Nieuws

Is de nieuwe Belgische staatsbon een goede belegging met een netto rente van 2,81 %?

22 augustus 2023
koppel bekijkt staatsbon als belegging

De Belgische staat heeft een nieuwe staatsbon uitgegeven met een aantrekkelijke rente van 2,81 % op 1 jaar. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil zo de banken beconcurreren die een te lage spaarrente bieden. Tot 1 september kun je die kopen, maar is het een goede belegging?

Hoe werkt de Belgische staatsbon?

Een staatsbon is eigenlijk hetzelfde als een kasbon of termijnrekening, maar dan aangeboden door de staat in plaats van door je bank. Op de vervaldag, in dit geval is dat precies over 1 jaar, zal de staat je terugbetalen, vermeerderd met een bruto coupon van 3,30 %. Deze coupon zal onderworpen zijn aan een roerende voorheffing (15 % voor de nieuwe staatsbon, in plaats van de gewoonlijke 30 %), die direct aan de bron wordt ingehouden. Netto zal dus 2,81 % overblijven.

Terugbetalingsgarantie op de vervaldag van de Belgische staatsbon

De terugbetaling van het kapitaal wordt op de vervaldag gegarandeerd door de Belgische staat en het risico dat de staat niet kan terugbetalen, is nagenoeg nihil. Let op, we hebben het hier over een garantie bij afloop. De koers van de staatsbon kan namelijk variëren gedurende zijn looptijd, zowel stijgen als dalen, afhankelijk van de rentevoetontwikkeling.

Het is dus beter om het tot het einde aan te houden om elk risico op verlies te vermijden. In geval van dringende nood kun je de staatsbon op de beurs verkopen, op wat de "secundaire markt" wordt genoemd. Houd er rekening mee dat je dan mogelijk verkoopt tegen lagere prijzen. In die zin is een staatsbon minder flexibel dan een spaarrekening, waarop op elk moment zonder risico op kapitaalverlies kan worden opgenomen.

Wie kan een Belgische staatsbon kopen?

Iedereen die spaargeld wil beleggen. Staatsbons zijn bedoeld voor spaarders die hun spaargeld zonder risico willen beleggen. Het minimumbedrag dat je moet beleggen is € 100.

Rendement in vergelijking met spaarrekeningen, termijnrekeningen en e-DEPO-rekeningen

beurscijfers voor beleggingen

Is de staatsbon een betere belegging dan bepaalde vormen van sparen?

Zoals we in de inleiding al zeiden, is het doel van  deze nieuwe 1-jarige staatsbon om te concurreren met spaarrekeningen. Laten we dus controleren of dit daadwerkelijk het geval is. Omdat we uitgaan van een looptijd van 1 jaar, houden we rekening met zowel de basisrente als de getrouwheidspremie van spaarrekeningen, die na 1 jaar wordt toegekend.

Vergelijking rendement: Belgische staatsbon vs spaarrekening

Als we ons beperken tot spaarrekeningen bij grote banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC), is het resultaat duidelijk. Het nettorendement van de staatsbon is aanzienlijk hoger dan de rentevoet op gewone spaarrekeningen (nog steeds de meest populaire rekeningen) die varieert, afhankelijk van de bank, tussen 0,50 en 0,90 %. Dit is ook beter dan de secundaire rekeningen van deze banken, die tussen 1,25 en 1,50 % bieden. Zelfs beter dan de ING Tempo Spaarrekening, die in totaal 2,25 % biedt, maar waarop stortingen zijn beperkt tot 500 euro per maand.

De nieuwe staatsbon biedt ook een iets genereuzer rendement dan de beste spaarrekeningen, waarvan het totale rendement varieert tussen 2 en 2,50 %. Als je zeker weet dat je je geld een heel jaar niet nodig zult hebben en als je bank je spaargeld zeer laag beloont, dan is de staatsbon een goede alternatieve belegging. Laat echter wel een noodspaarpot op je spaarrekening staan voor onvoorziene omstandigheden (3 tot 6 maanden salaris).

Vergelijking rendement: Belgische staatsbon vs termijnrekening

Argenta en Deutsche Bank reageerden op de aankondiging van de nieuwe staatsobligatie door de rente op hun termijnrekeningen op 1 jaar te verhogen. Bij Deutsche Bank is het nettorendement nu 2,87 %. Dit is iets hoger dan het rendement op de staatsbon (2,81 %), maar je moetvoor minstens € 100 000 inschrijven, wat niet veel mensen zich kunnen veroorloven. Bij Argenta is het nettorendement 2,81 %, identiek aan dat van de staatsobligatie.

Afgezien van deze twee banken is de nieuwe staatsbon winstgevender dan termijnrekeningen. Bij sommige banken kun je een aantrekkelijke rente bedingen als je een aanzienlijk bedrag stort. Maar het is onwaarschijnlijk dat je veel meer krijgt dan wat de staatsbon biedt.

Vergelijking rendement: Belgische staatsbon vs e-DEPO-rekening

Wat betreft de e-DEPO-rekening, is de rente helaas sinds mei beperkt tot 2,50 % bruto, wat overeenkomt met 1,75 % netto. Een aanzienlijk lager rendement.

Hoe kun je de nieuwe staatsbon kopen?

online een staatsbon kopen

Je kunt de staatsbon ook online kopen

Staatsbon kopen via je bank

In de praktijk strekt de inschrijvingsperiode zich uit van 24 augustus tot en met 1 september (31 augustus via de dienst van de Grootboeken).

Je kunt contact opnemen met je bank. De meeste banken bieden de mogelijkheid om in te schrijven op staatsbons, die op een effectenrekening worden geplaatst die voor deze gelegenheid wordt geopend als je er nog geen hebt. Het gaat om deze banken: ABN AMRO, Axa, Banque Degroof Petercam, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, Crelan, Deutsche Bank, ING, KBC, Keytrade Bank, Leleux, Van De Put & Co en VDK Spaarbank.

Opgelet, sommige banken zullen kosten aanrekenen om je staatsbonnen te beheren op een effectenrekening. Dat is met name het geval bij VDK Spaarbank.

Staatsbon online kopen

Als je je staatsbon niet via een bank wilt kopen, kan dat ook kosteloos online, via de dienst van de Grootboeken, die verbonden is aan de FOD Financiën (www.destaatsbons.be). 

Conclusie: de Belgische staatsbon is een goede belegging 

We kunnen dus de Belgische staatsbon aanraden als belegging. De rente zal hoger liggen dan bij een spaarrekening, termijnrekening of e-DEPO-rekening. De enige voorwaarde is wel dat je je geld een volledig jaar onaangeroerd moet laten om die interessante rente te kunnen innen.