Dossier

Obligaties kopen: 5 goede redenen

22 augustus 2023
obligaties kopen

Beleggen in obligaties is interessant als je met je kapitaal zo weinig mogelijk risico wilt lopen. Maar wat is nu een obligatie? Voor welke beleggers raden we ze aan en welke obligaties moet je kopen? Het antwoord op die vragen en meer lees je in dit artikel.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldvordering, een lening aan een overheid, internationale organisatie (zoals de Wereldbank) of een bedrijf. Als deze instanties geld nodig hebben, dan kunnen ze beslissen om kapitaal op te halen en dus geld te lenen van beleggers.

Beslis je om in te tekenen op een obligatie, dan word je dus een schuldeiser van de uitgever van de obligatie.

Aandelen vs. obligaties, vergelijking 2022-2023

Terwijl je in 2022 nog meer risico moest nemen door het gewicht van aandelen in je vermogen op te krikken om met hun rendement de inflatie te compenseren, maakt de stijgende rente vandaag obligaties weer aantrekkelijker. We geven 5 redenen waarom we ze aanbevelen.

Terug naar boven

Wanneer wordt een obligatie uitbetaald?

In ruil voor je centen krijg je een vergoeding of coupon. Die kan vast of variabel zijn. De uitbetaling ervan gebeurt veelal jaarlijks in de eurozone en halfjaarlijks in de VS.

Als alles goed gaat, krijg je op de vervaldag van de obligatie jouw geld terug (min de kosten en taksen).

Terug naar boven
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nicolas Claeys
Beleggingsexpert
Als de emittent in betalingsproblemen komt, dan prijzen obligatiehouders zich gelukkig dat ze vooraan in de rij met schuldeisers staan (vóór de aandeelhouders), zodat ze meestal nog een deel van hun inleg kunnen recupereren.

Voordelen van obligaties

Hoe meer je de volatiliteit en schommelingen van aandelen wilt compenseren, hoe groter het gewicht van obligaties in je beleggingsportefeuille moet zijn.

1. Hogere opbrengsten

In hun strijd tegen de inflatie hebben de centrale banken hun leidende rentevoeten verhoogd, wat een impact heeft gehad op het rendement dat overheden en obligatie-uitgevende bedrijven moeten bieden. Alle obligatiecategorieën die wij aanbevelen, bieden nu coupons die op hun hoogste niveau staan sinds maar liefst tien jaar.

2. Oudere obligaties te koop tegen aantrekkelijke prijs

Omdat de nieuw uitgegeven obligaties betere voorwaarden bieden, worden de oude tegen een lagere prijs verhandeld. Bijgevolg worden veel obligaties op de markt aangeboden tegen prijzen die lager liggen dan hun terugbetalingsprijs op de vervaldag. Aangezien er geen meerwaardebelasting is op obligaties, schept dit interessante mogelijkheden.

3. Rente zal vrij stabiel blijven

Het grootste deel van de door de centrale banken gewenste renteverhogingen ligt achter ons. De ergste inflatiepieken zijn immers ook achter de rug. En zelfs als de centrale banken zouden besluiten om hun leidende rentevoeten opnieuw te verhogen, zullen zij dat niet zo snel of zo sterk doen als zij tot dusver hebben gedaan.

4. Risico van niet-terugbetaling is gering

De kans op niet-betaling van de meest risicovolle obligaties ligt laag. In de eurozone wordt ze geraamd op 2,5 % voor bedrijfsobligaties (met hogere rendementen). Er is hier dus geen sprake van een buitensporig risico, ook al is – laten we dat niet vergeten – het in obligaties belegde kapitaal uiteraard nooit gegarandeerd en bovendien geldt dat hoe hoger de coupons zijn, hoe meer risico de obligaties inhouden.

5. Prijs wordt ondersteund door de vraag

Het rendement van obligaties is beter, en bijgevolg is de vraag naar obligaties bijzonder groot en – volgens onze experten van Testaankoop invest – zal deze trend zich op termijn doorzetten. De verklaring hiervoor is dat professionele beleggers in obligaties opnieuw een manier hebben gevonden om met minder risico aan hun verplichtingen jegens hun cliënten te voldoen.

Terug naar boven

Investeringsstrategieën voor obligaties

Als particulier heb je drie mogelijkheden:

  1. De primaire obligatiemarkt omvat obligaties die nieuw zijn uitgegeven door bedrijven en is voornamelijk voorbehouden aan professionals, hoewel sommige obligatie-emissies geheel of gedeeltelijk publiek aan particulieren kunnen worden aangeboden. Deze obligaties kunnen alleen worden gekocht gedurende een bepaalde periode, de zogeheten inschrijvingsperiode.
  2. De secundaire obligatiemarkt, d.w.z. de markt voor bestaande obligaties. Dit is de belangrijkste. Zodra een obligatie is uitgegeven, kan deze van eigenaar veranderen en worden verkocht aan andere beleggers. De prijzen worden bepaald door de wet van vraag en aanbod, net als op een aandelenmarkt.
  3. Obligatiefondsen, die worden beheerd door specialisten die zich voortdurend bezighouden met tientallen of zelfs honderden verschillende obligaties. In de praktijk zal je al snel merken dat het aanbod aan individuele obligaties dat jou als particuliere belegger ter beschikking staat, beperkt is en dat je je het beste kunt wenden tot een gespecialiseerd beleggingsfonds.
Terug naar boven

Obligaties voorgesteld door onze experten van Testaankoop invest

Wil je obligaties kopen, ga dan naar de website van Testaankoop invest. Onze financiële experten controleren voortdurend in welke obligaties je kunt beleggen en welke je beter vermijdt.

Als je niet geabonneerd bent, kun je wel degelijk onze lijst met obligaties raadplegen, maar niet ons advies.

vind de meest interessante obligaties

Gebruikmaken van obligatiefondsen

Toch eerder geïnteresseerd in een obligatiefonds? Onze aanbeveling:

  • iShares € Govt Bond 3-5yr UCITS ETF (ISIN-code: IE00B1FZS681)

Dit fonds belegt in staatsobligaties op middellange termijn (tussen 3 en 5 jaar) in euro. Het is verkrijgbaar bij onder andere Keytrade Bank, Bolero, Saxo Bank en DeGiro.

Voor onze strategieën en modelportefeuilles, verwijzen we naar de website van Testaankoop invest.

Alles over beleggingen via Testaankoop invest

Terug naar boven