Nieuws

Wat betekent het voor mij als schade door noodweer officieel als een ramp wordt erkend?

Die erkenning kan voor jou alleen belangrijk zijn als je niet op een verzekering kunt terugvallen.

16 juli 2021
noodweer als ramp erkend

 

Of de schade door een zware storm, een fikse hagelbui of een overstroming officieel als algemene ramp wordt erkend, is een beslissing van de gewestelijke regering, na advies van het KMI. Pas na publicatie in het Belgisch Staatsblad is er officieel sprake van een erkende ramp.

Denk niet dat de erkenning betekent dat je op een hogere vergoeding zult kunnen rekenen van je verzekeraar. Als je door een verzekeraar zult worden vergoed voor de schade aan je woning of aan je auto, maakt de officiële erkenning als ramp geen enkel verschil uit.

De erkenning speelt enkel en alleen een rol als je niet op een verzekering kunt terugvallen. Want in dat geval zul je je eventueel tot het gewest kunnen wenden om je schade vergoed te krijgen. 

  • Voor de schade aan je woning moet je op het ogenblik van de ramp wel recht hebben gehad op een leefloon of een soortgelijke uitkering. 
  • Voor de schade aan je auto geldt die voorwaarde niet. Daardoor is de kans iets groter dat het gewest je zal helpen. Maar het gewest komt lang niet altijd tussen, bijvoorbeeld wel als je auto onderweg of op straat beschadigd is geraakt, maar niet als hij in een garage of onder een carport stond. Verder zijn er serieuze beperkingen. Puur visuele schade (bv. blutsen door hagel) wordt niet vergoed. In Brussel en Wallonië wordt evenmin een vergoeding toegekend als de auto nog geen vijf jaar oud is.
 

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt hen online contacteren.

BEL 02 542 34 34