. 

De wetgever heeft voor de dekking van een overstroming een minimum vastgelegd, maar de overgrote meerderheid van de verzekeringscontracten bevat een betere dekking. 

Bepaalde goederen worden evenwel vaak niet vergoed. Zo vallen losstaand tuinmeubilair en luxegoederen als zwembaden en tennisterreinen meestal uit de boot. 

En als je woning zich bevindt in een gebied dat officieel werd erkend een risicozone voor overstroming te zijn én ze pas werd gebouwd of uitgebreid meer dan anderhalf jaar na die erkenning, geldt de dekking evenmin.

Wanneer je geen woningverzekering hebt, zul je eventueel kunnen aankloppen bij het gewest. Maar alleen als je op het ogenblik van de ramp recht had op een leefloon of een soortgelijke uitkering én de overstroming officieel als algemene ramp is erkend.

 

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt hen online contacteren.

BEL 02 542 34 34