Antwoord van expert

“Hoe word ik rijk met weinig middelen?”

14 maart 2023
jonge vrouw is rijk en smijt met euro's

“Ik ben 33 jaar. Mijn spaargeld staat op een spaarrekening die niets opbrengt. Zou ik beter dat geld beleggen en hoeveel geld moet ik opzijzetten om rijk te zijn tegen mijn 65e?”
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Yves Evenepoel
Financieel expert
Als je een bepaald bedrag - dit kan ook een kleine bijdrage zijn zoals maandelijks € 20 - kunt missen voor lange tijd, dan raden we je aan om dit te beleggen. De regel is: hoe jonger je begint, hoe meer je aan het einde van de rit overhoudt. De twee bepalende factoren om een groot kapitaal te verwerven met beleggingen, zijn de intrestvoet en de looptijd. Heb je al een spaarpot, dan word je alleen maar sneller kapitaalkrachtig, want geld maakt geld, dat geld maakt.

Hoe word ik zo snel mogelijk rijk?

Rijk worden doe je niet van vandaag op morgen. Je moet wel wat geduld uitoefenen. Als je vroeg genoeg begint, kun je met een beperkte maandelijkse bijdrage "rijk" zijn tegen je pensioen. In dit artikel behandelen we de volgende thema's om uit te leggen hoe je kapitaalkrachtig wordt en wat je daarvoor moet doen:

Twee bepalende factoren voor een groot kapitaal, zijn:

  • de looptijd: hoe langer je jouw geld belegt, hoe meer het opbrengt.
  • de intrestvoet: hoe hoger het percentage, des te groter het rendement. 

TIP: Hoe eerder je eraan begint, hoe beter! Start dus vandaag nog met jouw investering!

Wat is beter: sparen of beleggen?

Leg een spaarbuffer aan

Eigenlijk is een combinatie van sparen en beleggen de beste optie. Wij adviseren om een spaarbuffer aan te leggen voor onverwachte uitgaven (zoals een kapotte wasmachine of frigo). Door de lage rentevoeten laat je beter niet te veel geld op je spaarrekening staan. Wij raden dan ook aan om een buffer voor onvoorziene uitgaven op je spaarrekening te houden die overeenkomt met 3 tot 6 maanden nettoloon.

Beleggen is beter voor een groter kapitaal op lange termijn

Als je graag veel geld hebt tegen dat je met pensioen gaat, dan is het geen goede keuze om al je spaargeld te laten staan op een spaarrekening. Het werkelijke rendement op dit moment (maart 2023) van een spaarrekening is zelfs negatief door de inflatie. Van zodra je een spaarbuffer hebt opgebouwd, zoals hierboven voorgesteld, is beleggen de beste keuze voor het resterende geld dat je kunt missen. We leggen dit uit aan de hand van onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld: geld sparen op spaarrekening vs. geld beleggen

Als je € 100 000 op een spaarrekening zet die 0,50 % oplevert, moet je al bijna 140 jaar sparen om dat bedrag te verdubbelen. Als je daarentegen een rendement haalt van 5 %, via een goed beleggingsfonds, is dat doel al na zo’n 14 jaar bereikt.

Heb je geen geld om opzij te zetten, dan kun je met maandelijkse stortingen toch een mooi kapitaal sparen na enkele jaren. Wij tonen dit aan met onderstaand voorbeeld.

Als je elke maand € 100 belegt, heb je na 30 jaar € 36 000 gestort. Als het verkregen rendement 5 % per jaar bedraagt, dan heb je een kapitaal opgebouwd van € 81 538.

Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

Wil je weten hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om vermogend te zijn tegen je pensioen (of vroeger)? Maak dan gebruik van onze online module.

Noteer 

  • hoeveel geld je maandelijks kunt missen;
  • gedurende hoeveel jaar je dat bedrag maandelijks kunt storten;
  • of je al een beschikbare spaarpot (eigen inbreng) hebt;
  • het gemiddelde rendement in procent.

Als laatste kun je ook aangeven of je wilt rekening houden met de inflatie, waarbij je zelf een percentage invult.

Dit kapitaal krijg je bijeen door nu te sparen

Wat is op dit moment de beste belegging?

Als je nog niet vertrouwd bent met beleggen, raden we aan om een kijkje te nemen op onze website van Testaankoop invest. Daar vind je onze strategieën en modelportefeuilles.

Beleggen in individuele aandelen

Als jonge belegger, kun je opteren voor individuele aandelen om zo maximaal voordeel te putten uit het potentieel van de ondernemingen in kwestie. Wel moet je rekening houden met het feit dat, als je slechts in een beperkt aantal aandelen belegt, je kapitaal aan een significant risico wordt blootgesteld. Het globale risico kan echter worden verlaagd (maar nooit helemaal worden uitgesloten) door je geld te spreiden over voldoende verschillende aandelen. 

Beleggen in fondsen

Wij adviseren je om te kiezen voor beleggingsfondsen. Fondsen beleggen immers in tientallen tot duizenden verschillende producten zoals aandelen en obligaties. Je haalt meteen een gespreide portefeuille in huis, wat je minder risico oplevert dan wanneer je bijvoorbeeld slechts in een handvol individuele aandelen belegt. 

Beleggen in trackers

Beleggen in trackers is een goede keuze. Een tracker (ook ETF genoemd) is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat de prestaties van een beursindex of een korf van aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en dergelijke volgt. 

Het rendement op lange termijn van een tracker ligt vaak hoger dan het rendement van een klassiek beleggingsfonds.

Vind een goede belegging

Waar kan ik fondsen kopen?

Bij de meeste banken kun je terecht voor het kopen van fondsen en trackers (zie hierboven voor meer uitleg). 

Alles over trackers

Ook verzekeraars bieden fondsen aan, via de zogenaamde tak 23 levensverzekeringen. Hierbij moet je opletten met de jaarlijkse beheerskosten. Daardoor kan het zijn dat je meer dan 10 keer zoveel kosten betaalt in vergelijking met een tracker.

Je kunt daarnaast ook kiezen om het beheer van je portefeuille toe te vertrouwen aan een robotadviseurLees ons artikel en ontdek de voor- en nadelen van robotadviseurs voor beleggers.

Alles over robotadviseurs voor beleggers

TIP: Voor een maximaal rendement, raden we aan om jouw dividenden, rente-inkomsten, verkoopopbrengsten zoveel mogelijk te herbeleggen zodat jouw kapitaal kan blijven groeien.